Kako postati financijski samostalan, ali uz malu pomoć roditelja?

Kako postati financijski samostalan, ali uz malu pomoć roditelja?

Roditelji iz baby boom generacije poznati su po tetošenju svoje djece i onda kad djeca napuste svoj dom i počnu sa samostalnim životom. Neki od tih roditelja sa djecom čak odlaze na razgovore za posao ili pregovaraju oko povišice.

Iako svojoj djeci žele najbolje, takvi ekstremni roditelji zapravo koče razvoj. Naime, ako se djecu previše tetoši ona možda nikad neće prihvatiti činjenicu da moraju postati samostalni. U slučaju financijske stiske svaki scenarij može se pretvoriti u katastrofu.

No to nitko ne želi. U isto vrijeme mladi ljudi ne bi, pak, trebali posve ovisiti o sebi i bez pogovora odbijati svaki savjet ili financijsku pomoć od roditelja.

Na primjer, ako vas roditelji djelomično financiraju potrebno je utvrditi jasna pravila igre. To ne znači da ćete izgubiti dio financijske neovisnosti ako primite malu pomoć. No, u svakom trenutku vaš odnos s roditeljima kada je u pitanju novac, morate tretirati i kao svaki drugi poslovni odnos. Jednostavno, kad razgovarate s roditeljima o novcu ponašajte se kao da pričate s računovođom ili financijskim savjetnikom.

Novac jednostavno treba odvojiti od ostalih osobnih problema jer ćete tako lakše zadržati kontrolu nad svojim životom. Kako bi si pomogli u uklanjanju u emocija iz jednadžbe pokušajte isplanirati svoje troškove nakon što se maknete iz roditeljskog doma.

Sjednite i procijenite svoju financijsku situaciju – takva vježba, kao što je portal Volim-novac.hr i ranije pisao nikada ne škodi bez obzira na situaciju u kojoj se nalazite. Koliko zarađujete? Koliko vam je najamnina ili kredit? Koliko trošite na hranu ili gorivo? Jednom kad utvrdite na što trošite prođite te iste stavke s roditeljima da vidite razmišljate li slično.

Nakon toga, ako ste razumno postavili svoje ciljeve roditelji će shvatiti da ste odgovorni i znati će kojoj mjeri vam moraju ili ne moraju pomagati. No prije svega treba postići dogovor. I to čvrst dogovor. Na primjer, ako vam plaća ne pokriva mjesečne troškove pokušajte s roditeljima dogovoriti da vam neko vrijeme plaćaju najamninu, dok god je vi ne budete mogli plaćati djelomično ili u cijelosti.

Kad ponovno stanete na svoje noge, roditelji se moraju maknuti iz jednadžbe – nema opasnijeg osjećaja, od osjećaja lažne sigurnosti.

volim-novac.hr

Podijeli

Odgovori

Top