Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Koja je najveća banka u regiji u 2011. godini?

Deloitte je objavlio listu 15 najvećih bankarskih grupacija Adria regije za Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju. Zbroj njihove aktive čini gotovo 80 posto ukupne bankarske aktive u svim zemljama regije.

Deloitte je objavlio listu 15 najvećih bankarskih grupacija Adria regije za Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju. Zbroj njihove aktive čini gotovo 80 posto ukupne bankarske aktive u svim zemljama regije.

Vodeća bankarska grupacija u Adria regiji 1 i ove je godine UniCredit, s ukupnom aktivom 20,8 milijardi eura, a slijede ga Intesa SanPaolo grupa i NLB grupa, koje su zamijenile pozicije u odnosu na prošlu godinu. Tri najveće bankarske grupacije zajedno čine oko 36 posto ukupne aktive u regiji. Nedvojbenu važnost 15 najvećih grupacija koje su rangirane na Deloitteovoj listi ističe činjenica da zbroj njihove aktive čini gotovo 80 posto ukupne bankarske aktive u svim zemljama regije.

Izostanak gospodarskog oporavka u Adria regiji rezultirao je daljnjim porastom problematičnih kredita u bilancama banaka i u 2011. godini. Zbog rasta portfelja problematičnih kredita banke su se nastavile fokusirati na aktivnosti koje bi im omogućile povrat plasiranih kredita.

Sektor osiguranja predvodi slovenska Triglav grupa, s gotovo 921 milijun eura ostvarene premije. Na drugom mjestu ljestvice našla se Croatia grupa, dok je na treće mjesto ljestvice izbila Adriatic Slovenica. U sektoru osiguranja najveći su igrači u pravilu i dalje fokusirani na regiju. Uz iznimku Hrvatske, u svim zemljama regije preokrenut je dosadašnji trend pada ukupnih bruto premija, koje se trenutno lagano oporavljaju.

Jedna od gorućih tema na osiguravateljnom tržištu Europske unije su tzv. Unisex osiguranja, odnosno stavljanje izvan snage drugog članka petog stavka Direktive Europske unije iz 2004. godine. Spomenuti je članak, unatoč uvođenju načela ravnopravnosti muškaraca i žena, davao osiguravateljima mogućnost primjene spola kao aktuarskog čimbenika. Članak će biti stavljen izvan snage 21. prosinca 2012. godine. U praksi, za osiguravatelje u Adria regiji, što se prvenstveno odnosi na Sloveniju, kao članicu Unije, i Hrvatsku, koja će to uskoro postati, ova odluka će rezultirati potrebom za redefiniranjem cijena, odnosno, uvođenjem tzv. „unisex“ cijena.

Metodologija

Metodologija koju je Deloitte i ove godine koristio u analizi daje stvaran uvid u veličinu bankarskih i osiguravajućih grupacija u Adria regiji. I banke i osiguranja su prikazane kao grupe. Bankarske grupacije su rangirane sukladno veličini aktive. Kako bi se dobili podaci na razini grupacije prikazani u tablicama za svaku od bankarskih grupacija, zbrojene su odgovarajuće stavke pojedinačnih banaka iz grupacije. Osiguravateljne grupacije rangirane su prema visini bruto zaračunatih premija. Kako bi se dobili podaci prikazani u tablicama za svaku od osiguravateljnih grupacija, zbrojene su bruto zaračunate premije pojedinačnih osiguravajućih društava iz grupacije.

Ovakav pristup je aproksimativan, te ne predstavlja pravu konsolidaciju kakva se uobičajeno provodi. No, unatoč tome omogućava kvalitetan uvid u stvarnu snagu najznačajnijih bankarskih i osiguravateljskih grupacija u regiji.  U svrhu međusobne usporedivosti, svi iznosi preračunati su iz lokalnih valuta u euro.   Adria regija se sastoji od: Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.