Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Kinesko gospodarstvo na dnu, očekuje se uzlet i oporavak

Kineski zavod za statistiku objavio je da je BDP u trećem kvartalu porastao 7,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najniža stopa rasta od prvog kvartala 2009. godine i već sedmo tromjesečje zaredom kako se rast usporava.

Kineski zavod za statistiku objavio je da je BDP u trećem kvartalu porastao 7,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najniža stopa rasta od prvog kvartala 2009. godine i već sedmo tromjesečje zaredom kako se rast usporava.

Rast bruto domaćeg proizvoda Kine usporio je u trećem tromjesečju na najnižu razinu od vrhunca globalne financijske krize, no niz drugih podataka pokazuje da bi se, nakon sedam kvartala neprestanog usporavanja, to drugo po veličini svjetsko gospodarstvo moglo oporaviti.

Kineski zavod za statistiku objavio je jutros da je BDP u trećem kvartalu porastao 7,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najniža stopa rasta od prvog kvartala 2009. godine i već sedmo tromjesečje zaredom kako se rast usporava.

Međutim, BDP je porastao u odnosu na prethodno tromjesečje, što možda znači da je najgore razdoblje prošlo te da bi drugo po veličini svjetsko gospodarstvo u četvrtom kvartalu ove godine moglo porasti po većim stopama.

“Rast u tekućem tromjesečju trebao bi se vratiti iznad 8 posto. Najgore bi trebalo biti iza nas jer se poboljšavaju podaci o industrijskoj proizvodnji i prometu u maloprodaji”, kaže Kevin Lai, ekonomist u tvrtki Daiwa, u Hong Kongu.

Posljednji podaci o investicijama u fiksni kapital, industrijskoj proizvodnji i osobnoj potrošnji bolji su nego što se očekivalo.

Ulaganja u fiksni kapital porasla su u razdoblju od siječnja do rujna 20,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Potrošnja je u rujnu porasla 14,2 posto na godišnjoj razini, što je također iznad očekivanja, a procjene je nadmašio i podatak o rastu industrijske proizvodnje u rujnu za 9,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što predstavlja ubrzanje industrijske aktivnosti.

Kako bi se potaknulo kreditiranje, a time ubrzao rast gospodarstva, ljetos je kineska središnja banka u dva navrata smanjila ključne kamatne stope i snizila stope izdvajanja obveznih rezervi banaka, dok je vlada najavila ulaganja u velike infrastrukturne projekte. Čini se da ti potezi daju rezultate.

“Podaci za rujan ukazuju na zamah gospodarstva u usporedbi sa srpnjem i kolovozom”, kaže Zhang Zhiwei, glavni ekonomist u tvrtki Nomura, u Hong Kongu.

Kineska vlada smanjila je prije ljeta procjene rasta gospodarstva u ovoj godini s 8 na 7,5 posto.

I dok bi takav rast izazvao oduševljenje u mnogim gospodarstvima koja su pod pritiskom recesijskih prijetnji, za Kinu to predstavlja oštro usporavanje, s obzirom da je lani gospodarstvo poraslo za 9,2 posto, te da se rast već tri desetljeća u prosjeku kreće oko 10 posto na godišnjoj razini.

Napisao

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Lifestyle

Dulum zemlje, prva sezona dokumentarne serije u četiri nastavka, priča o izazovima i uspjehu hrvatskih “poljoprivrednika vizionara”.

Lifestyle

Samopouzdanje, kao i većina drugih vještina, može se naučiti i bitno poboljšati.

Upravljanje biznisom

Upravo su vam dali novi projekt i nemate ni najblažu ideju kako ćete ga napraviti na vrijeme. A naravno, ne dolazi u obzir da...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.