Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Kako je Erasmus postao Erasmus + i hoće li dobiti još jedan plus?

Tijekom konferencije postavljena je izložba Moje Erasmus iskustvo koju je pripremila i organizirala Erasmus studentska mreža Hrvatska u suradnji s AMPEU jer je pozitivna priča o mobilnosti najbolji pokazatelj svih mogućnosti programa.

Odgovor na to pitanje mogli su dobiti sudionici konferencije koju je organizirala Agencija za mobilnost i programe Europske Unije (AMPEU), 27. studenog 2017. u hotelu Westin u Zagrebu.

Konferencija je održana povodom obilježavanja 30 godina uspješne provedbe Erasmus programa, a samoj važnosti cijelog događaja doprinio je i posjet Tibora Navracsicsa, povjerenika Europske Komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport.

Tijekom konferencije postavljena je izložba Moje Erasmus iskustvo koju je pripremila i organizirala Erasmus studentska mreža Hrvatska u suradnji s AMPEU jer je pozitivna priča o mobilnosti najbolji pokazatelj svih mogućnosti programa. Posebnost izložbe odražava se u plakatima s opisom Erasmus iskustva deset studenata s različitih hrvatskih sveučilišta, uključujući i njihovu motivirajuću priču te je tim studentima povjerenik Navracsics uručio simbolične nagrade.

Ovom se konferencijom obilježio i uspješan rad brojnih organizacija i pojedinaca koji svakodnevno rade u okružju Erasmus + programa što zapravo i ne čudi, budući da je Erasmus iskustvo prilično inspirativno – tako su na primjer četiri studenta čiji su plakati bili prikazani na izložbi aktivno uključeni u rad civilnog društva, posebice u rad podružnica Erasmus studentske mreže Hrvatska tj. ESN Hrvatska. U sklopu cijele proslave 30. godišnjice Erasmus programa aktivno se radilo na reviziji cijelog koncepta Erasmus programa, uspoređivali su se i analizirali podaci te najvažnije- razgovaralo o dobroj praksi i uspjehu.

Rezultati Erasmus programa u ovih 30 godina polučuju velike uspjehe pa je tako od 1987. godine u programu međunarodne mobilnosti, stručnom usavršavanju, stručnoj praksi, volontiranju i ostalim aktivnostima sudjelovalo je 9 milijuna građana Europe, dok je u Hrvatskoj od 2009. do danas više od 40 000 građana dobilo financijsku potporu za sudjelovanje u aktivnostima vezanim za mobilnost pomoću Erasmus + programa i programa koji su mu prethodili.

Sudionici konferencije dodatno su se informirali o Erasmus + programu, dobrim praksama organizacija i iskustvima korisnika programa na info sajmu nazvanom Put mogućnosti i dobre prakse , na kojem se nalazio i štand Erasmus studentske mreže Hrvatska, a udruga je i ovom prilikom radila na poticanju unapređenja kvalitete razmjene studenata, promocije mobilnosti i uključivanja dolaznih studenata u lokalnu zajednicu .

Koji je sljedeći korak, kako će izgledati cijela Erasmus priča za par godina te hoće li uistinu Erasmus+ postati Erasmus++ ? Odgovor na ova i slična pitanja zanimalo je i dvije članice ESN Osijek koje su prisustvovale konferenciji “ErasmusUpgrade” u Bruselssu gdje su provele nekoliko dana s visokim dužnosnicima raspravljajući upravo o toj temi. O samim zaključcima te što i kako će se provoditi saznat će se sljedeće godine.

Pročitajte još:

DOP

“GoSport – Promoviranje dobrog upravljanja u sportu kroz socijalnu odgovornost” je europska inicijativa, financirana iz programa Europske unije Erasmus+, čiji je cilj poticanje socijalne...

Edukacija

Nakon više od dvije godine konzultiranja, krajem travnja Erasmus Studentska Mreža (ESN) objavila je manifest #ErasmusUpgrade koji sadrži 13 prijedloga za poboljšanje programa koji...

Edukacija

Još se jedna generacija okupila na najvećoj studentskoj konferenciji u Europi na temu mobilnosti - Godišnjoj generalnoj skupštini (AGM) Erasmus studentske mreže.

DOP

Erasmus+ projekt pod nazivom Harmonizacija i implementacija EU Direktiva u području društveno odgovornog poslovanja – Hi4CSR počeo je u listopadu 2016. i trajat će...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.