Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Istraživanje Hrvatskog Telekoma među esport entuzijastima: Igranje video igara potiče strateško razmišljanje, socijalizaciju i kreativnost

Unatoč rasprostranjenosti video igara, čak 80 posto mladih susrelo se s predrasudama okoline vezanim za esport i gaming industriju.

Video igre neizostavan su dio svakodnevice velikog broja ispitanika, a više od 70 posto aktivnih korisnika igra ih više od 10 godina, pokazalo je regionalno istraživanje koje je proveo Hrvatski Telekom među esport entuzijastima iz Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Istraživanje je provedeno među ispitanicima od 18 do 40 godina koji redovito igraju video igre.

Kao prva tri pozitivna aspekta, ispitanici su istaknuli razvijanje strateškog razmišljanja (čak 83 posto), upoznavanje novih ljudi (61 posto) i razvijanje kreativnosti (56 posto). Pokazalo se kako svaki peti zaljubljenik u esport vidi igranje video igara kao priliku za poboljšanje vlastite digitalne pismenosti pa tako više od 85 posto njih bilježi odlične ili vrlo dobre rezultate u školi ili na fakultetu. Pozitivno je i to što se 80 posto ispitanika osjeća sretno kada igraju video igre, dok više od 65 posto navodi opuštenost kao dominantan osjećaj. U virtualnom svijetu oni se i aktivno socijaliziraju te je čak 75 posto njih steklo pet do deset novih prijatelja zahvaljujući esportu.

Također, 50 posto mladih igrača smatra kako igranjem video igara jačaju reflekse i fokus, analitičnost i orijentaciju. 45 posto ispitanika esport vide i kao priliku za dodatan prihod uz postojeći posao, dok se 34 posto njime želi i profesionalno baviti.

No, unatoč rasprostranjenosti video igara, čak 80 posto mladih susrelo se s predrasudama okoline vezanim za esport i gaming industriju.

Istraživanje koje smo proveli među igračima u regiji pokazalo je kako esport može biti koristan ako mu se odgovorno i savjesno pristupa. Natjecanjem Telekom eSports Championship želimo pokazati kako esport nije samo igra, već omogućava brojne pozitivne strane kao što su strateško razmišljanje, kreativnost i socijalizacija”, rekla je Branka Bajt, direktorica brenda Hrvatskog Telekoma.

Svjestan prisutnosti brojnih stereotipa o ovoj industriji, ali i prednosti koje donosi odgovorno igranje, Hrvatski Telekom pokrenuo je regionalno natjecanje Telekom eSports Championship. Na turniru sudjeluju igrači iz Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, a osim dobre zabave njegov cilj je i edukacija te promicanje jednakosti, borba protiv govora mržnje te briga o sebi. Tako su sastavni dio natjecanja razne aktivnosti kojima se potiče razvoj novih vještina kod natjecatelja, ali i gledatelja. Finale ovogodišnjeg regionalnog natjecanja održat će se 19. studenog u Zagrebu, a za sve detalje pratite Telekom eSports društvene mreže.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.