Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Jadroplov uštedama do povoljnih poslovnih rezultata, prihod manji nego lani

Splitski je Jadroplov smanjenjem rashoda u iznosu od 100 milijuna kuna unatoč manjem prihodu povećao dobit u prvom polugodištu. Tako je Jadroplov u prvom polugodištu ove godine čak pet puta povećao ostvarenu dobit u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Splitski je Jadroplov smanjenjem rashoda u iznosu od 100 milijuna kuna unatoč manjem prihodu povećao dobit u prvom polugodištu. Tako je Jadroplov u prvom polugodištu ove godine čak pet puta povećao ostvarenu dobit u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

I Končar, kojega se spominje kao jedinoga ozbiljnog hrvatskog investitora, izjavio je jučer za HRT da vlasnike brodogradilišta, ali i njihove zaposlenike očekuju „krv, znoj i suze” kako bi se brodogradnju svrstalo u zdrave grane ekonomije.

U tom kontekstu financijski izvještaji pobuđuju velik interes. U izvješću sa ZSE koje prenosi Hina ističe se da je Jadroplov u prvoj polovici ove godine poslovao uredno i uz zavidnu razinu likvidnosti, koju su održavali zbog “izrazito cikličnih kretanja na pomorskom tržištu”, zbog čega su i “relativno spremni dočekali svjetsku financijsku krizu.”

Štednjom do višestruke dobiti

Jadroplov je u prvom polugodištu poslovao s dobiti od 22,51 milijun kuna. Za razliku od prvog polugodišta 2008. godine, u kojem je ostvarena dobit od 4,3 milijuna kuna, to je pet puta veća dobit.

Za višestruku dobit u prvom polugodištu recesijske godine zaslužno je smanjenje ukupnih rashoda za 48,5 posto, sa 210,8 milijuna kuna na 108,5 milijuna kuna, navodi se u izvještaju objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Četrdeset posto lošije nego lani

Ukupni prihodi Jadroplova prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 131 milijun kuna i bili su za 39 posto, odnosno 84 milijuna kuna manji nego u istom razdoblju prošle godine. Poslovni su prihodi pritom pali za 99,9 milijuna kuna kao posljedica značajnog pada vozarina na svjetskom pomorskom tržištu, prenosi Banka.hr.

No tečajne razlike u 2009. godini bile su povoljnije nego prošle godine pa Jadrolinija bilježi povećanje financijskih prihoda u iznosu od 15,8 milijuna kuna.

Tržište slabo ali stabilno

U izvještaju poslovodstva koje je također objavljeno na ZSE navodi se da je tržište stabilno iako nije na zadovoljavajućim razinama. Svi brodovi Jadroplova zaposleni su u skladu s prilikama na tržištu. Iako su vozarine od početka krize značajno pale, Jadroplovu nijedan unajmitelj nije otkazao postojeće ugovore.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.