Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Kako izaći iz duga?

Ako ste zaduženi, prvi korak je da točno ustanovite koliko ste zapravo dužni. Ovo je najvažniji korak jer će vam pomoći da osvijestite u kojoj ste točno situaciji. Nema smisla da se zavaravate i gurate glavu pod tepih misleći kako to nije ništa strašno, kako niste jedini i da uostalom svi tako žive.

Ako ste zaduženi, prvi korak je da točno ustanovite koliko ste zapravo dužni. Ovo je najvažniji korak jer će vam pomoći da osvijestite u kojoj ste točno situaciji. Nema smisla da se zavaravate i gurate glavu pod tepih misleći kako to nije ništa strašno, kako niste jedini i da uostalom svi tako žive.

Kemijamo iz mjeseca u mjesec kako bismo nekako premostili to što već dugo živimo iznad svojih mogućnosti, no pitanje je do kada ćemo to uspijevati. Što kroz različite  oblike kredita, kreditnih kartica, minusa na tekućim računima u prosjeku je već svaki Hrvat dužan više od 75.000 kn ili 15 prosječnih plaća. Što se događa s takvim građanima koji iz raznoraznih razloga ne mogu više podmirivati svoje obaveze?

Prema sadašnjem Ovršnom zakonu, blokiraju im se računi i može im se zaplijeniti sva imovina koju imaju kako bi se vratili dugovi vjerovnicima, a to su najčešće banke i kartičarske kuće.

Da vam se to ne bi dogodilo, bilo bi dobro da se sami uhvatite u koštac s dugom i date sve od sebe da ga se riješite. Pokazati ću vam jednostavnu metodu kojom možete vratiti sve svoje dugove i prijevremeno ih otplatiti. Ako ste zaduženi, prvi korak je da točno ustanovite  koliko ste zapravo dužni. Ovo je najvažniji korak jer će vam pomoći da osvijestite u kojoj ste točno situaciji. Nema smisla da se zavaravate i gurate glavu pod tepih misleći kako to nije ništa strašno, kako niste jedini i da uostalom svi tako žive. Većina mojih klijenata mi je rekla da ih je šok koji su doživjeli kad su napravili popis svojih minusa i dugova natjerao na odluku i akciju da ozbiljno nešto poduzmu.

Napravite, dakle, popis svih svojih dugova (ukupne iznose), koliko ste u dopuštenom minusu, koliko ste zaduženi po kreditnim karticama, imate li gotovinske ili potrošačke  kredite, jeste li nekome dužni novac i sl. Zatim ih poredajte po veličini od najmanjeg prema najvećem. Nema tu neke velike mudrosti. Da biste izišli iz duga, i sami znate, postoje samo dva  načina: jedan je da prestanete trošiti i stvarati nove dugove, a drugi je da povećate prihod. Štedjeti možete apsolutno na svemu, a da biste uopće znali na čemu možete štedjeti morate znati na što trošite i kuda uopće odlazi vaš novac. Bezbroj puta sam čula izjave tipa: novac mi doslovno curi iz ruke i ne znam gdje nestane. Možda i sami mislite tako. Jedini način da to spriječite jest da zapisujete na što trošite. Tada ćete točno znati kuda ide vaš novac i želite li to i dalje ili ne. Drugi način je da povećate prihod i zaradite nešto sa strane. To može biti neki honorarni  posao,  možete davati instrukcije, čuvati djecu, pomagati  nekome u kućanstvu i slično. Gledajte na to kao na privremeno stanje dok ne izađete iz duga.

Dakle, iznos koji ste uštedjeli samim tim što ste prestali stvarati nove troškove, plus novac od dodatnog  posla  upotrijebit  ćete za vraćanje duga. Uzmimo na primjer da se radi o 500 kn. S tih 500 kn nemojte pokrivati  sve dugove pomalo jer ih se na taj način nećete osloboditi. Dugovi se vraćaju jedan po jedan. Krenite od najmanjeg  prema  najvećem. Plaćajte samo minimalne rate za sve dugove osim za najmanji. Rati najmanjeg dugu pribrojite 500 kn i otplaćujte tako uvećanu ratu. Kada najmanji dug prijevremeno otplatite osjećati ćete se fenomenalno i taj osjećaj uspjeha i ponosa motivirati će vas da krenete dalje. Zatim ćete ratu tog najmanjeg duga plus 500 kn pribrojati rati idućeg duga i njega otplatiti prijevremeno. Zatim, ratu prvog duga plus ratu drugog duga plus 500 kn pribrojati rati trećeg duga i njega prijevremeno otplatiti. Držite se dosljedno ove metode i iznenaditi ćete se i sami kako se možete vrlo brzo riješiti svih dugova i prijevremeno ih otplatiti.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.