Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

Kako do novca iz programa ruralnog razvoja RH?

poljoprivreda
pixabay.com

Otvoreno učilište Algebra krajem prošloga tjedna održalo je iznimno dobro posjećenu radionicu s panelom na temu “Kako do novca iz programa ruralnog razvoja”: više od 200 posjetitelja pokazalo je velik interes za informacijama o europskim fondovima ruralnog razvoja koji su Hrvatskoj na raspolaganju u iznosu od gotovo 2,4 milijarde eura do 2020. godine.

Kako su ovi fondovi sjajna prilika za sva obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), obrte, zadruge, trgovačka društva, jedinica područne samouprave i druge organizacije i institucije koje kroz njih mogu financirati svoje razvojne projekte u području poljoprivrede, očuvanja kulturne baštine ruralnih područja, te ruralnog razvoja, nimalo ne čudi da se za ovaj panel u publici tražilo mjesto više.

Najvažnije najave vezane uz operativno provođenje projekata ruralnog razvoja koje su se mogle na panelu čuti od predstavnika Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odnose se na indikativni plan objave natječaja koji će biti objavljen odmah početkom svibnja, kao i odluke o financiranju 250 projekata koji bi trebali biti financirani iz mjere 4.1.1, a koji već godinu dana čekaju donošenje odluka.

Najavljeni su također novi pravilnici koji će pojednostaviti i olakšati proceduru prijavljivanja projekata te ubrzavanje njihove obrade i evaluacije, no ono što je posebno važno je i najava uvođenja novih kriterija koji će biti strožih od dosadašnjih. Naime, iako je postojala bojazan da neće biti dovoljno prijava na natječaje Programa ruralnog razvoja, interes za do sada raspisanim natječajima je bio izniman, pa se za neke mjere prijavilo tako veliki broj korisnika s projektima koji i do 10 puta nadmašuju raspoloživa sredstva.

Konzultanti za fondove ruralnog razvoja, a ujedno i predavači na programima obrazovanja u području europskih fondova ruralnog razvoja u Algebri, naglasili su važnost pravovremenih informacija i poznavanja dostupnih mjera za financiranje projekata – čak i ukoliko se odluče angažirati konzultante koji će im pripremiti projektnu dokumentaciju.

Poduzetnicima u poljoprivredi je savjetovano kako apliciranje za financiranje projekata ruralnog razvoja treba biti integralni dio postojeće strategije razvoja i plana investicija, u skladu s logičnim razvojem, primjerice, OPG-a ili druge poljoprivredne organizacije, te usklađeno s potrebama tržišta – odnosno da projekte nije pametno prijavljivati tek kako bi se “povukao” novac iz fondova, zbog niza problema koje takav pristup može uzrokovati u budućnosti.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.