Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Katastrofa Applea, rast Microsofta i Googlea

Na slabost tržišta ukazuje i daljnji rast VIX indeksa Čikaške burze opcija. Nakon što je dan prijepotonuo više od 18 posto, jučer je taj ‘indeks straha’, pao dodatnih 6,4 posto. Među najvećim je gubitnicima jučer bio tehnološki sektor, jer su IBM, eBay i SanDisk izvijestili o slabijim poslovnim rezultatima u prvom tromjesečju nego što se očekivalo. S&P indeks tehnološkog sektora pao je 1,4 posto

Na slabost tržišta ukazuje i daljnji rast VIX indeksa Čikaške burze opcija. Nakon što je dan prijepotonuo više od 18 posto, jučer je taj 'indeks straha', pao dodatnih 6,4 posto. Među najvećim je gubitnicima jučer bio tehnološki sektor, jer su IBM, eBay i SanDisk izvijestili o slabijim poslovnim rezultatima u prvom tromjesečju nego što se očekivalo. S&P indeks tehnološkog sektora pao je 1,4 posto

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale drugi dan zaredom, što je posljedica slabih makroekonomskih podataka i poslovnih rezultata kompanija, a sve je više signala da ‘bikovi’ gube korak.

Dow Jones indeks skliznuo je 81 bod, ili 0,56 posto, na 14.537 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,67 posto, na 1.541 bod, a Nasdaq indeks 1,20 posto, na 3.166 bodova.

Među najvećim je gubitnicima jučer bio tehnološki sektor, jer su IBM, eBay i SanDisk izvijestili o slabijim poslovnim rezultatima u prvom tromjesečju nego što se očekivalo. S&P indeks tehnološkog sektora pao je 1,4 posto. Među najvećim je gubitnicama bila i dionica Applea. Nakon što je dan prije potonula 5,5 posto, jučer je skliznula daljnjih 2,7 posto, završivši trgovanje, po prvi puta od prosinca 2011. godine, ispod razine od 400 dolara.

S druge strane, cijena dionice Microsofta porasla je više od 2, a Googlea 0,7 posto, jer su ti tehnološki divovi u proteklom kvartalu ostvarili solidne poslovne rezultate. Razočaralo je, međutim, poslovno izvješće Morgan Stanleya, pa je cijena dionice te banke potonula više od 5 posto.

Dosad su poslovna izvješća objavile 82 kompanije i banke iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu je njih 72 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada, no samo ih je 44 posto ostvarilo veće prihode nego što se očekivalo. I to, premda su očekivanja vrlo niska.

Prema najnovijoj anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u prvom tromjesečju porasle svega 1,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ulagače su jučer razočarali i makroekonomski podaci. Industrijska je aktivnost u središnjem dijelu SAD-a u travnju oslabila, dok je indeks vodećih pokazatelja, koji ukazuje na buduću gospodarsku aktivnost, pao po prvi puta u sedam mjeseci.

Time je nastavljen niz naznaka da se rast američkog gospodarstva usporava. To loše utječe na tržište jer su cijene dionica početkom godine snažno rasle upravo na temelju nade ulagača da će se, zahvaljujući poticajnim monetarnim mjerama Feda, rast gospodarstva ubrzati.

Na slabost tržišta ukazuje i daljnji rast VIX indeksa Čikaške burze opcija. Nakon što je dan prije potonuo više od 18 posto, jučer je taj ‘indeks straha’, pao dodatnih 6,4 posto.

To što ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg nastavka pada cijena dionica pokazuje, kažu analitičari, da slabi povjerenje i da ‘bikovi’, koji su mjesecima vladali na tržištu, gube korak.

A to pokazuje i tehnička analiza. Jučer je S&P 500 indeks, po prvi puta ove godine, zaronio ispod 50-dnevnog pomičnog prosjeka od 1.543 boda.

„To je tehnički nepovoljan pokazatelj jer sugerira da trend rasta cijena gubi zamah. Mislim da je razdoblje stabilnosti tržišta pri kraju“, kaže Bruce Zaro, tehnički analitičar u fondu Delta Global Asset Management.

Na pojačano povlačenje ulagača s tržišta ukazuje iznadprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 7,05 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,36 milijardi.

U posljednje se vrijeme uvriježilo da je pri padu cijena dionica obujam trgovanja veći, dok je pri njihovom rastu obujam ispodprosječan. To pokazuje, objašnjava Zaro, da ulagači povlače zaradu s tržišta, nakon snažnog rasta cijena od početka godine.

Na europskim se burzama jučer trgovalo vrlo oprezno. Londonski FTSE oslabio je 0,01 posto, na 6.243 boda, a frankfurtski DAX 0,39 posto, na 7.473 boda. Pariški CAC ostao je, pak, nepromijenjen na 3.599 bodova.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.