Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ljudski resursi

Kako izgledaju prvi dani nakon povratka s godišnjeg?

Bez obzira radi li se o kraćem godišnjem odmoru ili ste si uzeli odušak nekoliko tjedana, tijelo se lako ubaci u ljetni način rada, a teško vraća u onaj svakodnevni. 

godišnji odmor

Dok se na godišnji spremamo puni elana, opušteni i bezbrižni, znajući da nas čeka zasluženi odmor, povratak s godišnjeg sasvim je druga priča. Većina ljudi pri samoj pomisli na povratak u surovu svakodnevicu osjeća nelagodu, blagu tugu i potištenost. Bez obzira radi li se o kraćem godišnjem odmoru ili ste si uzeli odušak nekoliko tjedana, tijelo se lako ubaci u ljetni način rada, a teško vraća u onaj svakodnevni. 

Da je tome tako, dokazala je i medicina koja je takvu pojavu prozvala postgodišnjom depresijom (Post Vacation Blues), a povratak na posao s godišnjeg neki su liječnici usporedili s odlaskom zubaru prvi put nakon pet godina. I dok jednima, oni prvi dani nakon godišnjeg odmora, prolaze ležerno i opušteno, u društvu kolega, kavama, čavrljanju i sitnim poslovima, drugi prve dane nakon povratka provode užurbano. 

Kako bi otkrili kako zapravo izgleda prvi dan Hrvata nakon povratka s godišnjih odmora, MojPosao odlučio je provesti malu anketu. Prema našem istraživanju čak se 40 posto ispitanika, odmah baca na posao. Razlog tome krije se u zaostacima koji se gomilaju za vrijeme godišnjih odmora ili manjim timovima unutar kojih je takav pristup jednostavno neophodan.

“Malo nas je, a puno posla i ne stignem sve odraditi prije godišnjeg. Kolege su toliko zatrpani svojim poslom da ne stignu pomoći”, otkrio nam je jedan ispitanik, dok je drugi dodao kako poslu nakon povratka s godišnjeg ipak pristupa s osmijehom na licu i napunjenim baterijama. 

Nešto manje njih, odnosno 30 posto, prvi dan iskoristi za pregledavanje mailova i lagano uhodavanje u poslovnu svakodnevicu. Kako ističu, takav način prilagodbe ovisi o količini posla koja ih dočeka po povratku s godišnjeg odmora.

Jedni rade, a drugi maštaju o novom godišnjem

I dok se svega osam posto ispitanika fokusira na druženje s kolegama, 21 posto naših ispitanika ističe kako po povratku s godišnjeg odmora odmah kreću maštati i sanjariti gdje će provesti svoje iduće slobodne dane.  

Prekratko traju ti godišnji odmori.

Koliko su nam godišnji odmori dragocjeni, pokazao je i šaljivi komentar ispitanika koji je kazao kako o godišnjem odmoru mašta 24/7 zbog čega je dobio i opomenu pred otkaz. Bilo kako bilo, godišnji odmori na naše tijelo, ali um djeluju opuštajuće, oslobađaju nas stresa i pune baterije kako bi u nove poslovne pothvate krenuli što lakše, ma kada god počele – prvi dan ili tek drugi tjedan nakon povratka.

Pročitajte još:

Lifestyle

Što učiniti ako ste na radnom mjestu okruženi ljudima koji su skloniji negativnim tračevima? Što ako ste meta upravo vi?

Ljudski resursi

Tema aktualne epizode Koordinacije je zaštita na radu. Gotovo svakodnevno dolazi od velikog broja ozljeda na radu, a često ozljede završe i sa smrtnim...

Energetika

Tvrtki Supernova projekti d.o.o. kao nositelju projekta dodijeljena su bespovratna sredstva za projekt povećanja korištenja obnovljivih izvora energije u vlastitim trgovačkim centrima u Hrvatskoj,...

Poduzeća

Drago Cota ima bogato iskustvo u upravljanju i poslovnom savjetovanju koje je stekao u više od 7 godina profesionalnog rada u multinacionalnim kompanijama kao...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.