Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Komunikacija

Kako pregovarati o plaći?

Znate koliko želite zarađivati, ali imajte na umu da se o plaći pregovara. Općenito, prvu ponudu tretirajte kao polaznu točku pregovora.

Koliko god bilo teško, pokušajte zapamtiti: intervju je dvosmjerna ulica. Kako poslodavac procjenjuje vas, tako bi i vi trebali racionalno procjeniti je li on dobra prilika za vas. Odgovor na pitanje o plaći neće samo odrediti iznos vaših primanja već i daljnji stav vašeg budućeg poslodavca prema vama.

Stoga, ovo je šest stvari na koje želite pripaziti dok pregovarate o visini svoje buduće plaće:

1) Ne zaboravite napraviti istraživanje prije razgovora

Doista je od iznimne važnosti da jako dobro razumijete raspon plaća u industriji u kojoj radite. Važno je da znate kako se taj raspon kreće s obzirom na županiju ili grad u kojem ćete raditi i naravno, koliko realno možete zarađivati s obzirom na svoje obrazovanje, iskustvo, vještine i kompetencije koje već posjedujete. Jasno, uzet ćete u obzir i informacije o plaćama u toj konkretnoj kompaniji, ukoliko ih možete doznati. Za sve to ne morate odvojiti previše vremena – dovoljan je klik na MojaPlaća servis i odradili ste veliki dio pripreme za svoj razgovor za posao.

2) Prvi razgovor dobra je prilika da saznate raspon plaće

Ukoliko vaš životopis odgovara zahtjevima posla, vjerojatno ćete biti pozvani na prvi informativni razgovor (u takozvani ‘prvi krug’ razgovora). Ovisno o atmosferi i tijeku razgovora sami ćete najbolje procijeniti može li plaća već sada biti tema razgovora, ali čak i u tom slučaju ne treba ulaziti u detalje: dovoljno je pitati za raspon plaće, a ne za konkretan iznos. Sam raspon dat će vam dovoljno jasnu predodžbu o tome što možete očekivati u drugom razgovoru te općenito o budžetu za spomenutu radnu poziciju.

3) Pokušajte izbjeći da sami prvi navedete željenu plaću

Umjesto da sugovorniku odmah servirate gotovu informaciju, ukoliko vam postave pitanje o željenoj plaći, radije odgovorite protupitanjem. Primjerice, recite da biste, prije nego što odgovorite na to pitanje, najprije voljeli dobiti detaljniji opis posla, kako biste mogli točno ocijeniti svoje vještine i bolje shvatiti (dugoročne) potrebe i očekivanja koja će poslodavac i tvrtka imati od vas.

Također, ako vas pitaju za trenutnu plaću (ukoliko radite), možete reći da je priroda posla previše različita da bi se mogla raditi takva usporedba. Ukoliko ste potplaćeni ili već dulje vrijeme niste dobili povišicu, to ne bi smio biti kriterij za definiranje vaše buduće plaće, pogotovo ukoliko vaša trenutna plaća jako odstupa od trendova u industriji u kojoj radite!

4) Bilo bi dobro da temu plaće općenito prvi ‘potegne’ poslodavac

Vaš je cilj da osoba koja vas želi zaposliti sama ponudi budžet (raspon plaće) prije nego što vi izložite svoja očekivanja. Tek kada jako dobro i detaljno razumijete svoju ulugu u budućoj kompaniji, možete kvalitetno pregovarati o tome koliko taj vaš rad vrijedi.

5) Nemojte biti precizni

Ukoliko poslodavac inzistira da sami prvi spomenete željeni iznos, ponudite raspon plaće na koju ste spremni pristati. Promislite o tome u miru prije razgovora za posao i nemojte se podcjenjivati.

6) Što ako poslodavac inzisitra da sami prvi iznesete svoja očekivanja?

Pregovori o plaći ne moraju se pretvoriti u iscrpljujuće nadmudrivanje. Ukoliko poslodavac inzistira da se izjasnite, zamolite ga da vam najprije kaže koji je budžet odnosno raspon plaće uopće predvidio za ovu radnu poziciju ili sami ponudite raspon plaće koji vam je prihvatljiv.

Izvor: glassdoor


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.