Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Kako do bezbrižne i sigurne mirovine?

Svatko od nas bi trebao na vrijeme razmišljati o mirovini, iako se ponekad čini da je mirovina daleko ili da po tom pitanju ne možemo mnogo napraviti.

Svatko od nas bi trebao na vrijeme razmišljati o mirovini, iako se ponekad čini da je mirovina daleko ili da po tom pitanju ne možemo mnogo napraviti. Istina je zapravo sasvim drugačija i ako se na vrijeme educiramo i preuzmemo kontrolu nad svojim novcem, možemo si značajno podići životni standard u mirovini. Pitate se kako? Odgovor je jednostavan – uz štednju u III. mirovinskom stupu!

Kako funkcionira naš mirovinski sustav?

Mirovinski sustav Republike Hrvatske temelji se na tri mirovinska stupa. Prvi se mirovinski stup oslanja na međugeneracijsku solidarnost, a drugi i treći su formirani po principu kapitaliziranog sustava. Prvi i drugi mirovinski stup su obvezni te poslodavac mora svaki mjesec izdvojiti 20 posto od vaše bruto plaće što, uz ostale stavke, uplaćuje kao doprinose za mirovinu.

U prvi mirovinski stup odlazi 15% vaše bruto plaće za isplatu mirovina sadašnjih umirovljenika, a u drugi stup svaki mjesec poslodavac uplaćuje 5% bruto plaće za vašu buduću mirovinu. Mirovinski fondovi ulažu sredstva iz drugog stupa na financijskim tržištima i ostvaruju dobit koja uvećava mirovinsku štednju na osobnim mirovinskim računima članova fonda.

Iznosi koji se uplaćuju u prvi i drugi stup određeni su zakonom. S druge strane, treći mirovinski stup nije obvezan i nema propisanu visinu uplate, već se je zamišljen kao dobrovoljna štednja pojedinca.

Zašto III. mirovinski stup?

Budući da prvi mirovinski stup odlazi na mirovine sadašnjih umirovljenika, a drugi stup relativno sporo stvara novu mirovinsku štednju koja bi bila dovoljna za isplatu zadovoljavajućih kombiniranih mirovina, upravo se u III. mirovinskom stupu krije mogućnost nadogradnje mirovine koja može donijeti bezbrižnost i osjetno poboljšanje životnog standarda u mirovini.

Treći mirovinski stup je oblik mirovinske štednje koji se temelji na individualnoj kapitaliziranoj štednji. No, za razliku od prva dva, za njega nije zakonom određen postotak koji se mora uplaćivati. Osiguranik sam odabire hoće li i koliko štedjeti. Radi se, dakle, o dobrovoljnoj mirovinskoj štednji unutar koje svaki pojedinac ima potpunu kontrolu nad uplatama, sam za sebe odlučuje o dinamici, trajanju i visini uplata, a sredstva koja uštedi su njegova osobna imovina koja je nasljedna.

Kako uplaćivati u III. mirovinski stup?

Svatko tko želi može postati član mirovinskog društva i uplaćivati u III. mirovinski stup. Da bi netko postao član mirovinskog društva, ne mora biti zaposlen što znači da je moguće štedjeti i za mirovinu djeteta ili odrasle nezaposlene osobe. Dovoljno je učlaniti se dolaskom u poslovnicu ili preko Interneta i ostvariti prvu uplatu. 

U Hrvatskoj postoji nekoliko društava koja upravljaju dobrovoljnim mirovinskim fondovima, a jedno od njih je Raiffeisen mirovinsko društvo koje još od 2002. godine upravlja imovinom svojih članova. Cilj društva je ostvarenja prinosa, to jest dobiti, na ukupno uplaćena sredstva svih članova fonda tijekom određenog vremenskog razdoblja.

Državni poticaji – jedna od mnogih posebnosti III. mirovinskog stupa

Štednjom u III. mirovinskom stupu osiguranik ostvaruje pravo na državne poticaje u iznosu od 15% uplaćenog doprinosa u prethodnoj kalendarskoj godini, do maksimalno 750 kuna godišnje. Da bi osiguranik ostvario maksimalan državni poticaj, potrebno je u jednoj kalendarskoj godini uplatiti 5000 kuna koje se mogu uplaćivati mjesečno, svakih nekoliko mjeseci ili odjednom. Naravno, svatko može uplatiti i više od tog iznosa, no manji iznos znači i manji državni poticaj.

Još jedna od posebnosti III. mirovinskog stupa jest da je ušteđena sredstva moguće početi preuzimati već s navršenih 55 godina života, bez obzira na to je li osiguranik u radnom odnosu ili ne i bez obzira na to koristi li sredstva iz I. i II. mirovinskog stupa.

Kako će III. mirovinski stup poboljšati vaš životni standard u mirovini?

Štednja u trećem mirovinskom stupu isplaćivat će vam se uz mirovinu iz I. i II. mirovinskog stupa. Kada započnete štednju u dobrovoljnom mirovinskom fondu, postajete član Fonda. Raiffeisen mirovinsko društvo upravlja imovinom u najboljem interesu svojih članova, istovremeno jamčeći sigurnost uloga i poštujući sve zakonske odredbe.

Uplaćena sredstva na računu pojedinca kapitaliziraju se tako što Društvo ulaže imovinu članova fonda da bi dugoročno osiguralo optimalan rast mirovinske štednje. Osim prinosa od ulaganja, osobnom se računu svakog člana pripisuju i državna poticajna sredstva. Dakle, uz iznos koji štedite za mirovinu i koji je vaša imovina, ostvarujete dodatne prinose kroz državne poticaje i kroz ulaganja mirovinskog društva. Na ovaj način, ako u III. mirovinskom stupu počnete štedjeti na vrijeme, možete značajno oploditi vlastitu štednju i osigurati si viši standard i bezbrižnost u mirovini.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.