Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Izvršeni povrati poreza i prireza na dohodak za 2015. godinu

Novi porezni zakon od 2015.

Do petka 19. kolovoza izvršen je povrat više plaćenog poreza i prireza na dohodak za 2015. godinu za 687.533 porezna obveznika, u ukupnom iznosu od 679 milijuna kuna, priopćeno je u ponedjeljak iz Porezne uprave (PU).

Porezna uprava 03.08.2016. godine započela je s procesom izvršenja povrata poreza na dohodak obveznicima obuhvaćenim posebnim postupkom te je do 19.08.2016. od 1.019.308 poreznih obveznika kojima je utvrđena razlika za povrat izvršen povrat za 687.533 porezna obveznika odnosno za 67%. Poreznim obveznicima kojima još nije izvršen povrat više plaćenog poreza na dohodak isti će biti isplaćen do kraja 8. mjeseca 2016. godine.

Nadalje, za navedenih 67% poreznih obveznika izvršen je povrat u ukupnom iznosu od 679.315.249,65 kuna a što je 69% od ukupnog iznosa povrata 980.508.670,82 kuna koji je utvrđen temeljem izdanih rješenja u posebnom postupku. Kao što smo već ranije izvijestili, Porezna uprava je na temelju podataka kojima raspolaže utvrdila godišnju obvezu poreznim obveznicima-građanima za koje je raspolagala podacima i donijela rješenja o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak za 2015. godinu u masovnoj obradi te su ista otpremljena do 22.07.2016. Hrvatskoj pošti radi dostave poreznim obveznicima. Temeljem izdanih rješanja u masovnim obradama za 1.019.308 poreznih obveznika utvrđena je razlika za povrat u iznosu od 980.508.670,82 kuna.

Važno je za naglasiti da od ukupnog broja poreznih obveznika kojima je utvrđena razlika za povrat 50% čine porezni obveznici kojima je iznos utvrđenog povrata poreza na dohodak do 300 kn, a navedeni povrati do 300 kn čine svega 5% ukupno utvrđenog povrata poreza na dohodak.

Bez obzira kada su porezni obveznici zaprimili rješenje Porezna uprava će svim poreznim obveznicima kojima su donijeta rješenja i utvrđena razlika za povrat, a koji u međuvremenu nisu podnijeli prigovor, izvršiti povrat u 8. mjesecu. Izvršenje povrata odvija se prema redoslijedu kojim su se odvijale obrade prijava i izdavanje rješenja poreznim obveznicima. Ukoliko će povrat biti izvršen prije podnošenja prigovora porezni obveznici će bez obzira na izvršenje povrata moći podnijeti prigovor te će eventualne razlike utvrđene po prigovoru biti isplaćene po rješavanju istog.

Sukladno Zakonu, godišnja obveza poreza na dohodak za 2015. godinu nije utvrđena poreznim obveznicima za koje se moraju prikupiti dodatni podaci kao primjerice za utvrđivanje rezidentnosti, podaci o primicima iz inozemstva ili ukoliko u evidencijama Porezne uprave postoje neusklađeni podaci bitni za utvrđivanje poreza te je iste potrebno uskladiti sa poreznim obveznicima. Kako se podaci prikupljaju i usklađuju s poreznim obveznicima tako se i rješenja dostavljaju poreznim obveznicima a isti mogu podnijeti prigovor od 30 dana od dana zaprimanja privremenog poreznog rješenja.

Važno je naglasiti ukoliko poreznim obveznicima nisu dostavljena rješenja o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak za 2015. godinu, a smatraju da su im ista trebala biti izdana mogu se obratiti nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu odnosno uobičajenom boravištu poradi provjere odnosno pokretanja postupka za izdavanje rješenja. Sukladno odredbama Pravilnika o porez na dohodak članak 89b. stavak 18. kojim je predviđena situacija da ukoliko porezno tijelo ne uruči rješenje do 30.06. porezni obveznici koji porezno rješenje zaprime nakon navedenog datuma mogu podnijeti prigovor u roku od 30 dana od dana zaprimanja rješenja te naglašavamo da ni jedan porezni obveznik neće biti uskraćen za mogućnost podnošenja prigovora u roku od 30 dana od dana zaprimanja rješenja.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.