Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Koliko je skupo prijateljstvo u partnerstvu?

Skupina istraživača sa Harvarda objavila je studiju koja dokazuje da prijateljstvo kod zajedničkih poduzetničkih pothvata i investicija vrlo često ima veliku cijenu.

Skupina istraživača sa Harvarda objavila je studiju koja dokazuje da prijateljstvo kod zajedničkih poduzetničkih pothvata i investicija vrlo često ima veliku cijenu.

Naime, studija pokazuje da parneri koji zajednički ulažu na temelju sličnih im karakteristika i znanja u većini slučajeva uspijevaju u svojim projektima, dok partneri koji ulažu samo na temelju bliskosti, prijateljstva te istih spolnih ili etničkih karakteristika vrlo često zakažu.

Ista studija, želi dokazati da će se ljudi prije povezati sa osobama s kojima dijele iste osobine i sklonosti, no zajednički rad takvih osoba vrlo često povrijedi produktivnost.

Autori studije „Cijena prijateljstva“, Paul Gompers, Vladimir Mukharlyamov i Yuhai Xuan proučavali su više od 3500 partnerskih poduhvata od 1975 do 2003 godine i došli do jedinstvenog zaključka da „ulagači – prijatelji“ podbace u čak 25 posto slučajeva.

Uspješna partnerstva kolega s fakulteta

Studija je također pokazala da pokazala da će partneri u 20,5 posto slučajeva više uspjeti ukoliko su diplomirali na istom sveučilištu te da su šanse za uspjeh pothvata još 22,8 posto veće ukoliko pripadaju istoj manjinskoj skupini unutar Sjedinjenih Američkih Država.

Istraživači tvrde da se „tamna strana“ suradnje između bliskih prijatelja nalazi u činjenica da će osobe koje jednako razmišljaju znatno teže donijeti ozbiljne poslovne odluke zbog manjka vještina i iskustva koje imaju dvije „potpuno različite“ osobe.

„Ne možete se prepustiti glupostima sa starim prijateljima ukoliko ulažete zajedno“, zaključili su Gompers, Mukharlyamov i Xuan.

Volim-novac.net


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.