Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Kraj krize? Upravo suprotno! U Hrvatskoj oštar pad industrijske proizvodnje

Ako je industrijska proizvodnja najbolji pokazatelj rasta ekonomije nekog društva – onda Hrvate treba zabrinuti sljedeći podatak: u Hrvatskoj u kolovozu industrijska proizvodnja pala je i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u odnosu na srpanj manja je za 4,9 posto, a u odnosu na kolovoz prošle godine za 4,4 posto, pokazuju podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku…

Ako je industrijska proizvodnja najbolji pokazatelj rasta ekonomije nekog društva - onda Hrvate treba zabrinuti sljedeći podatak: u Hrvatskoj u kolovozu industrijska proizvodnja pala je i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u odnosu na srpanj manja je za 4,9 posto, a u odnosu na kolovoz prošle godine za 4,4 posto, pokazuju podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku...

Tako je u kolovozu prekinut rast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, nakon što je u lipnju ostvaren godišnji rast od 1,8 posto, dok je u srpnju iznosio 0,9 posto.

Porazna statistika

U prvih osam mjeseci ove godine industrijska proizvodnja je u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem pala za 1,7 posto.

Zaposlenih u industriji u Hrvatskoj u kolovozu ove godine bilo je 3,7 posto manje nego u prošlogodišnjem kolovozu, a proizvodnost rada je u prvih osam mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje lanjske godine porasla za 2,7 posto.

Podaci DZS-a po glavnim industrijskim grupacijama pokazuju da je u odnosu na prošlogodišnji kolovoz porasla jedino proizvodnja kapitalnih proizvoda, za 6,7 posto.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda pala je na godišnjoj razini za 9,4 posto, energije za 8,2 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,9 posto te trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,3 posto.

Prema područjima djelatnosti, u prerađivačkoj industriji proizvodnja je u kolovozu pala za 5,4 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz, u rudarstvu i vađenju industrijska proizvodnja smanjen je za 1,5 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 0,4 posto.

Visokotehnološka proizvodnja u padu

U okviru prerađivačke industrije najveći rast je ostvaren u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, za 22,6 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz. Među djelatnostima s većim rastom proizvodnje su i farmaceutska industrija s porastom za 21,7 posto, popravak i instaliranje strojeva i opreme s rastom od 18,3 posto, proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava pod kojom statistika vodi i brodogradnju, s rastom od 15 posto itd.

S druge strane, izrazitije je smanjena proizvodnja na godišnjoj razini računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 72 posto, proizvodnja rafiniranih naftnih proizvoda za 39,9 posto, tekstila za 21,9 posto, tiskanje i umnožavanje snimljenih zapisa za 19,5 posto itd.

Prema podacima DZS-a, zalihe gotovih proizvoda pri proizvođačima na kraju kolovoza su u odnosu na kraj srpnja smanjene za 5,9 posto, a na godišnjoj razini zalihe su porasle za 9,7 posto.

Napisao

Pročitajte još:

Industrija

Algebra LAB okupio renomirane predstavnike poduzetničke i znanstvene zajednice u žiriju koji ocjenjuje najbolje studentske digitalne projekte u financijskoj industriji i industriji osiguranja.

Ljudski resursi

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri! Prijavite se na portalu posao.hr i sretno!

Novosti

Rastuću krizu treba iskoristiti kao priliku! Složili su se oko toga govornici konferencije Poduzetnički mindset čije je četvrto izdanje, održano u zagrebačkoj Laubi, nosilo...

Ekonomija

U poljoprivredi su u posljednjih godinu dana najviše poskupili krumpir, žitarice, gnojivo i energenti, pokazuju najsvježiji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni krajem...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.