Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Japan: “Sekundarna zaštita uništena, radijacija ekstremno visoka”

Profesor sa Fakulteta elektrotehnika i računalstva Zdenko Šimić na web siteu Hrvatskog nuklearnog društva objašnjava da “stvari ne izgledaju nimalo dobro” te daje sve više kritika na račun japanskog pristupa problemu.

Profesor sa Fakulteta elektrotehnika i računalstva Zdenko Šimić na web siteu Hrvatskog nuklearnog društva objašnjava da "stvari ne izgledaju nimalo dobro" te daje sve više kritika na račun japanskog pristupa problemu.

Profesor Šimić piše: “Rano ujutro po lokalnom vremenu najnoviji objavljeni izvještaj o stanju u rektorima i bazenima za istrošeno gorivo prikazuje da je stanje u prva tri rektora nepromijenjeno, ali da se stanje u bazenima za istrošeno gorivo pogoršava: za 3. reaktor nivo vode je smanjen i pripremaju ubrizgavanje vode; za 4. reaktor spominju niski nivo vode, pripremu ubrizgavanja i sumnju da je istrošeno gorivo oštećeno; za 1. i 2. reaktor nemaju informaciju, a za 5. i 6. se navodi da temperatura u bazenima raste.

4 naleta, a potreban broj može biti 100

CNN je prikazao video kako su iza ponoći (rano ujutro po njihovu vremenu) počeli sipati vodu iz helikoptera po reaktorima (spominje se olovna zaštita na dnu helikoptera koja štiti pilota). Do sada (jutro po našem vremenu) su imali 4 naleta, a potreban broj može biti 100. No, izgleda da to ne ide i sada idu na ubrizgavanja vode sa zemlje (što vjerujemo da je bolje jer smanjuje dozu za ljude i omogućava dodavanje bora)”. (Objavljeno u 10:00, 17.3.2011.)

Potrošeno nuklearno gorivo u nuklearnoj elektrani Fukushima Dai-ichi potpuno je suho, a radijacija je “ekstremno visoka”, izjavio je čelnik američkoga regulatornog tijela za nuklearnu energiju. Američke vlasti istodobno su preporučile svim građanima koji žive u krugu od 80 kilometara od elektrane da napuste područje.

– U ovom trenutku vjerujemo da je došlo do eksplozije vodike u toj jedinici zbog nezaštićenog goriva. Vjerujemo da je sekundarna zaštita uništena i vjerujemo da je radijacija ekstremno visoka što bi moglo utjecati na pokušaje da se situacija sanira – rekao je Gregory Jaczko.

Članak u cijelosti pročitajte na portalu Poslovni.hr

Napisao

Pročitajte još:

Energetika

Tvrtka GEN-I Hrvatska pridružila se inicijativi Vlade Republike Hrvatske te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja vezano uz tromjesečni otpis troškova korisnicima kategorije kućanstvo na...

Novosti

Potaknuti brojnim upitima građana koji žele pomoći stanovništvu pogođenom razornim potresom, Hrvatski Crveni križ donosi načine na koje to mogu učiniti.

Ekonomija

Četiri hrvatske vinarije – Vina Belje, PP Orahovica, Kraljevski vinogradi i Zlatan Otok – predstavile su se sredinom veljače na Supermarket Trade Showu, najvećem...

Novosti

Otkako je Google počeo testirati samovozeće automobile 2009., zamisao o robotskim vozilima u relativno kratkom razdoblju uvelike je zaživjela, a dokaz za to su...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.