Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Kako naknadno ispraviti poreznu osnovicu?

Porezna osnovica može se umanjiti u slučaju ako se naknadno umanji naknada zbog različitih vrsta popusta koje isporučitelj daje primatelju, kao što su popusti zbog ranijeg plaćanja, rabati i druge vrste odobrenja ili zbog nemogućnosti naplate.

Porezna osnovica može se umanjiti u slučaju ako se naknadno umanji naknada zbog različitih vrsta popusta koje isporučitelj daje primatelju, kao što su popusti zbog ranijeg plaćanja, rabati i druge vrste odobrenja ili zbog nemogućnosti naplate.

Poduzetnik ste i zanima Vas u kojem slučaju imate pravo na naknadni ispravak (smanjenje) porezne osnovice PDV-a? U nastavku, ukratko navodimo u kojem slučaju je to moguće i na što je pritom potrebno pripaziti.

U kojem slučaju postoji pravo naknadnog umanjenja (ispravka) porezne osnovice PDV-a?

Pravilnik o PDV-u (NN 29/12) navodi da se porezna osnovica može umanjiti (ispraviti) u slučaju ako se naknadno umanji naknada zbog različitih vrsta popusta koje isporučitelj daje primatelju, kao što su popusti zbog ranijeg plaćanja (casa sconto), rabati i druge vrste odobrenja (bonifikacija) ili zbog nemogućnosti naplate.

U tom slučaju  isporučitelj i primatelj ispravljaju poreznu osnovicu odnosno iznos obveze za PDV (kod isporučitelja) i iznos prava na pretporez (kod primatelja).

Ispravak porezne osnovice obavlja se i u slučaju kada se porezna osnovica promijeni na više, a ispravci se moraju obaviti u obračunskom razdoblju u kojemu je porezna osnovica promijenjena.

Na što paziti?

Često se događa da poduzetnici, nakon naknadno odobrenih popusta kupcima, svoje mjesečne iznose potraživanja od kupaca kao i  obveza za PDV jednostavno umanje za taj konkretan iznos. Takav postupak nije u skladu s odredbama Zakona o PDV-u i u konačnici biste mogli platiti puno veće iznose poreza na dodanu vrijednost od potrebnih.

U skladu sa Zakonom o PDV-u (22/12) ako se porezna osnovica naknadno promijeni, kao u slučajevima koje smo  naveli, tada poduzetnik koji je isporučio dobro ili obavio uslugu može ispraviti (smanjiti) iznos poreza, ali tek nakon što poduzetnik kome su isporučena dobra ili obavljene usluge ispravi (smanji) odbitak pretporeza i o tome pisano izvijesti isporučitelja.

Zaključak

Prema prethodno navedenom, poreznu osnovicu PDV-a možete umanjiti (ispraviti) u slučaju ako naknadno umanjite primljenu naknadu za isporučena dobra ili pružene usluge, odnosno ako naknadno odobrite različite vrste popusta kao što su popusti zbog ranijeg plaćanja (casa sconto), rabati i druge vrste odobrenja (bonifikacija) ili ako ne možete naplatiti svoja potraživanja.

Smanjiti svoju poreznu osnovicu po osnovi naknadnih umanjenja smijete provesti tek nakon što primatelj Vaših dobara ili usluga ispravi iznos pretporeza o čemu vas je obvezan pisano izvijestiti.

Za kraj samo napominjemo da je jedna leasing kuća radi neispravnog ispravka porezne osnovice platila preko milijun HRK poreza na dodanu vrijednost i zateznih kamata. Radi toga, još jednom napominjemo kako je iznimno važno da svoja umanjenja porezne osnovice provedete tek nakon što primatelj Vaših dobara ili usluga umanji svoj vlastiti iznos pretporeza i o tome vas pravovremeno obavijesti.

Tekst je u suradnji s portalom www.profitiraj.hr/beta pripremio Cinotti Revizija/Savjetovanje/Računovodstvo


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.