Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Ivana Beli Oštarčević: WiFi je pri vrhu liste zahtjeva gostiju

Jeste li znali da  47 posto gostiju neće odabrati hotel koji nema kvalitetnu, brzu i besplatnu wi-fi mrežu i da je za 67 posto gostiju pri odabiru smještaja najvažniji podatak o dostupnosti bežičnog interneta? Iako je motiv putovanja još uvijek presudan uz odabir destinacije, prioriteti su se promijenili pa su u modi hoteli koji prate potrebe modernih putnika. O trendovima u hotelijerstvu razgovarali smo s Ivanom Beli Oštarčević, direktoricom Odjela za ICT ponudu Hrvatskog Telekoma.

Svjetski trendovi u hotelijerstvu pokazuju da hotelijeri prate navike i zahtjeve milenijalaca, koji postaju najbrojnija skupina među svjetskim putnicima i potrošačima. Zbog toga, hotelijeri danas najviše investiraju u dostupnost i snagu Wi-Fi mreže u hotelima, jer je upravo besplatan WiFi pri vrhu liste zahtjeva gostiju. Također, prihodi od online bukinga na godišnjoj razini rastu za više od 20 posto, tako da su hotelijeri usmjereni na kvalitetne web stranice, gdje korisnici imaju jasan pregled usluga i mogućnost rezervacije smještaja.

Kada govorimo o suvremenim tehnologijama, što je trenutno najveći hit u hotelskom poslovanju?

Trend koji se posebno istaknuo prošle godine među hotelijerima je razvoj hotelskih mobilnih aplikacija, putem kojih hoteli svojim gostima nude mogućnost bukinga, check-ina i check-outa, naručivanja posluge u sobu te personalizirane informacije o aktualnim ponudama i sadržajima hotela. Također, svjetski hotelijeri sve više posluju u cloudu, jer na taj način smanjuju operativne troškove i unaprjeđuju organizaciju poslovanja i svoju ponudu.

Digitalizirali se hrvatski turizam u skladu sa svjetskim trendovima?

Hrvatski hoteli otvoreni u zadnjih nekoliko godina osvijestili su prednosti novih tehnologija i spremniji su investirati u njih već za vrijeme izgradnje objekta. Iako se radi o jednoj od najnaprednijih industrija po uvođenju digitalnih tehnologija u svoje poslovanje, kod nas implementacija još uvijek nije na svjetskoj razini. Fokus naših hotela uglavnom je na tehnologijama kao što su hotelski PMS sustavi, IP telefonija s tarifiranjem broja, WiFi mreža te hotelski TV sustav, a primijećen je i sve veći interes za usluge video nadzora i digital signage tehnologija. Iako postoji želja hotelijera da se prilagode očekivanjima gostiju, njihova spremnost na implementiranje novih tehnologija koje se do nedavno nisu smatrale nužnima za hotelsko poslovanje, još uvijek je manja od očekivane. Smatramo da će jedan od novih trendova koje će naši hoteli prihvatiti biti posjedovanje mobilne aplikacije, a kao jaku komparativnu prednost ponude hotela vidimo i dodatne sadržaje za goste, poput e-punionica i e-bicikli.

Koje su ključne prednosti za hotelijere kod implementiranja ICT usluga?

Hoteli teže za što boljom i efikasnijom uslugom, u čemu je tehnologija važan faktor u svakom segmentu hotelskog poslovanja. Ovisno o konkretnoj potrebi korisnika, HT kombinira praktično sve usluge i tehnologije kojima raspolaže – fiksne, mobilne te ICT i Cloud. Osim analize, dizajna, isporuke i implementacije samog rješenja, osiguravamo i uslugu održavanja te korisničku podršku tijekom trajanja poslovnog odnosa. Jedna od velikih prednosti ovakvih posebnih poslovnih rješenja za hotelijere je i mogućnost naplate kroz mjesečne naknade, jer su na taj način prilikom početnog ulaganja oslobođeni velikih troškova, a dodatno imaju  i potpuni outsourcing upravljanja i održavanja rješenja. Na taj način, imaju vremena za ono što je najvažnije – svoje goste.

Koje usluge konkretno nudite hrvatskim hotelijerima?

Niz hotela diljem Hrvatske koristi usluge Hrvatskog Telekoma, od TV sustava, WiFi-ja, fiksne i mobilne telefonije, pametnih soba, video nadzora, fiskalizacije, hotelskog PMS sustava pa do informatičke opreme, e-punionica za motorna vozila, e-bicikala i pametnog parkinga. Hrvatski Telekom intenzivno radi i na proširenju ekosustava usluga za hospitality sektor, koji će osigurati dostupnost vrhunskih tehnologija na jednom mjestu te jednostavnije poslovanje i bolju povezanost implementiranih tehnologija.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.