Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Komunikacija

Koliko su važne nefinancijske informacije u izvještavanju?

Europski strukturni investicijski fondovi

Jeste li znali da se novim Zakonom o računovodstvu (Nar. nov., br. 78/15.) želi povećati transparentnost velikih te konkurentnost malih i srednjih poduzetnika?

Upravo zbog toga određeni veliki poduzetnici, uz financijske izvještaje, trebaju objavljivati i ostale izvještaje koji sadržavaju nefinancijske informacije, a od 1. siječnja 2017. ili tijekom kalendarske 2017. godine izvještavanje nefinancijskih informacija postaje mnogo detaljnije, o čemu posebno govori Direktiva 2014/95/EU.

Ovom će Direktivom nefinancijsko izvještavanje u cijeloj Europskoj uniji, počevši s 1. siječnjem 2017. godine, postati u potpunosti obavezno. Ukoliko je poduzeće subjekt od javnog interesa koje ima manje od 500 zaposlenika, ono ne mora poštivati Direktivu. Ipak, ukoliko ste dobavljač za takvo poduzeće, postoji mogućnost da ćete u jednom trenutku biti zamoljeni za objavljivanje ove vrste izvještaja. Drugi stakeholderi, kao primjerice investitori, sada će imati pravo, pozivajući se na Direktivu, pitati vas informacije koje žele, a koje, dakako, ulaze u domenu društveno odgovornog poslovanja. Poduzećima se savjetuje da već sada krenu s pripremama, a neka su već započela, kao primjerice u Ujedinjenom Kraljevstvu (2006.), Švedskoj (2007.), Španjolskoj (2011.), Danskoj (2011.) i Francuskoj (2012.).

Očekuje se kako će svaka zemlja članica objaviti popis organizacija i poduzeća unutar svojih granica, uključujući one koje neizbježno utječu na javni interes kao što su banke, osiguravajuća društva te slične. Pretpostavlja se kako 2500 poduzeća diljem Unije već sada redovito izvještavaju o pitanjima vezanima za okoliš i društvo.

Sve zemlje članice imat će rok od dvije godine s njome uskladiti svoje nacionalne zakone te je početi primjenjivati. Očekuje se kako će prva izvješća biti objavljena 2018. godine te će pokrivati razdoblje od 2017. godine do 2018. godine.

Kao što je spomenuto, Direktiva 2014/95/EU predstavlja mjere kojima je u cilju ojačati transparentnost te odgovornost otprilike 6000 poduzeća u Uniji. Subjekti od javnog interesa s više od 500 zaposlenika uključivat će:

  1. izvještavanje o pitanjima koja se tiču okoliša, društva, zaposlenika, ljudskih prava i anti- korupcijskih mjera,
  2. opisivanje vlastitog poslovnog modela, ishode i rizike vezane za gore spomenute teme, kao i raznolikost politika koje se provode u menadžmentu poduzeća.

Ono što države članice ne mogu promijeniti i na što ne mogu utjecati jest sljedeće:

  1. broj poduzeća zahvaćena Direktivom 2014/95/EU te broj zaposlenika propisanih direktivom – točnije, činjenicu kako ona zahvaća ona poduzeća koja imaju 500 zaposlenih na dalje,
  2. sadržaj nefinancijskog izvještaja – on neprestano mora biti usmjeren na okoliš, pitanja društva i zaposlenika, antikorupciju te mito.

Ono u čemu države članice mogu biti ponešto fleksibilnije jest sljedeće:

  1. države članice mogu birati žele li Izvješće objaviti odvojeno uz godišnje izvješće, ili u potpunosti samostalno; metodologiju za integrirano izvještavanje nudi inicijative poput za što se zalaže International Integrated Reporting Council (IIRC)
  2. države članice imaju mogućnost ovjeriti Izvješće od strane neovisnog pružatelja usluga pravovaljanosti, odnosno Izvještaj o uvjerenju (engl. Assurance Report).

Izvor: http://www.idop.hr/


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.