Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ljudski resursi

Kako odgovoriti na pitanje o visini plaće na razgovoru za posao?

Plaća je u razgovorima za posao tema koja može zbuniti i najentuzijastičnije kandidate.

Naravno, želite biti pošteno plaćeni za odrađeni posao, ali kako razgovarati otvoreno o plaći s osobom s kojom ćete vjerojatno dugoročno poslovno surađivati ili s menadžerom ljudskih resursa koji raspolaže s mnogo više internih informacija od vas?

Plaća je u razgovorima za posao tema koja može zbuniti i najentuzijastičnije kandidate.

Bez obzira na to namjeravate li temu pokrenuti sami ili čekati da to učini vaš sugovornik, kako biste se osjećali sigurnije i osigurali bolju poziciju u razgovoru, postoje načini na koje to možete učiniti, piše CNBC Make It, a prenosi Točka na i.

Kada spomenuti plaću prilikom razgovora za posao

Stručnjaci savjetuju da na svaki intervju za posao trebate ići s pripremljenim očekivanjima kada je riječ o plaći. Jedan od osnovnih zadataka prilikom pripreme za razgovor je potražiti podatke o plaćama u branši, provjeriti dostupne podatke na internetu te poslušati savjete i informacije na društvenim mrežama kako biste stvorili sliku o svojoj poziciji na tržištu rada.

Sve više tvrtki počinje iskazivati ​​svoju ponudu unaprijed. U tom slučaju možete razgovarati o plaći u prvom ili drugom krugu. Ako ste uvjereni da zaslužujete iznos koji ste zacrtali i već imate iza sebe nekoliko obećavajućih intervjua, možete pokrenuti pitanje o plaći na početku, kako biste što bolje iskoristili svoje vrijeme, kaže karijerna savjetnica Octavia Goredema.

No, uglavnom biste trebali pričekati dok ponuda ne bude iznesena ili pričekati što je duže moguće da biste razgovarali o konkretnim brojkama, savjetuje Goredema.

Mabel Abraham, profesorica na poslovnoj školi Columbia koja proučava rodne nejednakosti na radnom mjestu, u svom je istraživanju pokazala kako je rodna pristranost manje prisutna kod menadžera za zapošljavanje u kasnijoj fazi procesa, kada imaju jednog ili nekoliko kandidata, nego na početku procesa zapošljavanja kada imaju veliki broj kandidata.

Kako odgovoriti na pitanje “Koliku plaću očekujete?”

Stručnjaci općenito savjetuju da u početku pokušate izbjeći navođenje točnog iznosa. Ako navedete prenizak iznos, teško ćete to kasnije moći popraviti. Ako pak navedete previsok iznos – bez dodatnih intervjua koji bi potvrdili da zaslužujete taj iznos – menadžeri ljudskih resursa mogli bi se okrenuti ka drugom kandidatu koji očekuje nižu plaću.

A ako druga strana insistira na iznosu?

Osoba koja vodi intervju mogla bi vam ponoviti pitanje i inzistirati da navedete broj. U tom slučaju budite spremni navesti raspon na temelju podataka koje ste prikupili.

Budite jasno određeni oko minimalnog iznosa koji očekujete. To neka bude donji iznos raspona i od njege nemojte odstupiti. Gornju granicu postavite pak dovoljno visoko kako biste si ostavili prostora za daljnje pregovore.

Koliki trebao biti taj raspon? To će ovisiti o tome koliko želite posao, koliko vam je plaća bitna i koliko je snažna vaša pozicija u tom trenutku.

Ako još uvijek razmišljate sviđa li vam se doista posao ili ne, možete odrediti malo širi raspon. Ako pak jako želite posao, znate da možete pregovarati i o drugim beneficijama i možete bili malo fleksibilniji oko traženog iznosa plaće kako biste ubrzali njihovu odluku, mogli biste malo suziti raspon. No, od minimalnog iznosa nemojte odstupati. Imajte također na umu da što je raspon širi, to je neodređeniji, odnosno manje je “ultimativan” u pregovorima.

Uvijek možete dodati da su to vaša početna očekivanja utemeljena na dosadašnjim saznanjima o poslu i tvrtki te da očekujete kako ćete o konkretnijim brojkama razgovarati u daljnjem procesu zapošljavanja.

Pročitajte još:

Predstavljamo

Netokracijina konferencija Future of Work: People First održat će se u utorak 5. srpnja 2022. godine u zagrebačkom HUB-u 385.

Novosti

Bosch postigao cilj neutralnosti na svih 400 lokacija diljem svijeta, što je potvrđeno i od nezavisnih tijela.

Ekonomija

Kako bi očuvao proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području, Dukat po šesti put u ovoj godini podiže otkupnu cijenu mlijeka.

Ekonomija

Pružatelj logističkih usluga cargo-partner otvorio je novi logističko-distributivni centar s 12.900 m² skladišnog prostora u Zagrebu.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.