Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Kraljica pripremila govor za Treći svjetski rat

Govor je sastavljen u godini u kojem su porasle napetosti između SAD-a i SSSR-a. Predsjednik Ronald Reagan osudio je tu zemlju kao “carstvo zla”, razvijao plan postavljanja raketnog štita u svemiru i razmještaja američkih nuklearnih krstarećih projektila u Europi.

Govor je sastavljen u godini u kojem su porasle napetosti između SAD-a i SSSR-a. Predsjednik Ronald Reagan osudio je tu zemlju kao "carstvo zla", razvijao plan postavljanja raketnog štita u svemiru i razmještaja američkih nuklearnih krstarećih projektila u Europi.

Kraljica Elizabeta trebala je pozvati Britance na molitvu, jedinstvo i odlučnost u slučaju “ludila” Trećeg svjetskog rata, pokazuju dokumenti iz 1983. godine, prenosi BBC u četvrtak. Transkript tog hipotetskog govora pokazuje da je kraljica Treći svjetski rat istaknula kao najveću prijetnju “hrabroj” britanskoj naciji. Taj govor, koji su sastavili dužnosnici britanske vlade u jeku Hladnog rata, nikad nije snimljen. Transkript je objavljen u sklopu zakona o skidanju tajnosti s dokumenata nakon 30 godina.

“Ratno ludilo još jednom se širi svijetom i naša se hrabra zemlja mora pripremiti da ga preživi”, namjeravala je poručiti kraljica. “Nikada neću zaboraviti tugu i ponos koje smo moja sestra i ja osjećale kada smo slušale našeg oca (kralja Georgea VI.) i njegove nadahnute riječi tog sudbinskog dana 1939. (na početku Drugog svjetskog rata)”, navodi se u govoru.

“Nikada nisam slutila da će ta važna i grozna dužnost jednoga dana dopasti i mene. Međutim, bez obzira na strahote pred nama, vrline koje su pomogle da sloboda naše nacije ostane netaknuta već dva puta u ovom tužnom stoljeću ponovo će biti naša snaga”, trebala je poručiti kraljica. “Ako obitelji ostanu složne i odlučne, pruže zaklon onima koji žive sami i nezaštićeni, volja naše zemlje neće biti slomljena”, zaključuje se.

Govor je sastavljen u godini u kojem su porasle napetosti između SAD-a i SSSR-a. Predsjednik Ronald Reagan osudio je tu zemlju kao “carstvo zla”, razvijao plan postavljanja raketnog štita u svemiru i razmještaja američkih nuklearnih krstarećih projektila u Europi. Sovjeti su te godine srušili i južnokorejski putnički zrakoplov koji je slučajno ušao u sovjetski zračni prostor, usmrtivši svih 269 putnika i članova posade, a NATO je organizirao veliku vojnu vježbu u kojoj je simuliran napad zemalja Varšavskog pakta na Britaniju kemijskim oružjem.

Napisao

Pročitajte još:

Komunikacija

U Republici Hrvatskoj prošloga je vikenda boravio direktor korporacijskih komunikacija BBC-a John Shield.

Edukacija

Institut za razvoj obrazovanja (IRO), u suradnji s Američkim veleposlanstvom u Zagrebu i EducationUSA mrežom, organizira za učenike i studente treći EducationUSA sajam visokog...

Novosti

Hrvatska od danas počinje s prikupljanjem podataka od financijskih institucija u Hrvatskoj o računima i financijskoj imovini američkih poreznih obveznika koje će razmjenjivati s...

Novosti

Genetski modificirane biljke imaju povijest koja i nije toliko bajna. Uzgajanje takve riže na otvorenim poljima znači da će prirodni oprašivači (vjetar i kukci)...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.