Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Koji su potencijali razvoja bioekonomije u regiji?

Završna konferencija Interreg-IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020. održava se 27. listopada 2022. u 9:30 sati, u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore, Rooseveltov trg 2.

bioekonomija

Svijet se suočava s ogromnim ekonomskim, socijalnim i ekološkim izazovima. Postalo je jasno da je održivo poslovanje – poslovanje budućnosti. Glavni cilj Interreg-IPA CBC programa je uspostaviti mreže prekogranične suradnje u području bioekonomije (GreenCBC mreža). Tražila su se rješenja za povećanje suradnje između malih i srednjih poduzeća, poduzetničkih potpornih institucija i organizacija za istraživanje i razvoj kako bi se stvorile veze među relevantnim dionicima za istraživanje i razvoj inovacija u prekograničnom području.

Bioekonomija je dio aktivnog plana Europske unije kojim će Europa postati prvi ugljično-neutralni kontinent do 2050. godine. Stoga je Europa odredila smjer prema održivom gospodarstvu s ciljem smanjenja potreba za novim resursima i zamjenom fosilnog ugljika s obnovljivim ugljikom iz biomase.

Podaci pokazuju da je bioekonomija Europske unije jedan od najvećih i najvažnijih sektora s godišnjim prometom od oko 2,3 bilijuna eura, dodanom vrijednošću od 621 milijarde eura i 18 milijuna zaposlenih u 2017. godini (analiza za EU-27 članica).

Iako Republika Hrvatska ima znatan potencijal za razvoj bioekonomije, po svim je ključnim pokazateljima razvoja sektora na začelju. Prema podacima na temu ‘Bioekonomija’ (EIZ, Sektorske analize, 2020) za 2018. godinu, ukupna veličina bioekonomije u Hrvatskoj procjenjuje se na 204.000 zaposlenih koji ostvaruju 11,33 milijardi eura prometa i 3,47 milijardi eura dodane vrijednosti. Najveći broj zaposlenih je u sektoru poljoprivrede, zatim slijedi proizvodnja hrane, pića i duhanskih proizvoda, te prerada drva, proizvoda od drva i namještaja.

Na završnoj konferenciji predstavit će se praktični projekti koji mogu poslužiti kao primjer dobre prakse, a  organiziran je i panel s predstavnicima zemalja sudionica na temu „Razvoj bioekonomije u programskom području“ kako bi se razmijenila iskustva sudionika.

Više o konferenciji i njenim govornicima pronađite na linku.

DNEVNI RED

Završna konferencija projekta GreenCBC

Prekogranična mreža u području otvorenih inovacija u bioekonomiji

27.10.2022.

Rooseveltov trg 2, 10000 Zagreb

Završna konferencija projekta
09:30 – 10:00Registracija sudionika
10:00 – 10:15Uvodni govori
10:15 – 10:45Predstavljanje projekta GreenCBC
10:45 – 11:30Prezentacija projekata iz područja bioekonomije
11:30 – 12:00Stanka za ručak
12:00 – 12:30Panel: Razvoj bioekonomije u programskom području  
12:30Završetak konferencije

Pročitajte još:

Ekonomija

Održana završna konferencija Green CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020.

Edukacija

Cilj klastera je pružiti podršku u procesu jačanja konkurentnosti, ostvarivanju profitabilnog pozicioniranja u okviru lanca dobavljača te posredno utjecati na poboljšanje ekonomske situacije.

Edukacija

Zeleni laboratorij omogućit će svojim korisnicima stvaranje novih, zelenih proizvoda visoke dodane vrijednosti uz održivo korištenje sirovine i prirodnih potencijala.

Ekonomija

Izazovi povezani s okolišem i globalnim zatopljenjem, u središte pozornosti postavljaju način korištenja prirodnih resursa radi osiguranja dovoljne količine zdrave hrane, vode i „čiste”...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.