Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Kakvi su učinci zagrijavanja hrane u mikrovalnoj pećnici?

Mnogima se još uvijek čini nevjerojatnim da mikrovalne pećnice imaju tu moć, a da ni na koji način ne ugrožavaju zdravlje.

Hrana savršeno zagrijana u samo nekoliko minuta bez ikakvih posljedica za ljudski organizam?

Mnogima se još uvijek čini nevjerojatnim da mikrovalne pećnice imaju tu moć, a da ni na koji način ne ugrožavaju zdravlje. To se prvenstveno odnosi na negativne posljedice zračenja hrane pri zagrijavanju unutar pećnice.

Sve nedoumice otklonila je “Svjetska zdravstvena organizacija”, čiji su stručnjaci naglasili da nema razloga za brigu kada je riječ o radu mikrovalne pećnice, pod uvjetom da se ona pravilno koristi.

S druge strane, nedoumice nisu u potpunosti razriješene kada je riječ o tome da li mikrovalna pećnica zagrijavanjem umanjuje nutritivnu vrijednost hrane.

Pročitajte više o mikrovalnim pećnicama, kako se koriste i koje su posljedice korištenja, ako ih ima.

Što su mikrovalne pećnice i kako rade?

Ugradbene mikrovalne pećnice u svakoj kuhinji značajno olakšavaju svakodnevno funkcioniranje i pomažu nam da učinkovito zagrijemo hranu u samo nekoliko minuta po potrebi.

Svi znamo što su, ali ono što je važnije za našu današnju temu je – kako funkcioniraju?

Princip rada otkriven je sasvim slučajno tijekom razvoja vojnih radara, kada su vojnici uz pomoć mikrovalnih pećnica primijetili topljenje slatkiša koje su imali u džepovima.

Princip rada mikrovalne pećnice temelji se na mikrovalovima, koji su zapravo elektromagnetski valovi. Kreću se brzinom svjetlosti, imaju domet od 12 cm i vrlo se lako apsorbiraju u većinu namirnica.

Njihova najčešća frekvencija je 2,45 GHz, koju najlakše apsorbiraju voda, mast i šećer. Zbog svog kemijskog sastava i reakcije s elektromagnetskim valovima, molekule vode najodgovornije su za stvaranje trenja s drugim molekulama i širenje topline.

Mogu li elektromagnetski valovi izaći iz pećnice?

Ovo je jedno od pitanja koje sve muči sa zdravstvenog stajališta, da li kupiti ovaj učinkovit uređaj za zagrijavanje hrane. Prije uporabe potrebno se educirati i informirati.

Staklo mikrovalne pećnice izrađeno je od nekoliko slojeva prema sljedećem principu:

  • staklo;
  • metalna rešetka;
  • drugi sloj stakla;
  • plastične.

Ovi elementi daju takozvanu metalnu mrežu, gdje su rupe manjeg promjera nego što je to slučaj s mikrovalovima.

Stoga je staklo neprobojno za mikrovalne pećnice i djeluje kao reflektor prema njima, vraćajući ih u pećnicu. Mikrovalni talasi nisu opasni kada su unutar pećnice, ali mogu biti kada su vani.

Zato u pećnicama ovog tipa vrlo važnu ulogu imaju osigurači koji automatski isključuju uređaj kada se otvore vratanca.

Kakvo je posuđe idealno za zagrijavanje hrane u mikrovalnoj pećnici?

Ono što je sigurno kod zagrijavanja hrane u mikrovalnoj pećnici je korištenje posuđa koje je posebno dizajnirano za ovu ulogu. Porculan i staklo su definitivno izvrsna opcija.

Hranu nikako nije preporučljivo zagrijavati u plastičnim posudama, jer prema riječima Andreasa Hensela, s njemačkog Instituta za procjenu rizika, ovaj materijal se pod visokom temperaturom topi i ispušta štetne tvari u hranu.

Posebno je važno izbjegavati posuđe od melamina, jer ispušta formaldehid koji je jako štetan za zdravlje. Polimeri koje oslobađa plastika tijekom zagrijavanja negativno utječu na hormone i metabolizam.

Negativni učinci ovakvog zagrijavanja hrane dokazano stvaraju probleme s krvnim tlakom, inzulinskom rezistencijom, astmom.

Kako mikrovalne pećnice utječu na hranu u pećnici?

Mikrovalne pećnice nemaju izravno štetno djelovanje na hranu, već služe isključivo za njeno zagrijavanje. Ono što trebate znati je da se ista hrana ne smije podgrijavati više od jednom, što je ionako slučaj.

U običnim pećnicama hrana se zagrijava izvana prema unutra, tako da se prvo zagrijavaju površinski dijelovi, a tek onda oni najdublji.

Nasuprot tome, mikrovalne pećnice zagrijavaju vanjske i unutarnje dijelove podjednako, ali ne ravnomjerno, iako postoji mišljenje da se hrana najprije zagrijava iz najdubljih slojeva.

Ovaj dojam nastaje jer se vanjski dijelovi hrane brže hlade, no razlog tome je sasvim drugi, a to je zato što se vanjske stijenke mikrovalne pećnice ne zagrijavaju.

Postoji li promjena u nutritivnoj vrijednosti hrane?

Bez obzira na način zagrijavanja ili pripreme hrane, prilikom njezine obrade sigurno se gubi određeni dio nutritivnih vrijednosti. Mnogi vitamini, enzimi, proteini i druge korisne tvari mogu se lako izgubiti tijekom kuhanja, pečenja ili ponovnog zagrijavanja.

Zato i ne čudi što stručnjaci predlažu da najveći unos hrane bude u sirovom obliku.

Mišljenja o tome mijenjaju li mikrovalne manje ili više vrijednosni sastav nutrijenata, vrlo su podijeljena kada je struka u pitanju. Vjeruje se da čak i male razlike mogu utjecati.

Prosječnom potrošaču važno je zapitati se koje se namirnice preporučuju za podgrijavanje, a koje je najbolje izbjegavati.

Ovo je tema koja jednostavno postavlja mnoga pitanja, kao što su:

  • koje su promjene u hrani pod utjecajem mikrovalova?
  • jesu li spojevi koji nastaju u takvoj hrani štetni?
  • ako da, koje poremećaje mogu uzrokovati?
  • jesu li poremećaji razorni ili samo štetni?

Pred stručnjacima za hranu i inženjerima postavljaju se vrlo važna pitanja, pitanja na koja ćemo vjerojatno morati još malo pričekati. Na vama je da pažljivo koristite mikrovalnu pećnicu i odaberete hranu za koju smatrate da je vrlo sigurna za podgrijavanje na ovaj način. Nadamo se da vam je tekst bio informativan i koristan, pazite na svoje zdravlje i dobro se hranite!


Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.