Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Izvrsno budžetiranje je pola puta do bogatstva

Umjesto minusa na karticama, kupovanja brandiranih proizvoda i novih automobila ulažite u obrazovanje i poslovne vještine.

Umjesto minusa na karticama, kupovanja brandiranih proizvoda i novih automobila ulažite u obrazovanje i poslovne vještine.

Koliko puta ste zamišljali da ste toliko imućni da si baš sve možete priuštiti u životu? Koliko puta ste zavidjeli bogatašima poput Billa Gatesa ili Warrena Buffetta, ili bar na trenutak poželjeli da ste na njihovom mjestu? A onda ste se vratili u hrvatsku stvarnost opterećenu s 354.616 nezaposlenih, recesijom, financijama koje nadzire Bruxelles, štrajkovima…

I kako onda zaraditi ili uštedjeti novac za sretnu budućnost? Kako se obogatiti? Ukoliko ste srećković da imate posao i koliko toliko redovitu plaću – može se. Kao prvo priznajte sami sebi živite li u skladu s primanjima ili živite iznad svojih mogućnosti. Računica je vrlo jednostavna – nemojte trošiti više nego što zaradite. Zaboravite na dozvoljene minuse, kredite kojima ćete pokrivati dugovanja. Sve je to bacanje novca u rupu bez dna. Umjesto toga, vodite dnevnik – popišite sve svoje mjesečne troškove, ono bez čega možete ili što si objektivno ne možete priuštiti, ma kako vam činilo zadovoljstvo, prekrižite. Sljedeće što ćete napraviti je kućni budžet koji će vam osigurati plaćanje (kućnih) režija i životnih troškova.

Sad kad ste postavili realan kućni budžet – štedite. Svaki mjesec kad primite plaću ostavite nekoliko (desetaka) kuna sa strane. Štednja je temelj na kojem gradite bogatstvo. I nije važno hoćete li stavljati novac u „čarapu“ ili ćete izdvajati novac za životno (ili dječje) osiguranje i slično. Zapamtite – što ranije započnete sa štednjom manje ćete novca izdvajati za sigurniju starost.

Koliko ste ažurni prilikom plaćanja računa? Iako se pojedinačno čine zanemarive, kamate na neplaćene račune na kraju mjeseca mogu dosegnuti i nekoliko stotina kuna. Minus na kreditnoj (ili maestro) kartici, kamate na neplaćeni račun, naknade za podizanje gotovine na bankomatu druge banke… Sve su to luksuzi koje si ne bi trebali dopustiti. Recimo, samo podizanje gotovine na bankomatu druge banke iznosi (bar) 10 kuna.

Kad smo već spomenuli luksuze… Koliko vam je uistinu potreban novi auto? Ili nove (brandirane) čizme, jakna, sat ili šminka? Novi auto nakon dvije godine izgubi 30 posto vrijednosti, nakon pet godina čak 50 posto. Brandirana odjeća, pak, nije nužnost, zar ne?

Naravno, sve nabrojano pada u vodu ukoliko ne ulažete u sebe, točnije obrazovanje. Htjeli priznati ili ne (ne)obrazovanje može postati vaša najveća prepreka na putu do bogatstva. Vaše najveće bogatstvo je zapravo vaše obrazovanje i poslovne vještine kojim stvarate materijalno bogatstvo. Sposobnost zarađivanja ukorijenjena je u vašem obrazovanju i poslovnim vještinama. Zapamtite – obrazovanje je vaše najveće bogatstvo koje ćete ikada imati, bogatstvo koje ne može srušiti krah tržišta.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.