Koje su mogućnosti za zajam, stipendije i rad za hrvatske studente u Velikoj Britaniji?

IntegralEdu, najvećoj savjetodavnoj agenciji za obrazovanje u inozemstvu koja nudi obrazovna rješenja prilagođena individualnim potrebama i mogućnostima, vjeruju da učenje stranih jezika može i treba biti zabavno. Danas je nezamislivo konkurirati u poslovnom svijetu bez znanja minimalno dva svjetska strana jezika. Engleski jezik najpoželjniji je i najpopularniji u poslovnom svijetu, a s vremenom sve traženiji postaje i njemački jezik. Poznata izreka “Vrijediš onoliko koliko jezika govoriš!” jasno govori o važnosti učenja stranih jezika. Osim toga, učenje i znanje stranih jezika razvija i samopouzdanje osobe, otvara nove dimenzije u životu, kao i nove mogućnosti komunikacije.

Grad Coventry svrstan je među 50 najboljih studentskih gradova, a jedan od razloga su niski troškovi života te mirno okruženje. Coventry University ubraja se u top 12 sveučilišta u Velikoj Britaniji (Guardian University Guide 2018). Osim što ovo sveučilište pruža odlično studentsko iskustvo tijekom studija, zanimljiv je i podatak da se čak 96% studenata Coventry Universitya uspije zaposliti ili krenuti u daljnje usavršavanje nakon završenog studija unutar 6 mjeseci od diplomiranja.

Koje su mogućnosti za zajam, stipendije i rad za hrvatske studente u Velikoj Britaniji nakon odluke o ukidanju radnih dozvola za Hrvate?

Nakon što je britanska vlada prije pune dvije godine započela s financiranjem diplomskih studija hrvatskih studenata po sistemu zajmova za diplomske studije, nedavno donesena odluka o ukidanju radnih dozvola za Hrvate u Velikoj Britaniji, dodatno će olakšati i studiranje i mogućnosti upisa studenata na diplomske studije u Velikoj Britaniji. Tako sada diplomski studij u ovoj zemlji postaju puno pristupačniji za hrvatske studente koje žele nadograditi svoje obrazovanje na britanskim sveučilištima.

Na naša pitanja odgovara: Vladimir Yordanov, predstavnik Coventry Universitya

Koji su najpopularniji studiji i koliko se Hrvata nalazi trenutno na Coventry Universityju?

Najpopularniji studiji za hrvatske studente su fizioterapija, ekonomija i društvene znanosti pogotovo psihologija. Naravno, sve to ovisi o studentima koji se prijavljuju tj. ovisi o tome prijavljuju li se za diplomski ili preddiplomski studij. Studenti diplomskog studija najviše su zainteresirani za studijske programe koji se ne nude na hrvatskim sveučilištima.

U ovom trenutku imamo približno 35 hrvatskih studenata. Većina ih je smještena u našem glavnom kampusu u centru Coventryja.

Kako su se prilagodili na život u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK)?

Većina hrvatskih studenata lako se prilagodi na život u Coventryju, uglavnom jer grad nije prevelik i u isto vrijeme nudi pregršt aktivnosti, shopping centara i ostalih mjesta na kojem se mogu susresti s ostalim studentima. Prošle godine hrvatski studenti su formirali svoju vlastitu studentsku udrugu koja je vrlo aktivna te nudi dodatnu podršku studentima iz Hrvatske od prve godine.

Koje su mogućnosti financiranja studija u Ujedinjenom Kraljevstvu?

  1. Za studente preddiplomskih studija – Glavni financijski izvor koji imaju hrvatski studenti je studentski zajam financiran od strane britanske Vlade, koji pokriva studentske naknade kroz cijeli period školovanja. Štoviše Sveučilište Coventry pruža stipendije za hrvatske studente koji mogu biti do 1500 funti na godinu, ovisno o njihovim ocjenama iz Državne mature.
  2. Za studente diplomskih studija – Britanska Vlada također daje podršku studentima diplomskog studija iz EU sa studentskim zajmom koji iznosi do 10500 funti i u većini slučajeva pokriva cijeli iznos školarine i troškove života od 6 do 8 mjeseci. Osim toga, Sveučilište Coventry sveučilište također podržava studente magisterijskog studija s 1500 funti na godinu. Štoviše, većina studenata nađu honorarne poslove unutar kampusa. A kako od srpnja ove godine za hrvatske građane koji rade u Ujedinjenom Kraljevstvu neće biti nikakvih zabrana većina ih može raditi 20-25 sati tjedno te zaraditi 450-550 funti na mjesec.

Zašto izabrati Coventry sveučilište, zašto vas zovu modernim sveučilištem?

Kvaliteta predavanja i edukacije te brza realizacija studenata su glavni ciljevi i glavna motivacija za razvoj i modernizaciju Sveučilišta Coventry – jedne od najdinamičnijih visokoobrazovnih institucija u Ujedinjenom Kraljevstvu u zadnje dvije godine.

Što za vas znači biti 12. po redu na ljestvici najboljih sveučilišta u Ujedinjenom Kraljevstvu?

Od osnutka 1992. god. Sveučilište Coventry stvorilo je reputaciju kao sveučilište na kojem se njeguje poduzetnički duh studenata te kao sveučilište na kojem studenti studiraju po modernim studijskim programima, a sveučilište je posebno posvećeno multidisciplinarnom istraživanju. Danas, Sveučilište održava kontakte s malim i srednjim poduzetnicima u zemlji pružanjem dostupnih poslova i napretka za polaznike preddiplomskih i diplomskih programa. Povrh toga, Sveučilište Coventry je vodeće u tehničkim znanostima, kineziologiji i ekonomskim zanimanjima u Engleskoj. Prema zadnjem nacionalnom istraživanju 97% diplomiranih prvostupnika se zaposle mjesto u željenom području ili nastavljaju s diplomskim studijem na sveučilištu.

 Kako se planirate razvijati još više?

Sveučilište Coventry namjerava investirati 430 milijuna funti u svoje zgrade u sljedećih pet godina. Sveučilište, jedno od najbrže rastućih u Ujedinjenom Kraljevstvu potrošilo je u prošlih pet godina oko 150 milijuna funti na nove zgrade, poboljšanja i ostale inicijative, no veliki program u koji će se investirati u sljedećih pet godina je postavljanje ostalih temelja za razvitak. Planovi koji uključuju razvoj trenutnog gradskog vijeća Coventryja, središta grada, te druge zgrade Fakulteta za tehničke znanosti i računalstvo, obnova zgrade Filozofskog fakulteta te Fakulteta za ekonomiju i pravo, završetak zgrade Fakulteta za prirodoslovne i zdravstvene znanosti, kao i nove studentske smještaje.

Što će se promijeniti za hrvatske studente u Coventryju i Ujedinjenom Kraljevstvu nakon Brexita?

Usprkos tome što je britanska premijerka Theresa May pokrenula Članak 50 29. ožujka 2017., još uvijek postoji velika nesigurnost ishoda Brexita. Međutim, Jo Johnson, državni Ministar znanosti i obrazovanja potvrdio je kako će europski državljani koji trenutno primaju studentske zajmove iz Državne agencije za studentske zajmove (Student Loans Company) nastaviti primati financije sve dok ne završe svoje školovanje. EU studenti koji se prijavljuju na engleska, škotska ili velška sveučilišta u akademskoj godini 2017./2018. ili 2018./2019., također će nastaviti i dalje primati sve financijske potpore od britanske Vlade koje su do sada primali.

Što to znači za hrvatske studente sada kada više ne trebaju radne dozvole?

Ovo će definitivno otvoriti nove i veće mogućnosti za hrvatske građane, osobito za one koji dolaze studirati u Ujedinjeno Kraljevstvo te će im pružiti mogućnost završetka obrazovanja te dobitka vrijednog poslovnog iskustva u britanskim kompanijama bez specijalnih ograničenja.

Kako će to utjecati na njihov studentski standard?

Studentima će biti omogućen rad u neograničenim satima tijekom ljetnog perioda dok nemaju nastavu te više neće morati čekati završetak procesa za dobivanje radne dozvole (što je obično potrajalo do 6 mjeseci i koštalo do 60 funti). Međutim, EU studenti (uključujući i hrvatske studente) tijekom akademske godine mogu raditi približno 20 sati na tjedan jer veća posvećenost poslu može stvoriti probleme s učenjem te utjecati na visinu završnih ocjena.

Kako je proces sada lakši za dobivanje studentskih poslova?

Trenutni proces restrikcija za hrvatske radnike ističe 30. lipnja 2018 te od 1. srpnja 2018. Hrvati kao i ostali EU građani imat će mogućnost rada na bilo kojem poslu u Ujedinjenom Kraljevstvu bez prvobitne prijave za radne dozvole Home Officeu, tj. britanskom Ministarstvu unutarnjih poslova. Ovo će definitivno više pomoći studentima da jednostavnije i brže nađu honorarni posao na kampusu ili u gradu u kojem studiraju te tako olakšaju roditeljima s troškovima tijekom studija.

Više informacija o mogućnostima studiranja u Velikoj Britaniji, kao i o odlasku na Coventry University možete pronaći na www.integraledu.hr

Podijeli

Odgovori

Top