Kraj dugogodišnje vladavine – Nokia više nije vodeći svjetski proizvođač smartphonea!

Kraj dugogodišnje vladavine – Nokia više nije vodeći svjetski proizvođač smartphonea!

Prema analizama tvrtke Strategy Analytics Nokia je svoj tržišni udio u drugom kvartalu ove godine ‘uspjela’ srušiti s dominantnih 38,1 posto, koliko je imala u istom kvartalu prošle godine, na svega 15,2 posto. Katastrofalan je to rezultat za finskog diva, nekada nedodirljivog proizvođača pametnih telefona.

Najveći zamah ostvario je Samsung, koji između ostaloga raste i na krilima Googleovog Androida, najpopularnijeg svjetskog mobilnog operativnog sustava. Samsung je u drugom kvartalu, s obzirom na proteklu godinu uspio povećati svoj tržišni udio sa svega 5 posto, na impresivnih 17,5 posto.

Sudovi i međusobne suradnje

Apple i Samsung izbili su na čelo, Nokia im gleda u leđa i u trećem kvartalu, usprkos suradnji s Microsoftom neće igrati važniju ulogu u borbi za tron, dok bi između Applea i Samsunga mogao izbiti pravi tržišni rat. Samsung raste po nevjerojatnoj stopi i ozbiljno prijeti Appleu, a dvije će se kompanije ‘družiti’ i po sudovima zbog brojnih tužbi podignutih s obje strane. Nadalje, Samsung je jedan od Appleovih dobavljača različitih materijala od kojih se izrađuju iPad i iPhone.

Appleov povijesni kvartal

U drugom kvartalu 2011. godine kompanija Apple ostvarila je neto dobit od 7,31 milijardu dolara, odnosno 7,79 dolara po dionici, što je dvostruko više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, kada je kompanija ostvarila 3,25 milijardi dolara neto dobiti, odnosno 3,51 dolar po dionici. Analitičari su Appleu za kvartal koji je završio 25. lipnja predviđali dobit od 5,87 dolara po dionici.

Prodaja Appleovih proizvoda dosegnula je u drugom kvartalu 28,6 milijardi dolara, što je 82 posto više nego lani u istom tromjesečju.

U spomenutom razdoblju Apple je prodao 20,3 milijuna iPhonea, 9,3 milijuna iPada i 3,95 milijuna mac računala.


Podijeli

Odgovori

Top