Kako su informatičar, ekonomist i elektrotehničar postali uspješni ludi gljivari

Kako su informatičar, ekonomist i elektrotehničar postali uspješni ludi gljivari

U recesiji kreativni poduzetnički pothvati doslovce niču poput gljiva poslije kiše. Trojica mladih entuzijasta iz Velike Gorice tako su odlučili pokrenuti posao proizvodnje ljekovih gljiva. Ludi gljivari, kako ih lokalno stanovništvo odmila zove, prodaju sve što uzgoje.

U atomskom skloništu u Velikoj Gorici trojica prijatelja upustila su se u eksperimentalne vode uzgoja ljekovitih gljiva. Po struci informatičar, ekonomist i elektrotehničar, u posao s gljivama ušli su iz hobija. Isprva nisu im cvjetale ruže, a HRT javlja da su ih kao “novajlije” na tržištu, pod sumnjom da uzgajaju lude gljive često posjećivala inspekcija, pa i policija.

Sve nedoumice brzo su riješene. U legalnoj podzemnoj tvornici uzgaja se priznato ljekovito blago šume:  reishi – gljiva dugovječnosti, shiitake – gurmanska gljiva iznimnih antikancerogenih svojstava i Cordyceps militaris – znana kao eliksir mladosti.

Potražnja je velika jer je ponuda u cijeloj Europi slaba. Ljudi uvijek kažu da se u Hrvatskoj ne isplati ni truditi jer ništa nećeš postići. Ništa nećeš dobiti ako sjediš pred TV-om i šaltaš programe. Nešto moraš raditi, tako da ako i ne uspijem, barem sam se trudio, ističe uzgajivač Slaven Olčar.

Podijeli

Odgovori

Top