Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Nekretnine

Iznajmljivači prvi popuštaju pod pritiskom tržišta

U mjesecima koji su za nama nerijetko se povlačilo pitanje koliko će stanodavci ići podstanarima na ruku te im u teškom razdoblju koronakrize spustiti ili potpuno oprostiti najamninu.

U mjesecima koji su za nama nerijetko se povlačilo pitanje koliko će stanodavci ići podstanarima na ruku te im u teškom razdoblju koronakrize spustiti ili potpuno oprostiti najamninu. No, tržište samo nameće odgovor na takva pitanja, pa podstanari mogu odahnuti jer je svibanjski „scenarij“ na oglasniku Crozilla.com donio pad cijena najma čak i u najtraženijim gradovima: Rijeci, Zagrebu i Splitu.

Zagreb više nije najtraženiji grad

Prva tri mjesta na ljestvici potražnje za stanovima za najam na oglasniku Crozilla.com već nekoliko godina drže isti gradovi. Dok je prva pozicija do sada mjesecima pripadala jedino Zagrebu, na drugom i trećem mjestu izmjenjivali su se Rijeka i Split. No, svibanj je donio zaokret: Zagreb je svrgnut sa trona, pa ga je prema potražnji za stanovima za najam na oglasniku Crozilla.com pretekla Rijeka, a treće je mjesto zauzeo Split.

Unatoč tome što su stanovi za najam u tim gradovima bili traženiji no drugdje, njihove su prosječne svibanjske najamnine bile nešto niže no mjesec ranije. Najveće promjene, točnije najveći pad cijena najma, zabilježen je na stanovima najmanjih površina. No, upravo takvi stanovi, koji su ujedno i najtraženiji, i inače bilježe najveće oscilacije cijena.

Stanovi do 100 kvadrata površine jeftiniji no u travnju

Najtraženiji grad za najam u svibnju je na oglasniku Crozilla.com bila Rijeka. Prosječne tražene najamnine tamošnjih stanova, površine do 100 kvadratnih metara, bilježe mjesečni pad od tek 0,9 posto, a ovisno o veličini, lokaciji, uređenosti i drugim kriterijima kreću se između 200 i 1700 eura.

Splitskim je stanovima cijena na mjesečnoj razini u prosjeku pala za 3,1 posto, a svibanjske najamnine su im oglašavane u rasponu između 250 i 2500 eura.

Ponuda porasla, cijene pale

Zagrebački iznajmljivači svjesni su situacije na tržištu, pa su spremni na korekciju cijena.
Najamnine stanova u Zagrebu s površinom do 100 kvadrata u svibnju su na oglasniku Crozilla.com u prosjeku bile 3,4 posto jeftinije no mjesec ranije, a njihove se cijene kreću od tek 200 eura – po koliko su oglašeni oni manjih površina – do 40 kvadrata, pa sve do 2100 eura koliko se na Crozilla.com traži za najam velikih, kvalitetno uređenih stanova u Centru.
Zbog potpunog izostajanja turista tijekom proteklih nekoliko mjeseci, dobar dio apartmana za dnevni najam prebačen je na dugoročno iznajmljivanje, a povećanje ponude takvih dalo je svoj doprinos smanjenju njihovih cijena.

Pročitajte još:

Ekonomija

Cilj programa  katastarskih izmjera građevinskih područja je osnivanje katastarskog operata katastra nekretnina i obnova, odnosno osnivanje zemljišnih knjiga temeljem provedenih katastarskih izmjera za nekretnine...

Nekretnine

Kupnja kvalitetne nekretnine na dobroj lokaciji uvijek je bila dobra investicija, s obzirom da se takve mogu brzo iznajmiti ili prodati.

Nekretnine

Dok u nekim gradovima na moru cijena kvadrata stana seže i do deset tisuća eura, u Slavoniji se za taj novac može kupiti i...

Nekretnine

Razdoblje u kojem se nalazimo na globalnoj je razini već neko vrijeme u znaku velike potražnje za nekretninama, te ujedno i u znaku visokih...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.