Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Koliko je isplativo ulagati u zlato?

U zlato se najčešće u Hrvatskoj ulaže u fizičkom obliku, odnosno kupnjom zlatnih poluga i zlatnika koji se karakteriziraju kao investicijsko zlato.

Ulaganje u zlato sve je popularniji oblik investiranja u svijetu, ali i u Hrvatskoj. U zlato se najčešće u Hrvatskoj ulaže u fizičkom obliku, odnosno kupnjom zlatnih poluga i zlatnika koji se karakteriziraju kao investicijsko zlato. U investicijskim je krugovima zlato poznato kao imovina u koju se ulaže kako bi se portfelj zaštitio od inflacije i ostalih nepovoljnih ekonomskih pojava, pogotovo za vrijeme recesija i kriza u kojima drugi ulagački instrumenti postaju rizičniji nego inače.

No, koliko je zlato zapravo isplativo, to jest kako mu se kreće cijena?

Cijena zlata kroz godine

Budući da je zlato univerzalni instrument ulaganja, to jest cijena zlata ista je svugdje u svijetu zahvaljujući modernim burzama, dovoljno je pogledati jedan graf koji pokazuje kretanje te cijene. Na priloženom grafikonu možemo vidjeti kretanje cijene jedne unce (31.1 grama) zlata izražene u američkim dolarima:

Grafikon cijene zlata, izvor: goldprice.org

Iz grafikona je vidljivo kako je cijena unce zlata u proteklih 20 godina narasla s oko 300 dolara na 1800 dolara, što je rast od više od 500%! Ako to stavimo u prosjek, dolazimo do podatka da je u proteklih 20 godina cijena zlata u prosjeku rasla oko 9.3%. Situacija nije puno drugačija ni ako se uzme period od posljednjih 50 godina od ukidanja zlatnog standarda 1971. godine u kojima je cijena zlata u prosjeku rasla oko 8.3% godišnje. Naravno, to je samo prosjek, što znači da neke godine cijena raste znatno više od toga, dok neke godine čak i padne, ali dugoročni je trend jasan.

Je li ulaganje u zlato isplativo?

Kada pogledamo ove brojke, lako je zaključiti da je ulaganje u zlato isplativo jer je prosječni godišnji prinos znatno veći od inflacije i brojnih drugih oblika ulaganja, čak i kada uračunamo da zlato ne daje nikakve dividende poput dionica. No, jednu je stvar izrazito bitno napomenuti, a to je da je zlato najisplativije kao dugoročno ulaganje ili štednja.

Iako mu cijena nije ni približno volatilna kao primjerice kriptovalutama, zlato u kratkom roku od par mjeseci, ali i nekoliko godina, ne mora biti isplativo jer cijena može ići i prema dolje. Međutim, dugoročni trend rasta cijene je jasan, a zlato i jest instrument ulaganja kojemu je primarna svrha zaštita vrijednosti i dugoročna štednja otporna na inflaciju, a ne kratkoročna zarada špekuliranjem na burzama. Kada to uzmemo u obzir, lako dolazimo do zaključka da se isplati imati bar dio investicijskog portfelja u žutom plemenitom metalu.

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Lifestyle

Dulum zemlje, prva sezona dokumentarne serije u četiri nastavka, priča o izazovima i uspjehu hrvatskih “poljoprivrednika vizionara”.

Lifestyle

Samopouzdanje, kao i većina drugih vještina, može se naučiti i bitno poboljšati.

Upravljanje biznisom

Upravo su vam dali novi projekt i nemate ni najblažu ideju kako ćete ga napraviti na vrijeme. A naravno, ne dolazi u obzir da...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.