Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Izvoz u osam mjeseci rastao 13,4 posto – premijerka najavila snažnu potporu

Podaci Državnog zavoda za statistiku o hrvatskoj robnoj razmjeni u prvih osam mjeseci su ohrabrujući. Izvoz je porastao za 13,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, u zemlje EU izvoz je porastao za 14,8 posto, dok je uvoz iz tih zemalja smanjen za 9,3 posto, istaknula je premijerka Jadranka Kosor otvarajući danas 9. Međunarodnu konferenciju o poticanju izvoza.

Podaci Državnog zavoda za statistiku o hrvatskoj robnoj razmjeni u prvih osam mjeseci su ohrabrujući. Izvoz je porastao za 13,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, u zemlje EU izvoz je porastao za 14,8 posto, dok je uvoz iz tih zemalja smanjen za 9,3 posto, istaknula je premijerka Jadranka Kosor otvarajući danas 9. Međunarodnu konferenciju o poticanju izvoza.

Konferenciju organizira Hrvatska banka za obnovu i razvitak, a u Hotelu Westin okupila je oko 250 sudionika.

Premijerka Kosor okupljenim je izvoznicima poručila da će Vlada i nadalje osobitu pozornost u radu i provedbi programa gospodarskog oporavka posvetiti izvoznicima.

– Vlada će i dalje svim snagama poticati izvozno gospodarstvo, gospodarstvo u cjelini, malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo – kazala je.

62 milijuna kuna poticaja

Istaknula je kako je kroz programe poticanja međunarodne konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, koje provodi Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, u prošloj i ovoj godini izdvojeno više od 62 milijuna kuna.

Sličan program priprema se i za sljedeće dvije godine, a obuhvatit će i nove mjere i potpore za poticanje izvozno orijentiranog gospodarstva, kazala je Kosor.

Istaknula je i kako će dubinska analiza hrvatskih izvoznih potencijala, izrađena u sklopu programa gospodarskog oporavka, biti dobra podloga za nove mjere Vlade.

30 velikih projekata

Podsjetila je i kako je Vlada nedavno identificirala 30 velikih investicijskih projekata te pozvala sve potencijalne investitore, koji u tim projektima od energetike do turizma vide svoju šansu, da se uključe.

– Popis investicijskih projekata će biti i veći, ali učinit ćemo sve da to ne bude popis na papiru već da se što brže pretoče u stvarni život – kazala je.

Premijerka je također ponovila kako mjere iz programa gospodarskog oporavka treba do kraja i dosljedno provesti te kako se program u pravilu provodi zacrtanom dinamikom.

Vlada je donijela odluke o smanjenju neporeznih davanja, a identificirane su i najveće prepreke koje imaju poduzetnici i te će se prepreke, poručila je, uklanjati.

Više kredita izvoznicima

Predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev istaknuo je kako je HBOR u prvih osam mjeseci ove godine odobrio više od 3,8 milijardi kuna kredita izvoznicima, što je 12 posto više nego u istom razdoblju lani.

Ukupna kreditna aktivnost HBOR-a u prvih je osam mjeseci iznosila 5,4 milijarde kuna, a više od 70 posto tog iznosa odobreno je izvoznicima.

U prvih osam mjeseci osigurano je izvoznih poslova u vrijednosti više od 1,7 milijardi kuna, što je devet posto više nego u isto vrijeme lani.

– Većinu kredita za poticanje i osiguranje izvoza koriste proizvođači, izvoznici u prehrambenoj, drvnoj, metalnoj industriji, elektroničkoj i ostalim djelatnostima – kazao je Kovačev.

Podsjetio je i da je HBOR uključen u mjere Vlade za što brže prevladavanje utjecaja globalne krize.

Po podacima koje su čelnici HBOR-a iznijeli na konferenciji za novinare pred početak međunarodne konferencije o poticanju izvoza, do kraja kolovoza je po modelu A, odnosno za kreditiranje obrtnih sredstava HBOR odobrio gotovo 900 milijuna kuna, a kada se tome doda i udio banaka od 1,3 milijarde kuna, ukupan se iznos penje na više od 2,2 milijarde kuna.

[infopunkt 2272 5]

[infopunkt 2271 2]

[infopunkt 2271 3]


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.