Jovanović otvorio MIPRO 2014.

Jovanović otvorio MIPRO 2014.

MIPRO se održava od 26. do 30 . svibnja, a okupio je stručnjake iz 40-ak zemalja, koji će predstaviti više od 350 znanstvenih radova.

Glavne teme ovogodišnjeg skupa su primjena ICT-a i srodnih visokih tehnologija u gospodarstvu, obrazovanju, znanosti i upravi.

Predsjednik programskog odbora MIPRO-a Petar Biljanović rekao je da je MIPRO središnji nekomercijalni znanstveno-stručni ICT skup, ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe.

MIPRO je, istaknuo je i ministar Jovanović, prepoznat kao izvorni hrvatski brend, sa značajnom potporom gospodarstva, znanosti, obrazovanja i državne uprave te s raznolikim i kvalitetnim sadržajima.

Baz pravih vještina ljudi ostaju na marginama društva, tehnološki napredak ne pretače se u gospodarski rast i države nisu konkurentne na globalnom tržištu, rekao je Jovanović, dodajući da tisuće mladih i obrazovanih, ali i nezaposlenih, ukazuje na činjenicu da obrazovanje na znači odmah i bolje vještine, poslove i život.

Imati obrazovanje koje odgovara novim zahtjevima imperativ je u preobrazbi obrazovnih sustava, naglasio je, dodajući da bez ulaganja u obrazovanje, znanost i istraživanje društveni napredak nije moguć.

Ministar Jovanović istaknuo je da je nakon puno rada dovršena nova strategija razvoja obrazovanja, znanosti i tehnologije, koja bi se u četvrtak mogla naći na sjednici Vlade.

Vjerujem da po prvi put u Hrvatskoj imamo cjelovitu strategiju koja treba promijeniti naš sustav obrazovanja i znanosti i njihovu vezu s gospodarstvom, sve s ciljem unaprjeđenja života u Hrvatskoj, rekao je.

U okviru MIPRO-a održat će se niz savjetovanja ili konferencija iz pojedinih tehnoloških područja, okruglih stolova, seminara i radionica, uz neke od tema su primjerice “Obrazovanje za 21. stoljeće”, digitalna pismenost, itd.

Podijeli

Odgovori

Top