Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Kako od dvije ponude za posao odabrati bolju?

Odradili ste par razgovora za posao i nervozno iščekujete koji će uroditi plodom. Ili ste tek počeli raditi, a nedugo nakon toga otvorio se natječaj za posao koji zaista želite! Sudbina se ponekad doista zna poigravati našim živcima

Odradili ste par razgovora za posao i nervozno iščekujete koji će uroditi plodom. Ili ste tek počeli raditi, a nedugo nakon toga otvorio se natječaj za posao koji zaista želite! Sudbina se ponekad doista zna poigravati našim živcima

I to se događa. Kad ste u vezi, salijeću vas udvarači(ce), kada ste sami – nigdje nikog na vidiku. Ponekad je tako i s poslovima. Mjesecima vlada ‘suša’, a onda odjednom dobijete poziv na dva ili tri razgovora za posao i čak dvije konkretne ponude.

Koga odabrati? 

Niste htjeli riskirati pa ste brže bolje prihvatili ponudu poslodavca koji vam se prvi javio. No svega nekoliko dana kasnije, javio vam se drugi poslodavac, sa svojom ponudom za posao. Riječ je o poslu koji vam se više sviđa i koji ste priželjkivali više od ovog prvog posla. Ali, neugodno vam je obavijestiti o tome svog ‘novopečenog’ poslodavca nakon svega nekoliko dana rada. Uostalom, već ste potpisali i neki oblik ugovora (ugovor na određeno, autorski ugovor i sl.). Što sad?

Drugi scenarij: prihvatili ste posao koji vam je ponuđen, ali nakon izvjesnog vremena otkrili ste da je tvrtka (u kojoj biste zaista željeli raditi) otvorila natječaj za radno mjesto koje kao da je stvoreno za vas. Da li se prijaviti? Treba li u tom slučaju navesti u životopisu trenutno zaposlenje (a radite svega mjesec ili dva)? Čak i ako se odlučite prijaviti, kolika je šansa da će vaš trenutni poslodavac doznati da ste se prijavili za posao u drugoj tvrtki?

Sraća pomaže hrabrima

Koji god scenarij bio u pitanju, nemojte se ustručavati: ako je druga ponuda ono što zaista želite, prihvatite je!

U prvom slučaju otiđite kod svog poslodavca i objasnite mu situaciju. Ispričajte se i objasnite kako ste svjesni da sada mora ponavljati selekcijski postupak ili pozivati na razgovor kandidata kojeg je, zbog vas, odbio ali, istovremeno mu objasnite kako smatrate da ste kvalificiraniji za ovaj drugi posao. Možete naglasiti i da ste s oduševljenjem prihvatili trenutni posao te kako biste sigurno jako dugo ostali ovdje da se nije dogodila ova ‘izvanredna situacija’. Međutim, s obzirom da se dogodila, ne biste željeli propustiti priliku.

Iskreno obrazložite svoju odluku i pokažite da ste korektni. Nema potrebe da se služite lažima. Osim toga, nikad ne znate – možda ćete u sklopu tog drugog posla imati priliku surađivati s ovim poslodavcem. Ili ste možda ostavili toliko dobar dojam da će vam ponuditi povratak u svoju tvrtku, ako slučajno otkrijete da novo radno mjesto ne ispunjava vaša očekivanja. U poslovnom svijetu zaista je sve moguće, pa i ovakav rasplet događaja…

Diskrecija je prilično važna

Ukoliko je drugi slučaj u pitanju (oglas za posao koji jako želite) jako je važno zamoliti tvrtku (na čiji se oglas javljate) za diskreciju. Ako vam tvrtka to ne može jamčiti, rizik prijave je na vama.

Najbolje je telefonski kontaktirati kompaniju, koja je objavila oglas, njezinog voditelja za ljudske resurse, menadžera, voditelja odjela ili samog poslodavca te objasniti delikatnost situacije. Kako ne biste ostavili dojam nepouzdane osobe, objasnite sugovorniku kako ste zaista jako zainteresirani za posao, ali niste pomišljali da bi se mogao otvoriti natječaj, stoga ste prihvatili ponudu za drugi dobar posao. I ovdje je iskrenost najbolji put do željenog cilja: nema razloga da vam sugovornik uskrati pravo diskrecije.

Ipak, imajte na umu da ‘zidovi imaju uši’ ili ih mogu imati unatoč zajamčenoj diskreciji. Možda vas na razgovoru za posao vidi neki kandidat koji poznaje vašeg poslodavaca ili kolegu s posla. Naravno, ništa od toga ne mora biti razlog da odustanete od prijave. Neke prilike naprosto morate iskoristiti, ako ne želite ostatak života ‘lupati glavom kroz zid’.

Kako će reagirati vaš aktualni poslodavac?

I u ovom slučaju poslodavcu iskreno objasnite kako je riječ o poslu koji ste priželjkivali. Ipak, naglasite kako oglas nije bio aktualan u vrijeme kada se prihvatili njegovu ponudu za posao.

Poslodavac može negodovati zbog vaše odluke ili pokazati razumijevanje. Ako je u pitanju prvi slučaj, nemojte imati grižnju savjesti. Dobar vođa može biti razočaran ili ljut, ali ne smije to pokazati, kamoli htjeti onemogućiti nečije napredovanje u karijeri.

Kakva god njegova reakcija bila, vi imate pravo donositi one (poslovne) odluke koje će unaprijediti vašu karijeru. Osim toga, bolje je najaviti odlazak odmah (dok još niste potpuno uhodani u posao, niste imali priliku pokazati prve rezultate, a lista kandidata je još uvijek dovoljno ‘friška’) nego ‘zaglaviti’ iz solidarnosti.

U pitanju je vaša budućnost i vaša sreća, a dobra stara izreka ionako kaže ‘svatko je kovač svoje sreće’.

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Prema anketi koju je proveo MojPosao, u kojoj je sudjelovalo 674 ispitanika, gotovo polovina ispitanika (49 posto) smatra kako će uvođenjem ove Direktive doći...

Ljudski resursi

Ako ste u potrazi za poslom, ne morate tražiti dalje!

Ekonomija

Hrvatski inovatori napravili su u samo dvije godine digitalnu aplikaciju Master F&B, kojom su osvojili naklonost korisnika na obje strane, ugostitelje i posjetitelje kafića...

Ljudski resursi

U suradnji s portalom posao.hr, donosimo vam top 10 poslovnih ponuda ovog tjedna. Želimo vam sreću u potrazi!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.