Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Kako izraditi osobni financijski plan?

U izradi osobnog financijskog plana prvi korak je godišnja inventura koji se sastoji od nekoliko točaka.

U izradi osobnog financijskog plana prvi korak je godišnja inventura koji se sastoji od nekoliko točaka.

Idealno je vrijeme za donošenje financijskog plana za nadolazeće razdoblje, posebno ako u prošlom razdoblju niste bili posebno vješti u vođenju vlastitih financija, piše volim-novac.com.

Ciljevi

Prva stavka osobnog financijskog plana je pregled ciljeva koje ste si zadali početkom prošle godine, koje ste ostvarili, a koje su ostali samo planovi. Zatim pogledajte raspolažete li novcem za crne dane, u slučaju bolesti ili gubitka posla. Stanje na računu bit će najbolji pokazatelj je li vrijeme za veću disciplinu i redovitu štednju.

Životne promjene

Na vaš financijski plan u velikoj mjeri utjecat će promjene u životu poput braka, razvoda, djeteta, preseljenja i drugog.

Osiguranje

Razmislite o zaštiti sebe i svoje imovine različitim vrstama osiguranja u ovoj godini. Početak godine je najbolji za preventivno djelovanje.

Dug

Kad se riješite dugova s kreditnih kartica imat ćete više novca za štednju, ulaganje i tekuću potrošnju. Imate li plan za rješavanje tih dugova? Ako se s rješavanjem duga ne možete nositi sami, raspitajte se u banci koje opcije su vam na raspolaganju. Kreditne kartice koristite samo za hitne slučajeve, a ne za svakodnevnu potrošnju.

Potrošnja

Pogledajte sve račune koje vam pristižu i kako bi vidjeli gdje su moguće uštede i u kojoj mjeri. Pregledavanje računa dat će vam točna uvid trošite li preko svojih mogućnosti. Ako je to tako, ne preostaje vam drugo nego štednja i strogo pridržavanje financijskog plana koji ste usvojili.

Volim novac/Poslovni savjetnik

Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Povodom svečanog otvorenja nove akademske godine na EFFECTUS poduzetničkom studiju – visokom učilištu održan je forum na temu „Utjecaj uvođenja eura na osobne i...

Financije

Hrvatska turistička zajednica i Visa ostvarili su suradnju na promicanju turizma u Hrvatskoj u sklopu Memoranduma o razumijevanju s ciljem daljnje potpore rastu turizma...

Financije

Zarađivati novce ulaganjem svakako je jedan od dinamičnijih i izazovnijih načina ostvarivanja prihoda.

Novosti

Bruto i neto plaća pojmovi su koje vezujemo uz plaće radnika.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.