Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Kako regionalni startupovi koriste tehnologiju za jačanje lokalne ekonomije

Startupovi u srednjoj i istočnoj Europi sve više privlače pažnju investitora širom svijeta.

Danas u svijetu postoji 150 milijuna startupova, a svake godine otvori se više od 50 milijuna novih. Startupovi u srednjoj i istočnoj Europi sve više privlače pažnju investitora širom svijeta. Predviđanja pokazuju da se vrijednost startupova u posljednjih 10 godina povećala 19 puta, a u regiji je „rođeno“ 19 jednoroga (unicorna).

„Startupovi pokreću inovacije i napredak u svakom segmentu gospodarstva rješavanjem izazova ili osmišljavanjem novih načina rada. Oni pokreću digitalnu transformaciju tradicionalnih industrija i igrača na tržištu te time stvaraju neprekidan ciklus razvoja talenata i, posljedično, više prilika za zapošljavanje“, komentirao je Alfredo Giannattasio, regionalni direktor marketinga i operacija, Microsoft Multi-Country regije*. “No, unatoč ovim činjenicama, procjenjuje se da više od 90% startupova prestane poslovati u prvoj godini, budući da je njihovo putovanje nepredvidivo i ispunjeno neizvjesnošću. Kako bi preživjeli, uz kapital i ulaganja, neophodne su im odgovarajuće vještine, iskusni mentori, mogućnosti umrežavanja, te, posebno u našoj regiji, lakši pristup globalnim tržištima i korisnicima”, dodao je.

Baltička regija smatra se domom nekih od najvećih europskih startupova s Estonijom na čelu. Estonski IT startup CostPocket razvio je aplikaciju za prepoznavanje teksta koja može digitalizirati papirnate dokumente s velikom točnošću u roku od nekoliko sekundi, omogućujući tvrtkama učinkovitije korištenje njihovog vremena. U Litvi isLucid kreira dodatnu vrijednost za tvrtke iz transkripata sastanaka. Softver na Microsoft Teams platformi organizira transkripte i čini ih djeljivima, pretraživima i integriranima s rješenjima za upravljanje zadacima koje preferira organizacija klijenta. Modeli temeljeni na umjetnoj inteligenciji predviđaju potencijalne zadatke i preformuliraju govorni jezik u kvalitetno napisane bilješke na više od 30 jezika. U Latviji, startup tvrtka RoboEatz izumila je potpuno autonomni robotski kuhinjski sustav koji priprema, kuha i poslužuje širok raspon jela. Koristeći aplikaciju RoboEatz, kupci biraju svoj jelovnik s mogućnošću personalizacije, uključujući ili isključujući sastojke na temelju svojih prehrambenih preferencija.

U istočnoj Europi i Euroaziji, bugarska startup tvrtka Fantasian Ltd razvila je softver Fantastic stay za upravitelje i vlasnike nekretnina. Koristeći ovaj softver, oni nadziru svoje liste na platformama za iznajmljivanje na odmoru i svoje web stranice za rezervacije – sve s jedne nadzorne ploče. U Mađarskoj je startup tvrtka EDUardo Business Simulation stvorila zanimljivu platformu za poslovnu simulaciju, temeljenu na Microsoftovim tehnologijama. Platforma pruža izuzetan obrazovni sadržaj u obliku interaktivnih studija slučaja i stoga se može lako integrirati u projekte učenja u korporacijama, ustanovama za obuku i poslovnim školama. U Ukrajini, sjajan primjer inovacije putem umjetne inteligencije dolazi od startup tvrtke Elai.io. Ovaj startup omogućuje korisnicima korištenje teksta za generiranje videosadržaja i prilagođenih AI videa koji prikazuju stvarne ljude. Kazahstanski startup Uniqa pruža korisnicima mogućnost korištenja umjetne inteligencije u svakodnevnom životu. Uniqa prikuplja i analizira podatke iz stvarnih razgovora u stvarnom vremenu 24/7, a zatim ih prikazuje u Power BI izvješćima koja pomažu u donošenju učinkovitih upravljačkih odluka.

Naša regija također se može pohvaliti rastućom startup scenom. Make IT Easy hrvatski je tehnološki startup čija se platforma mobilityONE bazira na oblaku, a povezivanjem s vozilima omogućava jednostavniji fleet management, odnosno svakodnevno upravljanje aktivnostima i troškovima. Hrvatski startup CircuitMess, već dobro poznat kao hardverska tvrtka, dizajnira i proizvodi edukativne i zabavne elektroničke uređaje kao što su STEM igračke za učenje, koje su dostupne i u trgovinama diljem Amerike. U Sloveniji je QLECTOR Ltd razvio rješenja za proizvodnju temeljena na umjetnoj inteligenciji koja pokreće QLECTOR LEAP AI Platformu i digitalnog blizanca koji omogućuje planerima i koordinatorima timova da zajedno kreiraju optimalne planove te planiraju proizvodnju, zatvarajući jaz između teorije planiranja proizvodnje i realnosti u pogonu. Softverska platforma srpskog startupa B2Bee sadrži nekoliko integriranih aplikacija. Njihova strategija je obuhvatiti end-to-end potrebe veletrgovaca preko prodajnih kanala – od primitka do isporuke. Hrvatski Infobip i Rimac prednjače primjerom, izrastajući iz regionalno poznatih startupova u regionalne jednoroge 2020., odnosno 2022. godine.

„Zvijezde sutrašnjice rađaju se danas, i to upravo ovdje u regiji, a mi imamo jedinstvenu priliku igrati ključnu ulogu i pomoći im u njihovom rastu. Programi kao što su Microsoft for Startups Founders Hub i ISV Success program mogu im pomoći na tom putu. Digitalne tehnologije, oblak, umjetna inteligencija, veliki podaci, moderne mreže i digitalizacija svakog iskustva i poslovnog procesa bit će ključne za postizanje ekonomske proizvodnje i rasta”, zaključio je Alfredo Giannattasio.

Kao što je nedavno pokazalo Microsoftovo istraživanje, digitalno napredne zemlje dokazano su zelenije, bogatije, inovativnije i konkurentnije. A imati jaku i digitalno dobro razvijenu startup scenu jedan je od ključnih pokretača njihovog uspjeha.

Napomena: Microsoftova *Multi-Country regija sastoji se od 25 zemalja u srednjoj i istočnoj Europi i Euroaziji: Armenija, Albanija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Estonija, Gruzija, Mađarska, Latvija, Litva, Kazahstan, Kosovo, Kirgistan, Moldavija, Mongolija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Slovenija, Tadžikistan, Turkmenistan, Ukrajina i Uzbekistan.


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.