Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Koliko je skupo prijateljstvo u partnerstvu?

Skupina istraživača sa Harvarda objavila je studiju koja dokazuje da prijateljstvo kod zajedničkih poduzetničkih pothvata i investicija vrlo često ima veliku cijenu.

Skupina istraživača sa Harvarda objavila je studiju koja dokazuje da prijateljstvo kod zajedničkih poduzetničkih pothvata i investicija vrlo često ima veliku cijenu.

Naime, studija pokazuje da parneri koji zajednički ulažu na temelju sličnih im karakteristika i znanja u većini slučajeva uspijevaju u svojim projektima, dok partneri koji ulažu samo na temelju bliskosti, prijateljstva te istih spolnih ili etničkih karakteristika vrlo često zakažu.

Ista studija, želi dokazati da će se ljudi prije povezati sa osobama s kojima dijele iste osobine i sklonosti, no zajednički rad takvih osoba vrlo često povrijedi produktivnost.

Autori studije „Cijena prijateljstva“, Paul Gompers, Vladimir Mukharlyamov i Yuhai Xuan proučavali su više od 3500 partnerskih poduhvata od 1975 do 2003 godine i došli do jedinstvenog zaključka da „ulagači – prijatelji“ podbace u čak 25 posto slučajeva.

Uspješna partnerstva kolega s fakulteta

Studija je također pokazala da pokazala da će partneri u 20,5 posto slučajeva više uspjeti ukoliko su diplomirali na istom sveučilištu te da su šanse za uspjeh pothvata još 22,8 posto veće ukoliko pripadaju istoj manjinskoj skupini unutar Sjedinjenih Američkih Država.

Istraživači tvrde da se „tamna strana“ suradnje između bliskih prijatelja nalazi u činjenica da će osobe koje jednako razmišljaju znatno teže donijeti ozbiljne poslovne odluke zbog manjka vještina i iskustva koje imaju dvije „potpuno različite“ osobe.

„Ne možete se prepustiti glupostima sa starim prijateljima ukoliko ulažete zajedno“, zaključili su Gompers, Mukharlyamov i Xuan.

Volim-novac.net

Napisao

Pročitajte još:

EU fondovi

Hrvatska će primiti devet milijardi eura bespovratnih sredstava kohezijske politike za razdoblje od 2021. do 2027. godine radi promicanja gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije...

Financije

Trgovanje kriptovalutama je postalo popularno jer su ljudima često obećavane velike zarade za kratkoročna ulaganja.

Financije

Iako su više kamatne stope glavni instrument ECB-a za borbu protiv inflacije, one su i teret za gospodarstvo, jer to znači skuplje kredite i...

Financije

Novac ušteđen prije samo nekoliko godina danas vrijedi bar 10% manje, a izgledno je da će se taj trend nastaviti i u budućnosti.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.