Kontradiktorna turistička sezona

Kontradiktorna turistička sezona

Na jučerašnjoj sjednici Turističkog poslovnog vijeća raspravljalo se o tijeku sezone te ključnim pitanjima fiskalizacije u prometu gotovinom i oporezivanja PDV-om u turizmu.

Dosadašnji rezultati turističkih kretanja ukazuju na to da je ova sezona izrazito kontradiktorna, uvjetovana ključnim činiteljima ulaska RH u EU. Kao otegotna okolnost istaknuto je uvođenje viza za npr. rusko tržište te uvođenje fiskalizacije u jeku sezone, dok je pozitivnim ocijenjeno snižavanjem stope PDV-a za ugostiteljske usluge te podizanje razine paušalnog iznosa za privatne iznajmljivače, što je omogućilo temeljitiju evidenciju gostiju.

Istaknuto je da ovogodišnju turističku sezonu obilježavaju nešto slabiji poslovni pokazatelji. Očekivano je da se minus zabilježen u lipnju i srpnju neće moći u cijelosti nadoknaditi do kraja godine. Lagani pad uvjetovan je i povratkom konkurentnih destinacija Grčke i Španjolske na tržište, što dodatno otežava uvjete privlačenja gostiju.

Članovi vijeća predstavili su rezultate koji se razlikuju na regionalnoj razini, pa tako Dubrovnik bilježi rast u prvih 6 mjeseci u iznosu od 9-11%, pri čemu hotelijerstvo ostaje na istoj razini s neznatnim rastom od 1%. Izrazito visok rast od čak 37% u Dubrovniku bilježi privatni smještaj. Prema strukturi gostiju u Dubrovniku je zabilježen pad s ruskog tržišta u iznosu od 30%, ali pri tome treba uzeti u obzir to da je prijašnjih godina ostvaren znatan porast dolazaka ruskih turista.

Ivo Bašić, savjetnik u Ministarstvu turizma naglašava da je u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno pet posto više dolazaka i 4,6% više noćenja u odnosu na šestomjesečno razdoblje prošle godine, pri čemu je Istra u blagom padu, a Dalmacija bilježi mjestimice i dvoznamenkasti rast. Pri tome je njemačko  tržište stabilno, s talijanskog tržišta zabilježen je očekivani pad, a zadovoljavajući rast bilježi češko tržište. Znatan porast dolazaka u iznosu od 26% bilježi Velika Britanija. Do kraja godine očekuje se pad u dolascima do dva posto, ali i rast u prihodima do tri posto

Bašić je izvijestio o budućim raspoloživim EU sredstvima na temelju kojih Ministarstvo turizma planira raspisati natječaje za programe iz EU fondova, te o već sada raspisanih devet programa poticaja u sklopu kojih će se sufinancirati projekti ukupno vrijedni cca 35 milijuna kuna.

U charteru  je prema zadnjim podacima zabilježen rast broja dolazaka  i to u iznosu od 10,5%, premda su podaci s terena još nepotpuni. Istaknuta je problematika ukidanja obveze vođenja Popisa putnika na stranim brodicama i jahtama za sport i razonodu, što će onemogućiti  daljnje vođenje evidencije o broju nautičara.

U agencijskom pak poslovanju najviše je problema zabilježeno s  padom domaćeg tržišta, ali i  provedbom fiskalizacije.

Gđa Renata Kalčić načelnica u Poreznoj upravi odgovarala je na aktualna pitanja problematike turističkih agencija i ostalih turističkih subjekata te naglasila da su u pripremi i Upute za poseban postupak oporezivanja putničkih agencija, a način oporezivanja bit će pojašnjen na  konkretnim primjerima iz prakse, dok su pri regionalnim područnim uredima Porezne uprave osnovani timovi educiranih savjetnika koji s odgovorima  na sva pitanja vezana uz primjenu Pravilnika na raspolaganju su tvrtkama.

Podijeli

Odgovori

Top