Kalifornija najveće svjetsko tržište marihuane

U saborskoj raspravi o konačnom prijedlogu zakona o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG), Krešo Beljak je pitao Vladine predstavnike jesu li razmišljali da se proširi popis djelatnosti kojima se OPG-ovi mogu baviti, odnosno da legaliziraju uzgoj marihuane kako bi se spriječilo crno tržište koje divlja u Hrvatskoj.

Budući da se volimo usporediti sa zapadom, donosimo vam podatke o kompaniji “MedMen” koja se u se u velikoj mjeri poziva na legalizaciju te u New Yorku otvara luksuzni dućan na Petoj aveniji.

Daniel Ji, viši potpredsjednik komunikacija američke kompanije za proizvodnju i prodaju kanabisa “MedMen”, ističe da će godišnja prodaja marihuane u američkoj saveznoj državi Kaliforniji iznositi više od sedam milijardi dolara. Za “Forbes” naveo da je američka savezna država Kalifornija najveće svjetsko tržište marihuane i šesta najveća ekonomija u svijetu. “Osnovali smo MedMen jednostavnom vizijom; kanabis kao potrošački proizvod. To je jednostavna ideja s pravilima kako se marihuana uzgaja, proizvodi i prodaje. Standardi kvalitete su važni, najbolje prakse važne, ugled važan. Danas MedMen je najdominantnije poduzeće u nastajanju legalizirane industrije marihuane.”

Ji naglašava da se njihov proizvod sve bolje prodaje, pa u Desert Hot Springsu otvaraju tvornicu koja ima više od 4.000 metara kvadratnih, dok u južnoj Kaliforniji imaju osam prodavaonica.

I savezna država Nevada postaje vrlo napredno tržište “rekreativne marihuane” koju nudi uz kocku i potoke alkohola.
“Kada tome dodate kanabis, `trava` postaje dio šire slike i normalna pojava”, pojašnjava Ji ekspanziju marihuane u SAD. Ji se žali da je tržište ograničeno zbog federalnih zabrana.

Kompanija “MedMen” na svim stolovima u prodavaonicama kanabisa ima informacije o svojim proizvodima, pa je često uspoređuju sa “Appleovim” firmama.

“Nakon legalizacije medicinske marihuane u nekim američkim državama, marihuana se može nabaviti u posebnim apotekama, ali još uvijek imate osjećaj da radite nešto nelegalno”, navodi Ji. Prodavači marihuane još ne osjećaju da pripadaju trgovačkim zonama, pa zbog toga radnje otvaraju na krajevima trgovačkih centara iza zamračenih prozora.

Ji ističe da prodavnice “MedMena” u kojima se prodaje kanabis podsjećaju na dobro uređene dućane. “Možete sve razgledati i pitati zaposlene ako vam je potrebna pomoć. Proizvodi su na policama, naši cvjetovi su u posebnim kutijama kako bi ih ljudi mogli proučiti i pomirisati”, napominje Ji.

Podijeli

Odgovori

Top