Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Još par dana za prijave u Tematska Inovacijska Vijeća (TIV)

Vrlo važan rezultat Strateškog projekta za podršku uspostavi Inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi je formiranje Tematskih inovacijskih vijeća.

U tijeku je proces uspostave nacionalnog inovacijskoga sustava koji bi trebao osigurati provedbu aktivnosti poticanja te sinergijskog i efikasnog  korištenja javnih i privatnih resursa za istraživanje, razvoj i inovacije.

Jedan od glavnih ciljeva je promijeniti takozvani governance model u “policy” model mreže prema kojemu privatni, znanstveni i javni sektor surađuju na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Strategije koje provode najvažnije aktivnosti vezanih za temu su:

 • Strategija pametne specijalizacije Republike Hrvatske za razdoblje od 2016. do 2020. godine
 • Strategija poticanja inovacija Republike Hrvatske 2014. – 2020.

Provedba navedenih strategija odvija se i putem strateških projekata financiranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj gdje je aktualan projekt koji provodi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta kao nositelj projekata i Hrvatska gospodarska komora kao partnerska institucija na projektima.

“Aktualan projekt o kojem je ovdje riječ je Strateški projekt za podršku uspostavi inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi. Glavna svrha samog Projekta je uspostaviti nacionalni inovacijski sustav te stvoriti učinkoviti i samoodrživ okvir za podršku i poticanje ulaganja privatnog sektora u istraživanje, razvoj i inovacije kao i podizanje svijesti o važnosti istraživanja, razvoja i inovacija u poslovnom sektoru”, izjavio je državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić.

Tematska Inovacijska Vijeća (TIV)

Vrlo važan rezultat Strateškog projekta za podršku uspostavi Inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi je formiranje Tematskih inovacijskih vijeća, a za čije formiranje  su poslani i pozivi prema svim dionicima dana 29. listopada i objavljeni na svim relevantnim poveznicama (https://hgk.hr/poziv-na-iskaz-interesa-za-clanstvo-u-tematskim-inovacijskim-vijecima; https://mzo.hr/hr/poziv-za-iskaz-interesa-za-clanstvo-u-tematskim-inovacijskim-vijecima, https://www.mingo.hr/page/poziv-za-iskaz-interesa-za-clanstvo-u-tematskim-inovacijskim-vijecima).

Povezivanje poslovne i znanstveno-istraživačke zajednice

U proteklih nekoliko dana, MNGPO u suradnji s HGK radi na informiranju potencijalnih dionika o mogućnosti prijave za članstvo u Tematskim inovacijskim vijećima.

Ona će se sastojati od (1) predstavnika poslovnog sektora koji će činiti 70% članova Vijeća, (2) predstavnika znanstveno-istraživačke zajednice koji će biti 20% Vijeća, dok će se 10% članova odnositi na (3) predstavnike tijela javne vlasti.

Jedan od ciljeva je i da među predstavnicima poduzeća većinu čine predstavnici mikro, malih i srednjih poduzeća jer se upravo kod njih želi potaknuti da izravno sudjeluju u podizanju svijesti o važnosti istraživanja, razvoja i inovacija.

Cilj je uspostavljanje Tematskih inovacijskih vijeća koja će biti zadužena za 5 prioritetnih područja te 13 potpodručja S3:

Zdravlje i kvaliteta života:

 1. farmaceutika, biofarmaceutika, medicinska oprema i uređaji;
 2. zdravstvene usluge i nove metode preventivne medicine i dijagnostike;
 3. nutricionizam

Energija i održivi okoliš:

 1. energetske tehnologije, sustavi i oprema;
 2. ekološki prihvatljive tehnologije, oprema i napredni materijali

Promet i mobilnost:

 1. proizvodnja dijelova i sustava visoke dodatne vrijednosti za cestovna i željeznička vozila;
 2. ekološki prihvatljiva prometna rješenja;
 3. inteligentni transportni sustavi i logistika

Sigurnost:

 1. kibernetička sigurnost;
 2. obrambene tehnologije i proizvodi dvojne namjene;
 3. protuminski program

Hrana i bio-ekonomija:

 1. održiva proizvodnja i prerada hrane;
 2. održiva proizvodnja i prerada drva

Preporučujemo

Novosti

Svjetsko tržište aplikacija za mobilne uređaje iz godine u godinu rapidno raste. Do 2014. godine predviđa se kako će dosegnuti nevjerojatnih 58 milijardi dolara.

Izdvojeno

Kratice su u poslovnom svijetu postale dio svakodnevne komunikacije, a engleske skraćenice gotovo su u potpunosti zamijenile nekadašenje nazive kojima smo se koristili prije...

Financije

Većini ljudi primamljiva je pomisao da iz svog naslonjača mogu pratiti tržište, ulagati i, naravno, zarađivati.

Izdvojeno

Malo čiji sandučić elektronske pošte ne krije barem jednu odbijenicu poslanu nakon testiranja ili razgovora za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.