Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Jastrebarskom titula štedljivog grada

Prije nekoliko dana Grad Jastrebarsko našao se na listi gradova koji izdvajaju najmanju naknadu po broju stanovnika za rad predstavničke i izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj.

Prije nekoliko dana Grad Jastrebarsko našao se na listi gradova koji izdvajaju najmanju naknadu po broju stanovnika za rad predstavničke i izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj.

Svojim lokalnim političarima koji se financiraju iz lokalnih proračuna, u Jaski iz proračuna plaćaju manje od 15 kuna po stanovniku.

Matematičku analizu napravio je Aleksandar Hatzivelkos, poznati aktivist koji je predavač matematike na Veleučilištu Velika Gorica. Zalaže se za reorganizaciju sustava lokalne i regionalne samouprave i na vlastitu inicijativu odlučio je potražiti podatke o potrošnji, te potom te podatke i matematički obraditi. Za analizu je uzeo podatke o potrošnji općina i gradova koje je prikupio s web stranice Ministarstva financija, gdje su objavljeni svi proračuni općina i gradova u periodu 2010. – 2012. godine, i podatke o broju stanovnika prema popisu. U svojoj matematičkoj analizi obradio je sve iznose koji se u jedinicama lokalne samouprave potroše na godišnjoj razini za plaće zaposlenika, te ih podijelio s brojem stanovnika.

Jedini iz županije

Tako se Grad Jastrebarsko s 14,90 kuna našao na 10. mjestu liste gradova u Republici Hrvatskoj koji izdvajaju najmanju naknadu po broju stanovnika za rad predstavničke i izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj koji se financiraju iz lokalnih proračuna. Jastrebarsko je ujedno i jedini grad iz Zagrebačke županije koji se našao na toj listi. Tome je sigurno doprinijelo i što je Grad treću godinu zaredom smanjio plaće Gradonačelniku, Zamjenicima gradonačelnika i svim djelatnicima gradskih službi za 5%.

Jastrebarsko se već ponosi brojnim priznanjima i nagradama a ovo je samo još jedan pokazatelj promišljenog vođenja grada. Jedno od najvećih priznanja koja svjedoče uspjehu i efikasnosti u upravljanju Gradom jest prestižna nagrada koju je Grad Jastrebarsko dobio od uglednog časopisa Financial Times koji ga je proglasio jednim od „Europskih gradova budućnosti Južne regije Europe za 2012/2013. godinu“.

Grad Jastrebarsko ima i priznanje hrvatskog izdanja časopisa Forbes koji ga je dvije godine zaredom uvrstio među dvadeset gradova koji su odabrani kao pokretači Hrvatske.

Veliki planovi

Sve nagrade i priznanja moraju imati neko pokriće, a to pokriće Grad Jastrebarsko ima u svojim ostvarenim i provedenim projektima, te godinama ulaganja u sam grad i gospodarsku zonu. U 2013. godini završeni su neki od najvećih projekata Grada kao što su projekt „Probuđena kulturna baština“ gdje je Grad Jastrebarsko bio vodeći partner. Vrijednost cjelokupnog projekta iznosila je preko 10 milijuna kn od čega je 85 % sufinancirano iz Operativnog programa IPA Slovenija – Hrvatska 2007 – 2013. Ovom suradnjom obnovljeno je pet kulturno – povijesnih objekata na području Slovenije i Hrvatske.

U protekle dvije godine Grad Jastrebarsko je realizirao neke od svojih najvećih investicija, a to su: izgradnja glavne jaskanske zaobilaznice, izgradnja mrtvačnice u Svetoj Jani, počela je gradnja prvog javnog niskoenergetskog objekta – novog Dječjeg vrtića u Gornjem Desincu, obnovljen je perivoj dvorca Erdödy, Grad Jastrebarsko je ishodio lokacijsku dozvolu za izgradnju nove osnovne škole, a u posljednjoj fazi realizacije je početak gradnje nadvožnjaka koji je najveći prometno – infrastrukturni projekt u povijesti grada.
U gospodarskoj zoni Jalševac, jednoj od najvećih zona po poslovnim subjektima i broju zaposlenih u Zagrebačkoj županiji, izgrađena je nova cesta, otvoren je multifunkcionalni podatkovni centar najviše tehnologije, najveći u regiji, samo u prvoj fazi vrijedan 40 milijuna kuna. U tijeku je izgradnja pročistača otpadnih voda, počela je izgradnja Logističkog Centra tvrtke Kaufland Hrvatska, investicije teške preko 550 milijuna kn kojom će biti otvoreno 150 novih radnih mjesta.

U nizu prestižnih priznanja, u studenome 2013. godine Gradu Jastrebarskom dodijeljen je i status „Grad prijatelj – djece“ čime je Jastrebarsko postalo pravi grad po mjeri svakog djeteta. Ovaj počasni naziv je najviše javno društveno priznanje svima koji su u Gradu zaslužni za ostvarivanje prava i potreba djece priznatih u Konvenciji UN o pravima djeteta za postignutu uzornu skrb u svim područjima života djece, za osmišljeno ostvarivanje aktivnosti djece i za djecu, te za sudionike koji unapređuju i uljepšavaju život djece.

Napisao

Preporučujemo

Novosti

Svjetsko tržište aplikacija za mobilne uređaje iz godine u godinu rapidno raste. Do 2014. godine predviđa se kako će dosegnuti nevjerojatnih 58 milijardi dolara.

Izdvojeno

Kratice su u poslovnom svijetu postale dio svakodnevne komunikacije, a engleske skraćenice gotovo su u potpunosti zamijenile nekadašenje nazive kojima smo se koristili prije...

Financije

Većini ljudi primamljiva je pomisao da iz svog naslonjača mogu pratiti tržište, ulagati i, naravno, zarađivati.

Izdvojeno

Malo čiji sandučić elektronske pošte ne krije barem jednu odbijenicu poslanu nakon testiranja ili razgovora za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.