Koliko je kontroling potreban?

Altius savjetovanje, ugledna domaća tvrtka za poslovni konzalting najavila je održavanje osme godišnje kontroling konferencije. Ovogodišnji kontrolerski skup nazvan Kontroling od efikasnosti do profita, a održat će se 7. travnja 2016. godine u zagrebačkom hotelu International.

Ivan Augustin, financijski analitičar, Erste banka

O utjecaju kontrolinga na povećanje tržišne vrijednosti poduzeća

Kontrolingom se omogućuje bolje i preciznije planiranje poslovnih procesa budući da je za dobro planiranje potrebno imati mnogo kvalitetnih informacija. Isto tako, kontrola ostvarene proizvodnje, prodaje, prihoda, troškova i ostalih aktivnosti znatno je bolja primjenom tehnika kontrolinga, a naravno da je od izuzetne važnosti i potpora informatičke tehnologije pomoću koje se prikupljaju točne informacije i omogućuje kvalitetna kontrola. Kontroling pomoću svojih principa koordinacije i integracije te korištenjem različitih instrumenata operativnog i strategijskog upravljanja pomaže menadžmentu u bržem i boljem prilagođavanju unutarnjim i vanjskim promjenama te pronalaženju načina smanjenja troškova.

O tome kako je poslovično inertni bankarski sektor prihvatio kontroling

Bankarski sektor je možda kasnio za primjenom određenih sustava i tehnologija no svjedoci smo kako se naglasak posljednjih nekoliko godina stavio na razvoj inovativnih rješenja i njihovu implementaciju u svakodnevnom poslovanju. Redovitim korisnicima računala i pametnih telefona se omogućava da odlazak u poslovnice banaka svedu na minimum čime štede svoje vrijeme i efikasnije upravljaju poslovnim procesima. Banke u Hrvatskoj su troškovno efikasne što ne bi bilo moguće bez kvalitetnog kontrolinga i njegove podrške menadžmentu. Uvijek postoji prostor za poboljšanje no siguran sam kako kontroling odjeli hrvatskih banaka nastoje biti u korak s novim rješenjima i tehnologijama koje se razvijaju.

IvanAugustin_Erstebanka

Koliko je kontroling potreban; pogled izvana

Zadaci kontrolinga su raznoliki, primjerice: usklađivanje planiranja, kontrole, informiranja, upravljanja ljudskim potencijalima; izrada profila snage/slabosti društva; savjetodavna pomoć kod definiranja vizije i ciljeva poslovanja društva i pojedinih odjela; izrada rokovnika planiranja, kontrole i informiranja. Sve navedeno se koristi da bi se pridonijelo efikasnosti i efektivnosti u radu menadžmenta kompanije. Očito je da se radi o specifičnim zadacima i funkcijama koji su neophodni u poduzeću, neovisno radi li se o manjoj firmi ili velikom poslovnom sustavu, a koji doprinose razvoju i unapređenju poslovanja društva.

Podijeli

Odgovori

Top