Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Koliko smo prosječno zaradili u travnju?

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj ove godine iznosila je 5.497 kuna, što je nominalno 0,1 posto, a realno 0,4 posto manje u odnosu na ožujak, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj ove godine iznosila je 5.497 kuna, što je nominalno 0,1 posto, a realno 0,4 posto manje u odnosu na ožujak, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

U odnosu, pak, na travanj prošle godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u četvrtom ovogodišnjem mjesecu nominalno je bila viša za 0,3 posto, a realno za 0,9 posto.

DZS je objavio i podatak o prosjeku neto plaće isplaćene za prva četiri mjeseca ove godine – 5.495 kuna, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje nominalno isto, a realno više za 0,3 posto.

Najveća prosječna neto plaća za travanj, u iznosu od 9.513 kuna, isplaćena je zaposlenima u zračnom prijevozu. U financijskim i uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova, prosječna plaća za travanj iznosila je 8.995 kuna, a u promidžbi i istraživanju tržišta 8.746 kuna.

Prosječne neto plaće više od 8.000 kuna za travanj su isplaćene i zaposlenima u računalnom programiranju, savjetovanju i povezanim djelatnostima (8.570 kn), telekomunikacijama (8.310 kn) te vađenju sirove nafte i prirodnog plina (8.305 kn). Više od 8.000 kuna prosjek je bio i u farmaceutskoj industriji (8.300 kn) te financijskoj djelatnosti i osiguranju (8.073 kn).

Nasuprot tome, najniže neto plaće imali su zaposleni u proizvodnji odjeće, koji su za travanj primili prosječno 2.929 kuna, a tek nešto viših 2.987 kuna iznosila je prosječna plaća zaštitara. To su ujedno jedine dvije djelatnosti u kojima su prosječne neto plaće za travanj bile niže od 3.000 kuna.

No, još uvijek niskih 3.059 kuna iznosio je prosjek isplaćen zaposlenima u kožarskoj industriji, dok su radnici u djelatnosti usluga u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te uređenju i održavanju krajolika za travanj u prosjeku bili plaćeni 3.194 kune neto.

Prosječnih 3.501 kunu istodobno su primili zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, dok je prosjek u proizvodnji namještaja iznosio 3.503 kune, a u ostaloj prerađivačkoj industriji 3.947 kuna.

Po podacima DZS-a, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za travanj je, pak, iznosila 7.919 kuna i bila je nominalno za 0,4 posto, a realno za 0,7 posto manja u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu, pak, na travanj prošle godine, prosječna bruto plaća za četvrti ovogodišnji mjesec nominalno je viša za 0,4 posto, a realno za 0,9 posto.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.