Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Kraljica pripremila govor za Treći svjetski rat

Govor je sastavljen u godini u kojem su porasle napetosti između SAD-a i SSSR-a. Predsjednik Ronald Reagan osudio je tu zemlju kao “carstvo zla”, razvijao plan postavljanja raketnog štita u svemiru i razmještaja američkih nuklearnih krstarećih projektila u Europi.

Govor je sastavljen u godini u kojem su porasle napetosti između SAD-a i SSSR-a. Predsjednik Ronald Reagan osudio je tu zemlju kao "carstvo zla", razvijao plan postavljanja raketnog štita u svemiru i razmještaja američkih nuklearnih krstarećih projektila u Europi.

Kraljica Elizabeta trebala je pozvati Britance na molitvu, jedinstvo i odlučnost u slučaju “ludila” Trećeg svjetskog rata, pokazuju dokumenti iz 1983. godine, prenosi BBC u četvrtak. Transkript tog hipotetskog govora pokazuje da je kraljica Treći svjetski rat istaknula kao najveću prijetnju “hrabroj” britanskoj naciji. Taj govor, koji su sastavili dužnosnici britanske vlade u jeku Hladnog rata, nikad nije snimljen. Transkript je objavljen u sklopu zakona o skidanju tajnosti s dokumenata nakon 30 godina.

“Ratno ludilo još jednom se širi svijetom i naša se hrabra zemlja mora pripremiti da ga preživi”, namjeravala je poručiti kraljica. “Nikada neću zaboraviti tugu i ponos koje smo moja sestra i ja osjećale kada smo slušale našeg oca (kralja Georgea VI.) i njegove nadahnute riječi tog sudbinskog dana 1939. (na početku Drugog svjetskog rata)”, navodi se u govoru.

“Nikada nisam slutila da će ta važna i grozna dužnost jednoga dana dopasti i mene. Međutim, bez obzira na strahote pred nama, vrline koje su pomogle da sloboda naše nacije ostane netaknuta već dva puta u ovom tužnom stoljeću ponovo će biti naša snaga”, trebala je poručiti kraljica. “Ako obitelji ostanu složne i odlučne, pruže zaklon onima koji žive sami i nezaštićeni, volja naše zemlje neće biti slomljena”, zaključuje se.

Govor je sastavljen u godini u kojem su porasle napetosti između SAD-a i SSSR-a. Predsjednik Ronald Reagan osudio je tu zemlju kao “carstvo zla”, razvijao plan postavljanja raketnog štita u svemiru i razmještaja američkih nuklearnih krstarećih projektila u Europi. Sovjeti su te godine srušili i južnokorejski putnički zrakoplov koji je slučajno ušao u sovjetski zračni prostor, usmrtivši svih 269 putnika i članova posade, a NATO je organizirao veliku vojnu vježbu u kojoj je simuliran napad zemalja Varšavskog pakta na Britaniju kemijskim oružjem.

Napisao

Preporučujemo

Novosti

Svjetsko tržište aplikacija za mobilne uređaje iz godine u godinu rapidno raste. Do 2014. godine predviđa se kako će dosegnuti nevjerojatnih 58 milijardi dolara.

Izdvojeno

Kratice su u poslovnom svijetu postale dio svakodnevne komunikacije, a engleske skraćenice gotovo su u potpunosti zamijenile nekadašenje nazive kojima smo se koristili prije...

Financije

Većini ljudi primamljiva je pomisao da iz svog naslonjača mogu pratiti tržište, ulagati i, naravno, zarađivati.

Izdvojeno

Malo čiji sandučić elektronske pošte ne krije barem jednu odbijenicu poslanu nakon testiranja ili razgovora za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.