Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Kako povećati broj mladih na najplaćenijim pozicijama u Hrvatskoj?

IT industrija sektor je koji u posljednjih nekoliko godina bilježi isključivo rast, a 2020. softverskoj je industriji donijela rezultate na temelju kojih će uskoro nadmašiti i telekomunikacijsku.

Prema godišnjim financijskim izvještajima, u usporedbi 1000 najvećih tvrtki koje djeluju u Hrvatskoj, najviša prosječna neto plaća prošle je godine isplaćivana u Microsoftu Hrvatska, a iznosila je 36,330 kuna mjesečno. Ova je IT tvrtka tako prestigla hrvatske ogranke triju farmaceutskih multinacionalnih kompanija – Rochea, Boehringer Ingelheima i Novo Nordiska – usprkos činjenici da je prošla, pandemijska godina za svjetske predvodnike u farmaceutskoj industriji bila iznadprosječno uspješna.

IT industrija sektor je koji u posljednjih nekoliko godina bilježi isključivo rast, a 2020. softverskoj je industriji donijela rezultate na temelju kojih će uskoro nadmašiti i telekomunikacijsku. Prosječna plaća direktora IT poslova procjenjuje se na 20960 kuna, čime na popisu najvećih prosječnih plaća u Hrvatskoj prestiže pilote i kontrolore leta. IT menadžeri i dizajneri softvera plaćeni su između 15 i 16 tisuća kuna.

Financijski sektor standardno je područje koje ulazi u kategoriju najbolje plaćenih poslova, a razvijena vještina poslovne komunikacije na međunarodnoj razini jedna je od presudnih prilikom konkuriranja za menadžerske, voditeljske i direktorske pozicije.

Iako najunosniji, ovi su sektori u stalnom deficitu zaposlenika adekvatno educiranih za radne pozicije koje nude. Ovaj trend svakako stvara mladima prilike za profesionalni razvoj i kontinuirani napredak usmjeren prema karijerama budućnosti, ali pitanje je – gdje steći kvalitetno obrazovanje i tako povećati broj mladih na navedenim radnim mjestima?

Vrhunsko obrazovanje u inozemstvu financijski isplativije od studija u Zagrebu

Prema podacima UNESCO-ovog instituta za statistiku, trenutno u inozemstvu studira više od 10 tisuća Hrvata, a lokacije su brojne – Velika Britanija, Amerika, Nizozemska, Austrija, Njemačka, Danska, Italija samo su neke od njih.

Nizozemska, po kvaliteti obrazovanja, sigurno i brzo slijedi dva najbolja obrazovna sustava na svijetu, američki i britanski.Jedno je od najbrže rastućih odredišta upravo zbog najboljeg omjera cijene i kvalitete obrazovanje – povoljne školarine, državne subvencije, duga tradicija obrazovanja na engleskom jeziku i impresivan izbor studijskih programa samo su neki od razloga zbog kojih je samo u 2020. više od 700 Hrvata upisalo nizozemska sveučilišta.

Korisno je znati da se na nizozemskim sveučilištima naknada za prvu godinu studija za sve preddiplomske programe upola smanjuje i iznosi tek oko 1000 eura. Štoviše, u Nizozemskoj postoji vrlo pogodan sustav financiranja studenata putem bespovratnih sredstava i subvencija, kako za pokrivanje sveučilišnih, tako i životnih troškova, kojima država olakšava proces studiranja inozemnim studentima

Mladi u Hrvatskoj nedovoljno su informirani o pristupačnom vrhunskom obrazovanju

Učenici su nedovoljno informirani o tome da vrhunsko obrazovanje u inozemstvu kojemu teže nije financijski i selekcijski nedostižno. Nizozemska je, primjerice, destinacija koja studentima nudi velik broj visokokvalitetnih studija na engleskom jeziku, posebice za tražene i dobro plaćene poslove poput onih u IT sektoru, inženjerstvu, financijskoj ekonomiji. Sve to uz pristupačne školarine i mogućnosti financiranja. Grupacija IntegralEdu svake godine organizira događaje koji osiguravaju besplatne savjete za više od 30 tisuća mladih, a preko 8 tisuća njih uspješno pronađe i prijavi se na svoje sveučilište u inozemstvu. Želja nam je što većem broju učenika ostvariti san obrazovanja u inozemstvu,objasnio je obrazovni savjetnik agencije IntegralEdu, Filip Cirkvenčić.

Nadodaje kako učenici sve više prepoznaju kvalitetu obrazovanja u inozemstvu te razmišljaju dugoročno i odlučuju se za karijere koje će u budućnosti biti nužne za funkcioniranje svakoga poslovanja. „International Business, Artificial Intelligence, IT, svi oblici inženjerstva studiji su koji se rado upisuju zbog izrazito kvalitetnih programa i opremljenih sveučilišta te iskustva koje u Hrvatskoj, nažalost, i dalje nije moguće“, ističe Filip.

Najveći sajam posvećen obrazovanju u inozemstvu ove subote u Zagrebu

U subotu, 2. travnja, u organizaciji agencije IntegralEdu održat će se najveći sajam posvećen obrazovanju u inozemstvu – World Education Fair.

U zagrebačkom Hotelu Dubrovnik okupit će se predstavnici nekih od najboljih sveučilišta i obrazovnih destinacija u svijetu koji će mlade kroz individualne konzultacije i prezentacije informirati o opcijama za nastavak njihovog obrazovanja!

Sajam je usmjeren na sve programe obrazovana za različite uzraste, a uključuje srednjoškolsko i visoko obrazovanje, tečajeve jezika, srednjoškolske razmjene te Work and Travel i Internship USA programe kulturne razmjene.

Glavni cilj World Education Faira je motiviranje mladih, kao i pomoć u ostvarenju njihovih obrazovnih ambicija te je sudjelovanje besplatno, a svoje mjesto mogu osigurati prijavom na događaj.

Koncept obrazovnog savjetovanja sve popularniji

Odluku o obrazovanju u inozemstvu uvelike otežava nedovoljna informiranost o tome koliko je pristupačno, ali i velik broj informacija među kojima je teško pronaći onu potrebnu. Mladi zbog navedenoga često odustanu od ideje pronalaska željenog obrazovnog programa u inozemstvu, ne znajući da postoje stručnjaci čiji je posao upravo to – pronalazak najboljeg obrazovanja s obzirom na želje, ambicije i mogućnosti studenata!

Obrazovni savjetnici sve su češći izvor informacija i popularno rješenje za one zainteresirane za vrhunsko obrazovanje, a svi koji trebaju takvu vrstu pomoći mogu ju dobiti na World Education Fairu. Iskustvo studiranja u inozemstvu vrijedno je jer, osim najboljeg mogućeg obrazovanja, mladi stječu vještine poput poslovne komunikacije, kulturne adaptacije, usavršavanja stranoga jezika, ali i dobivaju priliku za međunarodno umrežavanje, vrhunske prakse i radna iskustva te zapošljavanje u željenom području po završetku visokog obrazovanja.

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Iako su prošle godine na prvom mjestu faktora kojima se vodimo kod odabira novog posla bili međuljudski odnosi, ove je godine inflacija očito odradila...

Edukacija

Ove godine jedna od značajnijih tema na CUC-u bila je Pristupačnost i asistivne tehnologije, u sklopu koje je predstavljena uloga asistivne tehnologije u radu...

Edukacija

IEEE studentski ogranak Sveučilišta u Rijeci organizira projekt pod nazivom “Women in Engineering”, čiji je cilj inspirirati i potaknuti žene na stručni te društveni...

Ljudski resursi

Prema anketi, većina zaposlenih u Hrvatskoj svoj posao obavlja u okolinama koje, službeno ili prešutno, brane javno komentiranje plaća među zaposlenicima.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.