Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Koliko su Europljani potrošili u 2013. putem Visa kartica?

Hrvati su tijekom tri mjeseca ukupno potrošili 1, 2 milijardi eura putem Visa kartica.

Hrvati su tijekom tri mjeseca ukupno potrošili 1, 2 milijardi eura putem Visa kartica.

Prema podacima Visa Europe, europski potrošači su u 2013. često posezali za svojom Visa karticom i na taj način ukupno potrošili 2 bilijuna eura. Godišnji rezultati Visa Europe odnose se na financijsku godinu koja traje od listopada 2012. do rujna 2013. Potrošnja Europljana na prodajnim mjestima iznosila je 1,4 bilijuna eura, što označava povećanje od 8,5 posto u odnosu na 2012. godinu.

Na kraju prosinca 2013. broj izdanih Visa kartica bio je skoro 500 milijuna, što ukazuje na porast od skoro 6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Na svakih 6.50 eura 1 euro je potrošen preko Visa kartice, što je trostruko više nego 2000-te.

E-commerce i dalje eksponencijalno raste 20 posto iz godine u godine te sada dostiže brojku potrošnje od 239 milijardi eura. Taj porast usporediv je i s porastom procesiranog poslovanja tvrtke Visa Europe za 23 posto te potrošnje putem Visa kartica u Europi za 17 posto.

Nicolas Huss, glavni izvršni direktor Visa Europe izjavio je: “Pridružio sam se vrlo uspješnoj kompaniji. Imamo velike brojke – broj Visa kartica skoro kao i ljudi (500 milijuna) i na svakih 6.50 eura 1 euro je potrošen preko Visa kartice. To je odlična platforma na kojoj možemo graditi četiri glavna prioriteta koja imamo u budućnosti. Mi ćemo našu sljedeću generaciju rješenja za plaćanja prilagoditi kako bi mogla pratiti brzi tempo prihvaćanja novih tehnologija, konkretnije rast mobilnog i digitalnog poslovanja. Komercijalno ćemo se fokusirati kako bismo upravljali agilnom i „lean“ kompanijom. Konstruktivno ćemo surađivati s regulatorima kako bismo postigli uspješna rješenja na obostranu korist. I kao zadnji prioritet nastavit ćemo biti fleksibilni kako bismo se približili potrebama naših korisnika i partnera diljem Europe.

Kao članska organizacija koja je fokusirana na europska rješenja u najboljem interesu svih subjekata u našem modelu četiri stranke, nastavak našeg uspjeha je dobar za europsko gospodarstvo jer elektronska plaćanja hrane trgovinu, zamjenjuju neučinkovitu i skupu gotovinu i bore se protiv sive ekonomije. Naš uspjeh je dobar za banke izdavatelje i primatelje jer investiramo u njihovo ime kako bismo isporučili inovacije u plaćanju. Dobar je za trgovce i kompanije jer im omogućavamo da posluju brže, sigurnije i jednostavnije putem bilo kojeg kanala. I dobar je za kupce jer im omogućuje da plaćaju jednostavno, s punim pouzdanjem i sigurnošću.

Hrvatska se integrirala u Visa Europe u srpnju 2013. Prema dostupnim podacima vidljivo je da su Hrvati u tri mjeseca (period od srpnja do rujna 2013.) putem Visa kartica ukupno potrošili preko 1,2 milijarde eura, dok je potrošnja na prodajnim mjestima iznosila 356 milijuna eura kroz 12.575.000 transakcija. U Hrvatskoj ima 3.861.000 Visa kartica, a većina transakcija ostvarena je putem debitnih kartica, točnije njih 19,6 milijuna.

“Kao rezultat devetomjesečnog projekta Hrvatska je uspješno migrirala svoj portfelj usluga iz Visa Inc. u Visa Europe u srpnju 2013. To omogućuje veću potrošnju putem europskih kartica u Hrvatskoj, posebice V.Pay kartica iz Njemačke i Italije. Uz to, ovom migracijom hrvatske banke će moći ponuditi svojim korisnicima podizanje gotovine u stranim valutama.” izjavio je Catalin Cretu, Visa Europe Area Manager.

Hrvatska je još jednom dokazala da je atraktivna destinacija za turiste, posebice one iz sjeverne Europe. Tijekom boravka u Hrvatskoj u razdoblju od srpnja do rujna, Europljani su potrošili 665 milijuna. Norvežani su potrošili 43,1 posto više putem Visa kartica u odnosu na 2012., a preostale zemlje koje su zabilježile porast potrošnje putem Visa kartica su Švedska, Austrija, Poljska i Slovačka.

Tijekom boravka Europljana u Hrvatskoj broj transakcija u odnosu na isto razdoblje u 2012. je porastao za 42 posto.

Gorana Perišić Kranjčec, Visa Country managerica: “U godinama koje su pred nama možemo očekivati da će Hrvatska prihvatiti trend rasta e-commerca kao i inovativne načine plaćanja. Hrvatske potrošačke navike sve su bliže navikama potrošača u zapadnoj Europi koji kartice sve više koriste na prodajnim mjestima i za online plaćanja, a sve manje za podizanje gotovine na bankomatima.“

Napisao

Preporučujemo

Računovodstvo i financije

Završni račun je neizostavna stavka koju svaki poslodavac mora imati. Iz njega se vidi koliko je uspješno ili neuspješno poslovala određena tvrtka u navedenoj...

Poduzeća

U Vodotehnici sada možete odabrati artikle snižene od 25% pa sve do 70% bez obzira na način plaćanja.

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri...

Komentari

Slavonija je jedinstvena destinacija, svima nama u regionalnim turističkim zajednicama jasno je da pojedinačno ne možemo postići puno, stoga je zajednički nastup jedini logičan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.