Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

Iznos potpore iz IPARD programa je do 75.000 eura

Potporu za ruralni turizam možete ostvariti u okviru Mjere 302 Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti programa IPARD.

Potporu za ruralni turizam možete ostvariti u okviru Mjere 302 Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti programa IPARD.

Program IPARD kroz strateški dokument IPARD program – Plan za poljoprivredu i ruralni razvoj 2007. – 2013. i Pravilnike o provedbi pojedinačnih mjera propisuje tko su potencijalni korisnici potpora, koje kriterije oni moraju ispunjavati i za kakvu vrstu aktivnosti se potpore mogu dodijeliti. Potencijalni korisnici su dužni pripremiti projektnu prijavu sukladno Pravilnicima i prijavu podnijeti na javni natječaj. Natječaje objavljuje Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja je nadležna za provedbu programa.

U okviru ruralnog turizma prihvatljiva su ulaganja u izgradnju, rekonstrukciju i opremanje objekata za pružanje turističkih i ugostiteljskih usluga uključujući objekte za uzgoj životinja kao dio turističke ponude, objekte za rekreaciju, turističke kampove, objekte na otvorenom (za jahanje, sportski ribolov na kopnenim vodama, biciklizam, tematski putovi), zatim rekonstrukciju i opremanje objekata tradicijske arhitekture.

Kriteriji koje je potrebno ispuniti

Na natječaj za dodjelu potpore mogu se prijaviti fizičke osobe i mikro poduzeća, u sustavu PDV-a, 100% u privatnom ili do 25% u državnom odnosno u vlasništvu jedinica lokalne i/ili regionalne samouprave ili Grada Zagreba.

Korisnik mora biti registriran (na početku ulaganja, ako takvu djelatnost obavlja u trenutku podnošenja prijave na natječaj, odnosno na kraju ulaganja, ako tu djelatnost ne obavlja u trenutku podnošenja prijave na natječaju) skladu s propisima koji uređuju područja ugostiteljstva i pružanja usluga u turizmu za djelatnost koju obavlja. Ulaganja su prihvatljiva samo u područjima gdje su prihvaćeni Projekti ukupnog razvoja (PUR) ili Regionalni operativni program (ROP) odnosno Županijske razvojne strategije (ŽRS) koji navode ruralni turizam kao prioritetni razvojni sektor, a sama ulaganja moraju biti u skladu s odredbama navedenih dokumenata. Donedavno, ulaganja su bila prihvatljiva samo u naseljima klasificiranim u kategoriji „D“ i ostalim neklasificiranim mjestima u skladu s Pravilnikom o proglašavanju turističkih općina i gradova i o razvrstavanju naselja u turističke razrede. Izmjenom Pravilnika koju očekujemo uskoro bit će omogućeno ulaganje i u u naseljima „C“ kategorije. U Vašem slučaju potrebno je provjeriti nalazi li se objekt u naselju označenom jednom od ove dvije kategorije. Također, ulaganje je dozvoljeno u objekte s najviše 40 spavaćih mjesta po korisniku na kraju ulaganja.

Iznosi potpore

Maksimalna ukupna vrijednost prihvatljivih ulaganja po projektu je 150.000 eura. Iznos potpore iz IPARD programa je do 50% ukupnog prihvatljivog ulaganja u projekt, tj. do 75.000 eura. Dakle korisnik ne može dobiti potporu u 100%-tnom iznosu projekta već mora financijski sudjelovati u projektu. K tome, ako uzmemo u obzir da se potpora iz IPARD programa isplaćuje se tek nakon završetka projekta, proizlazi da korisnik mora osigurati financiranje cijelog projekta, a nakon završetka projekta zatražiti isplatu potpore. Za tu je namjenu Zagrebačka banka u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak klijentima ponudila posebne kreditne linije za međufinanciranje do isplate sredstava iz IPARD programa i sufinanciranje dijela projekta za koji je financiranje dužan osigurati sam korisnik. HBOR IPARD program kreditiranja je usklađen s programom IPARD pa su korisnici kredita ustvari oni korisnici koji se prijavljuju za potporu.

Maksimalna ukupna vrijednost prihvatljivih ulaganja po projektu je 150.000 eura. Iznos potpore iz IPARD programa je do 50% ukupnog prihvatljivog ulaganja u projekt, tj. do 75.000 eura. Dakle korisnik ne može dobiti potporu u 100%-tnom iznosu projekta već mora financijski sudjelovati u projektu.

Poslovni savjetnik


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.