Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Izvoz u osam mjeseci rastao 13,4 posto – premijerka najavila snažnu potporu

Podaci Državnog zavoda za statistiku o hrvatskoj robnoj razmjeni u prvih osam mjeseci su ohrabrujući. Izvoz je porastao za 13,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, u zemlje EU izvoz je porastao za 14,8 posto, dok je uvoz iz tih zemalja smanjen za 9,3 posto, istaknula je premijerka Jadranka Kosor otvarajući danas 9. Međunarodnu konferenciju o poticanju izvoza.

Podaci Državnog zavoda za statistiku o hrvatskoj robnoj razmjeni u prvih osam mjeseci su ohrabrujući. Izvoz je porastao za 13,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, u zemlje EU izvoz je porastao za 14,8 posto, dok je uvoz iz tih zemalja smanjen za 9,3 posto, istaknula je premijerka Jadranka Kosor otvarajući danas 9. Međunarodnu konferenciju o poticanju izvoza.

Konferenciju organizira Hrvatska banka za obnovu i razvitak, a u Hotelu Westin okupila je oko 250 sudionika.

Premijerka Kosor okupljenim je izvoznicima poručila da će Vlada i nadalje osobitu pozornost u radu i provedbi programa gospodarskog oporavka posvetiti izvoznicima.

– Vlada će i dalje svim snagama poticati izvozno gospodarstvo, gospodarstvo u cjelini, malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo – kazala je.

62 milijuna kuna poticaja

Istaknula je kako je kroz programe poticanja međunarodne konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, koje provodi Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, u prošloj i ovoj godini izdvojeno više od 62 milijuna kuna.

Sličan program priprema se i za sljedeće dvije godine, a obuhvatit će i nove mjere i potpore za poticanje izvozno orijentiranog gospodarstva, kazala je Kosor.

Istaknula je i kako će dubinska analiza hrvatskih izvoznih potencijala, izrađena u sklopu programa gospodarskog oporavka, biti dobra podloga za nove mjere Vlade.

30 velikih projekata

Podsjetila je i kako je Vlada nedavno identificirala 30 velikih investicijskih projekata te pozvala sve potencijalne investitore, koji u tim projektima od energetike do turizma vide svoju šansu, da se uključe.

– Popis investicijskih projekata će biti i veći, ali učinit ćemo sve da to ne bude popis na papiru već da se što brže pretoče u stvarni život – kazala je.

Premijerka je također ponovila kako mjere iz programa gospodarskog oporavka treba do kraja i dosljedno provesti te kako se program u pravilu provodi zacrtanom dinamikom.

Vlada je donijela odluke o smanjenju neporeznih davanja, a identificirane su i najveće prepreke koje imaju poduzetnici i te će se prepreke, poručila je, uklanjati.

Više kredita izvoznicima

Predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev istaknuo je kako je HBOR u prvih osam mjeseci ove godine odobrio više od 3,8 milijardi kuna kredita izvoznicima, što je 12 posto više nego u istom razdoblju lani.

Ukupna kreditna aktivnost HBOR-a u prvih je osam mjeseci iznosila 5,4 milijarde kuna, a više od 70 posto tog iznosa odobreno je izvoznicima.

U prvih osam mjeseci osigurano je izvoznih poslova u vrijednosti više od 1,7 milijardi kuna, što je devet posto više nego u isto vrijeme lani.

– Većinu kredita za poticanje i osiguranje izvoza koriste proizvođači, izvoznici u prehrambenoj, drvnoj, metalnoj industriji, elektroničkoj i ostalim djelatnostima – kazao je Kovačev.

Podsjetio je i da je HBOR uključen u mjere Vlade za što brže prevladavanje utjecaja globalne krize.

Po podacima koje su čelnici HBOR-a iznijeli na konferenciji za novinare pred početak međunarodne konferencije o poticanju izvoza, do kraja kolovoza je po modelu A, odnosno za kreditiranje obrtnih sredstava HBOR odobrio gotovo 900 milijuna kuna, a kada se tome doda i udio banaka od 1,3 milijarde kuna, ukupan se iznos penje na više od 2,2 milijarde kuna.

[infopunkt 2272 5]

[infopunkt 2271 2]

[infopunkt 2271 3]

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Promijenivši navike kupnje generacije Z, "kupi sad, plati kasnije" tvrtke (engl. buy now, pay later – BNPL) usmjerile su se na plaćanja u poslovnom...

Komentari

Bliži se kraj nastavne godine, a time i donošenje važne odluke za tisuće osmaša diljem Hrvatske – koju srednju upisati. Tim povodom razgovarali smo...

Novosti

Na Seafood Global Expo sajmu sudjeluje više od 1.500 izlagača iz 76 svjetskih zemalja, a hrvatski brand Panona Mare jedan je od tek 5...

Ekonomija

Izražen u eurima, hrvatski robni izvoz u prvih jedanaest mjeseci lani je iznosio 17,1 milijardu eura, što je na godišnjoj razini porast od 26,5...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.