Kako uštedjeti pri renovaciji? Matchbanker donosi 3 ideje

Trebate smanjiti troškove obnove doma? Obnova doma je vjerojatno jedan od najskupljih osobnih projekata koje ćete ikada poduzeti, te mnogi ljudi završe s premašenim proračunom. Međutim, postoje načini da se izbjegnu nepotrebni troškovi, uz pomno planiranje i informiranje.

Matchbanker je platforma na kojoj možete pronaći kreditne opcije dostupne na hrvatskom tržištu i sve informacije o njima. Ako tražite financijsko rješenje za renovaciju, posjetite naše stranice i pronađite najpovoljniju ponudu za vas.

Bilo da renovirate kuću, nadograđujete kuću ili obnavljate vanjski dio kuće, uvijek biste trebali biti realni pri izradi proračuna. Pročitajte naš vodič za rezanje troškova vašeg projekta renovacije i dobijte korisne savjete za sve; od odabira arhitekta do odabira novog namještaja i opreme.

  1. Isplanirajte i procijenite vašu renovaciju

Prije nego što započnete bilo koji projekt renovacije, procijenite kolika je vjerojatnost da će on pridonijeti vrijednosti vašeg objekta, pogotovo ako kasnijom prodajom želite ostvariti profit. Ako je moguće, razgovarajte s arhitektom kako biste vidjeli dozvoljava li plan vašeg doma dolazak do više prostora bez nadogradnje, na primjer premještanjem vrata ili unutarnjih zidova.

Dobro planiranje i evaluacija troškova obnove su bitni, kao i odlučivanje hoće li većina proračuna ići na vanjska ili unutarnja obnavljanja.

Kada se radi o unutarnjim obnavljanjima, zapamtite koliki vam je proračun i pridržavajte ga se. Ne zalazite u salone u kojima je prosječna cijena kuhinje 40.000 kn ako je cijena koju vaš proračun dozvoljava 15.000 kn. Internet je odlično mjesto za istraživanje i uspoređivanje troškova proizvoda poput uređaja, pločica i namještaja. Uzmite vremena prije nego što počnete s radovima kako biste se riješili predmeta koje u novom prostoru nećete trebati – možda ćete ih uspjeti prodati.

  1. Dobijte najmanje 3 ponude prije odluke

Prije prihvaćanja ponude, usporedite nekoliko njih od različitih građevinskih firmi. Ako mislite da je cijena koju ste dobili previsoka, razgovarajte s vašim građevinarom i ne bojte se postavljati pitanja. On bi vam trebao razjasniti na što bi točno išao vaš novac, te predložiti na čemu bi se moglo uštedjeti.

U nekim slučajevima, ako je građevinar pretrpan poslom, može se dogoditi da namjerno nudi previsoke cijene i prihvaća samo najunosniji posao. Zato je vrlo važno dobiti nekoliko različitih ponuda i vidjeti kolika je okvirna cijena.

Čini li vam se da je cijena predobra da bi bila istinita, vjerojatno je. Budite oprezni te imajte na umu i kvalitetu usluge.

  1. Postignite kvalitetni izgled za manje novca

Ako renovirate dom u kojem ćete provesti ostatak života, onda se vjerojatno isplati uložiti u skuplji, kvalitetniji materijal i namještaj. Međutim, ako ste ograničenog proračuna, postoje načini za postizanje kvalitetnog izgleda bez trošenja bogatstva.

Najlakši način za uštedu novca na vašoj kuhinji je da se držite jeftinijih kuhinjskih jedinica, a uložite novac u kvalitetne radne ploče i kvalitetne zidne pločice kako biste postigli taj luksuzni osjećaj. Također, pokušajte kupiti kuhinjske jedinice koje su prethodno bile izložene u salonima – obično su njihove cijene znatno jeftinije.

Uštedite novac na kupaonicama tako da popločite samo područja koja moraju biti vodootporna, kao što je područje tuša. Pločice od zida do zida nisu potrebne. Dobar način uštede novca je korištenje običnih, jeftinijih pločica i dodavanje boja i tekstura ukrasima.

 

 

Podijeli

Odgovori

Top