Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Isplativije od nekretnina, sigurnije od kriptovaluta – otkrivamo o kojem se ulaganju radi

Kako bi novac zadržao svoju vrijednost, potrebno ga je uložiti u neki drugi oblik imovine čija cijena s vremenom raste.

Visoka inflacija kojoj svjedočimo zadnjih godina svima je pokazala kako je držanje novca na bankovnom računu izrazito neisplativo jer novac na taj način gubi svoju kupovnu moć, a kamatne stope na štednju su vrlo niske.

Kako bi novac zadržao svoju vrijednost, potrebno ga je uložiti u neki drugi oblik imovine čija cijena s vremenom raste. U Hrvatskoj su još uvijek za tu svrhu najpopularnije nekretnine, ali njihova visoka cijena i mogući balon na tržištu znače da si ih ne može svatko priuštiti. S druge strane, neki pribjegavaju ulaganju u kriptovalute, ali tu se pak radi o vrlo rizičnom ulaganju.

Srećom po investitore i štediše, postoji sve traženiji oblik ulaganja koji je u zadnjih 20 godina nosio viši prinos od nekretnina, a ujedno ima i reputaciju jednog od najsigurnijih ulaganja. To je, naravno, investicijsko zlato u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika.

Prosječni prinos veći od 8%

Potražnja za zlatnim polugama i zlatnicima u konstantom je rastu zadnjih godina, a glavni je razlog za to visok prinos kojeg je zlato nosilo u prošlosti. Cijena zlata u eurima u posljednjih je dvadeset godina u prosjeku rasla više od 8% godišnje, što je više od većine drugih oblika ulaganja, uključujući i nekretnine u Hrvatskoj, sudeći po HNB-ovom indeksu.

Taj rast najviše je izražen upravo za vrijeme rasta neizvjesnosti, pojave inflacije i općenito u kriznim vremenima, budući da se zlato na tržištu smatra “sigurnim utočištem u nesigurnim vremenima”. Upravo zbog toga, samo u zadnjih pet godina cijena mu je narasla za više od 60%, što je mnogima donijelo pozamašnu zaradu.

Dodatna prednost fizičkog investicijskog zlata je ta što je sva zarada ostvarena ulaganjem u njega u potpunosti neoporeziva. Na zlatne poluge i zlatnike ne plaća se PDV prilikom kupnje, kao ni porez na kapitalnu dobit prilikom prodaje, što ga čini jednim od rijetkih oblika ulaganja u kojem sva zarada ostaje investitoru, bez ograničenja.

Uz to, zlato je lako prenosivo, jednostavno za skladištiti i moguće ga je unovčiti bilo gdje u svijetu po aktualnom tečaju.

Investicijsko zlato dolazi u obliku zlatnika ili zlatnih poluga

Zlato vs. nekretnine

Usporedimo li prosječni rast cijene zlata u posljednjih 20 godina (iznad 8%) s prosječnim rastom cijena nekretnina u Hrvatskoj u istom periodu (oko 5%), možemo zaključiti kako se zlato pokazalo vrlo isplativom alternativom za ulaganje i zaštitu kapitala.

Iako kod nekretnina postoji i mogućnost ostvarenja pasivnog prihoda, one sa sobom nose i brojne troškove poput poreza, održavanja i komunalija. Kod zlatnih poluga i zlatnika, takvih dodatnih troškova nema.

Uz to, bitna razlika je i likvidnost, odnosno mogućnost pretvaranja neke investicije nazad u gotovinu. Prodaja nekretnine može biti dugotrajan i mukotrpan proces, a ako ju želite brzo prodati, morat ćete pristati na značajno nižu cijenu. Zlato, s druge strane, burzovna je roba i u svakom je trenutku zamjenjiva za novac bilo gdje u svijetu.

Ako želite pročitati više o usporedbi ulaganja u zlato i ulaganja u nekretnine, besplatnu e-knjigu na tu temu preuzmite klikom na poveznicu: Nekretnine vs. zlato

Kako i gdje kupiti investicijsko zlato u Hrvatskoj?

Ulaganje u zlato najbolje je obaviti kupnjom investicijskog zlata u fizičkom obliku kod ovlaštenih trgovaca kao što je Centar Zlata. Centar Zlata vodeći je hrvatski distributer zlatnika i zlatnih poluga te ovlašteni distributer europskih kovnica s prestižnog LBMA popisa.

Kupnju investicijskog zlata moguće je obaviti u nekoj od poslovnica Centra Zlata bez čekanja na isporuku ili preko webshopa uz 100% osiguranu dostavu na kućnu adresu u roku samo dva radna dana. Osim toga, klijentima je na raspolaganju i opcija pohrane zlata u sigurnim sefovima Centra Zlata koja je prvih godinu dana u potpunosti besplatna, a zlato je moguće preuzeti bilo kada.

Centar Zlata ovlašteni je distributer vodećih europskih kovnica

U ponudi Centra Zlata moguće je naći širok asortiman zlatnika i poluga – od popularnih dukata s likom cara Franje Josipa do sve traženijih kompleta malih poluga UnityBars koji nude visoku razinu fleksibilnosti investitoru.

Ako i vi želite zaštititi svoju ušteđevinu od inflacije i recesije ulaganjem u investicijsko zlato, djelatnike Centra Zlata možete kontaktirati za besplatne konzultacije pozivom na broj 01 3000 783 ili slanjem e-maila na [email protected], a najbolju ponudu zlatnih poluga i zlatnika u Hrvatskoj pogledajte klikom na link: webshop Centra Zlata.

*ovaj tekst služi isključivo za informiranje te ne predstavlja investicijski savjet


Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.