Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Komentari

Znate li kako ispričati priču o sebi?

Ispričati nešto o sebi zapravo nije uopće jednostavan posao.

pr

Ispričati nešto o sebi zapravo nije uopće jednostavan posao. Vjerujemo da ste se svi susreli s time da kad nas netko pita da predstavimo ukratko sebe ili svoj posao, bilo to pismeno ili usmeno, jednostavno zastanemo postavljajući si pitanje “Što da sad kažem? Od čega da počnem? Što da izdvojim? Na naizgled jednostavno pitanje točnih odgovora ima mnogo. Upravo zato ponekad nam je teško oblikovati ga u priču koja ima glavu i rep. Iz želje da kažemo mnogo toga u kratkom vremenu, često znamo ući u nepotrebne detalje, a izostaviti ono što je zaista važno.

Gdje je rješenje?

Kao i kod mnogih stvari rješenje je u dobroj pripremi i praksi. Donosimo nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći oblikovati priču, ideju, projekt u formu koju želite predstaviti drugima.

  • Započnite efektno kako biste privukli pozornost i pobudili interes. Možete početi nekim citatom, usporedbom, vašom misijom ili nekom novosti.
  • Koristite izraze poput: “Mnogi od vas, Vjerujem da mnogi ili sigurnost ste se jednom susreli…”- ljudi vole kad se mogu s nečime poistovjetiti, kad mogu određeni problem, osjećaj, ideju zamisliti iz svoje perspektive. To u njima razvija razumijevanje, empatiju, zanimanje ili simpatiju.
  • Koristite brojeve, postotke i usporedbe – ali izdvojiti samo nekoliko podataka koji su najvažniji. Primjerice: Zajedno smo s vama već 25 godina…Ove godine otvorili smo čak 5 novih trgovina i proizvode plasirali na 3 nova inozemna tržišta.
  • Glavnu ideju, odnosno poruku koju želite da onaj kome se obraćate zapamti provucite kroz priču barem 3 puta. Ponavljanje daje do znanja da je nešto važno za zapamtiti i ključno za razumijevanje teme.
  • Izdvojite ono što nas razlikuje od drugih, ono po čemu ste karakteristični. Provucite i ono po čemu želite da vas drugi prepoznaju i zapamte. Koristite nekoliko snažnih pridjeva koje će oni kojima se obraćate povezati s vama.
  • Završite zaokruženom pričom. U 2-3 rečenice napravite pregled svega što ste ispričali. Zaključite rečenicom sličnom s kojom se i počeli, sugerirajući tako vaš početak ti vašu viziju za budućnost.

Vjerujemo da je svaka priča zanimljiva, samo je potrebno ispričati je na pravi način. Zar ne?

Autorica Jana Radeljak

Bagadodo

 

Napisao

Pročitajte još:

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.