Javne i državne službe bez božićnica i regresa [VIDEO]

Javne i državne službe bez božićnica i regresa [VIDEO]

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić potpisao je jučer s predstavnicima sindikata Dodatak II. Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne i državne službe, kojim je utvrđeno da se za vrijeme trajanja TKU-a, do kraja 2016. godine, neće isplaćivati božićnice i regresi, a privremeno se ograničava visina dnevnica i osnovica za isplatu jubilarnih nagrada, odnosno terenskih dodataka.

Prava iz TKU-a mogu se nastaviti u cijelosti isplaćivati samo u slučaju rasta BDP-a u tri uzastopna tromjesečja i deficita državnog proračuna manjeg od tri posto, određuje Dodatak II.

Time će se uštedjeti oko 900 milijuna kuna, a Vlada sindikatima jamči da u idućoj godini neće biti smanjenja mase plaća, rekao je ministar Mrsić. Što se tiče ograničenja pojedinih materijalnih prava, dnevnica se smanjuje sa 170 na 150 kuna, a jubilarne nagrade s 900 na 500 kuna po godini staža.

Mrsić je poručio da Vlada radi najviše što može kako bi se plaće isplaćivale na vrijeme, s obzirom na stanje u proračunu, a za isplatu božićnica i regresa nema novaca.

[infopunkt 7545 2]

Upitan kako je došlo do probijanja mase za plaće od milijardu kuna, ministar Mrsić je rekao kako je to rezultat neusklađenosti granskih i temeljnih kolektivnih ugovora za javne službe, jer je Vlada morala isplaćivati dio prava po granskim ugovorima.

[infopunkt 7545 5]

Također je najavio da će masa za plaće iduće godine biti na razini ovogodišnje, za što je osigurano dodatnih 600 milijuna kuna.

Dodatkom II. za državne službenike i namještenike utvrđeno je da će se u slučaju umirovljenja i novog zapošljavanja službenika primjenjivati klauzula “2 za 1”, sukladno mogućnostima državnog proračuna, pojasnio je Mrsić.

[infopunkt 7545 9]

Podijeli

Odgovori

Top