Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Kako se obnavljao Vukovarski vodotoranj?

Obnova Vodotornja trajala je tri i pol godine, a njegov novi izgled javnosti je predstavljen ujesen 2020. godine.

Grad heroj Vukovar mjesto je posebnog domovinskog pijeteta. U danima kada se prisjećamo njegove žrtve za Hrvatsku koju je podnio prije točno 30 godina, ekipa Koordinacije donosi priču o obnovi Vukovarskog vodotornja – simbola otpora velikosrpskoj agresiji. Obnova Vodotornja trajala je tri i pol godine, a njegov novi izgled javnosti je predstavljen ujesen 2020. godine.

Projekt obnove izradili su zagrebački arhitekti iz Radionice arhitekture koji su još od 2007., kada su prošli na javnom natječaju, počeli razmišljati o obnovi ovog „pedesetometraša“. „Kad je postavljena skela na vodotoranj, izgledao je zaista impresivno, kao najviša građevina u Hrvatskoj“, govori Josip Sabolić, projektant iz Radionice arhitekture.

Radionica arhitekture

Još od svoje izgradnje, tijekom 60-ih godina 20. stoljeća, Vodotoranj je bio u društvu najviših građevina na svijetu. Struka je složna da je njegova obnova bio jedan od najizazovnijih građevinskih pothvata. „Sve ostalo nakon ovog je odmor“, prisjeća se Boris Benić iz tvrtke Planum-građenje, dodajući da mu isprva nije bilo jasno kako usprkos svemu Vodotoranj još stoji na svome mjestu.  

Nakon silnog granatiranja, Vodotoranj je stajao 70 centimetara nakoso i poprimio je oblik elipse, odnosno nepovratno je izgubio svoj oblik kružnice. O težini samog projekta svjedoči i činjenica je u betonsku ploču utrošeno armature ekvivalentno 10 kuća od 130 četvornih metara. Osim toga, tu je i unikatno dizalo, prvo takvo u ovom dijelu Europe koje je ugrađeno u vanjsku ovojnicu Vodotornja kako ne bi narušilo izgled građevine.

Financijska sredstva za obnovu Vodotornja na kojem su i danas vidljive rane od 640 projektila, prikupljena su zahvaljujući donacijama Vlade Republike Hrvatske te više od 7000 pravnih i fizičkih osoba iz Hrvatske i 17 stranih država. Zahvala svim donatorima iskazana je na vrhu vodotornja na kojem su isklesana imena svih koji su uložili napor u obnovu ovog simbola hrvatskog zajedništva. Nakon procesa obnove, Vodotoranj je dobio memorijalnu sobu, stazu te vidikovac s kojeg se pruža pogled na grad i rijeku Dunav, a uz Vodotoranj sagrađeno je i dječje igralište. „Ponosni smo na taj dio, jer stavljajući igralište uz vodotoranj poslali smo jaku poruku. Kad dođeš na vrh Vodotornja, ne osjećaš grobnu atmosferu“, zaključuje Goran Rako iz Radionice arhitekture. 

O Koordinaciji

Koordinacija je specijalizirana mjesečna emisija o građevinarstvu koja donosi aktualne teme i razgovore s vodećim hrvatskim stručnjacima, znanstvenicima i inženjerima. Vizija projekta je da Koordinacija postane sinonim za relevantan, aktualan i kreativan multimedijski doživljaj građevinarstva. Osim toga, njime želimo popularizirati građevinsku struku i podići svijest o njezinoj važnosti. Posebno nam je drago što istu viziju dijele i naše renomirane građevinske tvrtke koje su prepoznale ovaj projekt i pružile nam logističku podršku.

Osim YouTube kanala, Koordinaciju možete pratiti i na drugim društvenim mrežama: FacebookuInstagramu i Linkedinu.

Pročitajte još:

Ekonomija

Specijalizirana mjesečna emisija o građevinarstvu Koordinacija snimila je božićno-građevinarsku priču o  Danijelu Šimunoviću, samostanskom kućnom majstoru koji u dvorištu samostana sestara karmelićanki na zagrebačkom...

Novosti

Suha gradnja je s razlogom postala sinonim za brzu, sigurnu i kvalitetu gradnju, koja probija uobičajene rokove adaptacije stana.

Ekonomija

Upoznajemo vas sa softverom koji prati napredak na gradilištu, ali i omogućuje da se sve odluke koje su bitne za gradilište donesu na vrijeme.

Energetika

Šesta epizoda Koordinacije donosi priču o vjetroparku u Senju, sunčanoj elektrani na otoku Visu te elektrani na biomasu u Grubišnom Polju.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.