Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda veći za 13 posto

poljoprivreda
pixabay.com

A sad, malo statističkih podataka! Vanjskotrgovinska razmjena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u 2016. godini upućuje na nastavak trenda rasta izvoza hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržište EU.

„U EU danas Hrvatska izvozi gotovo 62% vrijednosti ukupnog izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. To je odraz promjene trgovinskih uredbi koje smo preuzeli pristupanjem EU“, kazala je pomoćnica direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Žaklina Jurišić dodajući da je ukupan izvoz u 2016. godini povećan za 13%, a izvoz u EU za čak 30%, odnosu na 2015.

Nažalost, izvoz hrvatskih proizvoda na CEFTA tržište i dalje slabi i manji je za 8% u odnosu na prethodnu godinu. Ukupni rezultati u 2016. u odnosu na 2015. godinu nešto su bolji. Dobro je to što je 2015. ostala rekordna godina po negativnoj bilanci od 969 milijuna EUR. Kako je u 2016. godini izvoz rastao brže od uvoza, negativna bilanca smanjena je za 100 milijuna EUR. Uvezli smo roba vrijednosti 2,614 milijarde EUR, a izvezli roba vrijednosti 1,745 milijarde EUR. Pokrivenost uvoza izvozom u 2016. godini je 67%, za razliku od 2015. godine gdje je pokrivenost bila niža i iznosila 61%.

Uvoz

Ukupan uvoz se povećao za 4%, a onaj iz EU narastao je za čak preko 120 milijuna EUR.
Naša glavna izvozna tržišta jesu Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Srbija i Njemačka, dok su glavna uvozna tržišta Njemačka, Italija, Mađarska, Slovenija, Nizozemska i Poljska.

Slika uvoza i izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Hrvatske najbolje ilustrira njihovu konkurentnost i dostatnost. Naravno, u formulu se mora uključiti prosječno niska kupovna moć prosječnog hrvatskog potrošača i njegove preferencije u smjeru kupnje proizvoda nižih cjenovnih kategorija.

Najviše uvozimo proizvoda u kategorijama mesa (325 mln EUR), proizvoda na bazi žitarica i škroba (205 mln EUR), hrane za životinje (199 mln EUR), mlijeka i mliječnih prerađevina (190 mln EUR), različitih prehrambenih proizvoda (175 mln EUR), pića i alkohola (174 mln EUR), voća (173 mln EUR), kakao prerađevina (152 mln EUR) te povrća (116 mln EUR).

Najznačajniji uvozni proizvodi u 2016. jesu svinjsko svježe meso, čokolada, stočna hrana te kruh i peciva.

Najznačajniji su izvozni proizvodi

Izvozimo najviše proizvoda u kategorijama različitih prehrambenih proizvoda (178 mln EUR), šećera i proizvoda od šećera (161 mln EUR), žitarica (150 mln EUR), riba (150 mln EUR), pića i alkohola (136 mln EUR), proizvoda na bazi žitarica i škroba (126 mln EUR), uljarica (112 mln EUR), kakao prerađevina (101 mln EUR), mesnih i ribljih prerađevina (82 mln EUR) te hrane za životinje (80 mln EUR).

Najznačajniji su izvozni proizvodi u 2016. šećer, čokolada, svježa riba, kukuruz i pšenica.

Izvor: HGK

Pročitajte još:

Edukacija

Pred punom Laubom održano je 3. izdanje međunarodne konferencije HGK „Podržimo održivo 2022: Zajedno za otporniju budućnost“.

Ekonomija

Veliki porast cijena građevinskog materijala i proizvoda stvorio je ozbiljne probleme na tržištu prošle godine.

Ekonomija

Goran Šaravanja, makroekonomski konzultant s bogatim iskustvom rada u velikim kompanijama poput Zagrebačke banke i INA-e, od 1. lipnja postaje novi glavni ekonomist Hrvatske...

Novosti

Na Seafood Global Expo sajmu sudjeluje više od 1.500 izlagača iz 76 svjetskih zemalja, a hrvatski brand Panona Mare jedan je od tek 5...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.