Iva Babaja odlikovana Redom Danice s likom Marka Marulića

Naša proslavljena dizajnerica Iva Babaja, nakon niza priznanja i obnašanja najviših funkcija na internacionalnom nivou, konačno je dobila potvrdu svog predanog rada i u svojoj domovini. Ono je stiglo u obliku odlikovanja kojeg joj je na današnjoj svečanosti uručila predsjednica Republike Hrvatska Kolinda Grabar Kitarović.

Iva je odlikovana Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge na području kulture, te izniman doprinos zastupanju dizajna i dizajnerske struke i njeno promicanje u Republici Hrvatskoj.

Odlikovanje je stiglo upravo u trenutku kada je Iva završila svoj mandat ico-D, Svjetskom savjetu dizajna kojem je predsjedavala kao prva žena u više od 50 godina povijesti tog savjeta, ali i prva osoba koja je bila na čelu nekog svjetskog tijela u kulturi u povijesti samostalne Republike Hrvatske.

Ono, naime, što je ovoj zagrebačkoj dizajnerici pošlo za rukom, svojevrsni je ekvivalent nekoj svjetskoj medalji. Nakon što je od 2007. godine bila potpredsjednica i Generalni Tajnik krovnog svjetskog udruženja za dizajn Ico-D, Iva Babaja je 2013. godine, sa čak 96 posto glasova iz 70ak zemalja, izabrana za Predsjednicu ovog svjetskog udruženja. Kako bismo shvatili magnitudu tog postignuća, dovoljno je reći da Ico-D predstavlja oko 200 organizacija iz 70 zemalja svijeta te da je u svojem radu bila primana od Ministara kulture, Premijera pa čak i Predsjednika mnogih zemalja.

“U trenutku kad sam postala član organizacija ico-D djelovala je pod nazivom – Icograda. Predstavljala je grafički dizajn, tj. vizualne komunikacije. U trenutku krize koja je nastupila 2012., shvatila sam da smo dinosaur koji će odumrijeti ako ne evoluira zajedno s vremenom te da se svijet dizajna kroz deset godina potpuno promijenio. Potpuno sam izmijenila strateško usmjerenje i učinila ga inkluzivnijim. ico-D, novim imenom i strategijom pokazuje da je dizajn multidisciplinarna aktivnost, čime je, postao centralno svjetsko tijelo za dizajn, što je kulminiralo nedavnim World Design Summitom u Montrealu. Iza mene je puno rada i odricanja, ali sada nakon primanja odlikovanja moram priznati da osjećam jednu lakoću jer znači biti i prepoznati u zemlji odakle dolaziš i stoga sam iznimno sretna i zahvalna”, ističe Babaja.

Nakon 10-godišnjeg intenzivnog perioda na internacionalnom nivou, Iva je okrenula novu stranicu te kao specijalist u domeni design managementa i brandinga s 20 godišnjom karijerom dizajnera i kreativnog direktora odlučila je iskoristiti tu jedinstvenu kombinaciju za pokretanje vlastite tvrtke. Zajedno sa svojom dugogodišnjom suradnicom Tomislavom Cigić, Iva Babaja pokrenula je tvrtku Babaja Branding & Design Consultancy d.o.o. koja svojim klijentima ne nudi samo usluge dizajna, već i sustavne brand konzultacije i strategije. Njihov rad prepoznali su brojni domaći i strani klijenti s kojima uspješno surađuju.

Podijeli

Odgovori

Top